Dědictví samurajů

Dědictví samurajů https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467586/bmid_dedictvi-samuraju-0E1-467586.png 5 1 1

Kniha se zabývá odkazem středověkých japonských válečníků v současnosti. V širokém kontextu historických a kulturních reálií souvisejících se samurajskou třídou autor komentuje rozmanité stránky tradičního japonského šermu, aby se v hlavní části práce zaměřil na moderní formy umění meče. Hlavní pozornost věnuje bojově orientovanému stylu šermu, který byl vytvořen v roce 1925 v Tojamské vojenské akademii (Tojama rjú battódžucu), a z něj odvozeným školám. Součástí textu jsou i komentáře k testování seků formou přesekávání cílů (tzv. tamešigiri) a další doprovodné poznámky.... celý text

Přidat komentář

DarthSoren
24.08.2021 5 z 5

Dědictví samurajů je stručným shrnutím vývoje japonského šermu. Samozřejmě vzhledem k rozsahu nejde o podrobný obraz evoluce japonského umění meče ani detailnou specifikaci všech šermířskych škol. Jak název napovídá, autor se věnuje tomuto umění z pohledu moderní doby a jenom krátce odkazuje na samurajskou tradici, ze které dnešní japonské formy umění meče vycházejí. Primárně se knížka věnuje stylu šermu Tojama rjú battódžucu vytvořenému v Tojamské vojenské akademii.
Jako úvod k japonskému umění meče je tahle brožura - co myslím, že byl hlavní cíl autora - dostačující, zajímavě a velmi srozumitelně napsaná.
P.S. V knize jsem se nedovědel přesný počet existujících forem iaido kata; myslím, že autor zmiňuje číslo osm - mám za to, že existuje celkem 12 standardních kata.