Dědictví

Dědictví https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107405/dedictvi-107405.jpg 5 39 12

Román Susan Kay líčí dramatické životní osudy anglické královny Alžběty I., druhorozené dcery nechvalně proslulého Jindřicha VIII. a jeho druhé manželky Anny Boleynové. Anna svého manžela porodem dcery nevýslovně zklamala a nakonec za své provinění skončila u popravčího špalku. Měla pověst proradné čarodějky a její dcera nesla toto stigma po celý život. Alžběta zdědila po matce uhrančivý půvab a po otci charisma a vysokou inteligenci, ale i překvapivě tvrdou a nevypočitatelnou povahu. Usilovala o ni řada mužů, ale Alžběta odhodlaně bránila své výsadní postavení královny a odmítala se o svou moc s kýmkoli dělit. Opravdové city chovala jen ke své zemi kvůli Anglii byla ochotna postavit se největším evropským panovníkům, vyhrožovat jim, spřádat neuvěřitelné intriky a dávat v sázku nejen své osobní štěstí, ale i holý život. Susan Kay je vynikající vypravěčka a mezi čtenáři si zasloužila titul královna historických románů. Na stránkách Dědictví rozehrává brilantní dialogy historických postav a líčí poměry u anglického královského dvora šestnáctého století tak přesvědčivě, že se čtenář rád nechává strhnout napětím a atmosférou doby dávno minulé.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

Legacy


více info...

Přidat komentář

Sagisia
03.02.2024 5 z 5

Kniha právem ověnčená cenami Georgette Heyer Historical Novel Prize a Betty Trask Award. Susan Kay je skvělá vypravěčka a dokázala mě zaujmout událostmi, které mi kdysi v hodinách dějepisu nijak zvlášť neučarovaly. Naštěstí jsem si je už po těch několika desítkách let nepamatovala, takže jsem byla stále v napětí, jak to dopadne :)

Mimo téma bych chtěla dodat, že si aktuálně připadám jako historický génius, protože své okolí oblažuji třeba znalostí všech manželek Jindřicha VIII, což jak se znám brzy zapomenu, nebo třeba taky tím, jak kdo v této době ve skutečnosti vypadal. Při čtení jsem si totiž všechny osobnosti proklepla na internetu, a podle jejich portrétů vypadali všichni...no, divně :) Objevila jsem pak ale vizualizace toho, jak by historické osobnosti vypadaly dnes. Alžběta by byla fakt docela kočka: https://www.instagram.com/reel/CfUIh8Tgph6/?igsh=MWJpcHpoMjVzNjk4Mg==

Knížku moc doporučuji. Je hrozná škoda, že se minula hlavnímu čtecímu proudu (pouhých 39 hodnocení???).

vojteska70
15.09.2023 5 z 5

Moc se mi to líbilo


JJJ007
18.06.2022 5 z 5

Skvělá kniha, úžasný příběh. Opravdu velmi dobře napsaný historický román.

alexis818
11.01.2021 5 z 5

Krása.Po přečtení Fantoma jsem se na tuto knihu opravdu moc těšila a právem.Bylo to skvěle napsáno ajá jsem nadšená.Knihu jsem četla s velkou pokorou a respektem,protože tenhle literární skvost si to zaslouží.Autorka je opravdu mistr psaného slova.Moje znalosti důležité části anglické historie se skvěle vyjasnily,zakotvily a mě obohatily.Autorce velmi děkuji za tak úžasný čtenářský zážitek a hluboce se před ní skláním,protože s touto knihou si musela dát obrovskou práci.Je velká škoda,že nenapsala více knih,ráda bych od ní četla stále a pořád.

Pavlína79
20.07.2018 4 z 5

Román o životě ženy velmi inteligentní, krásné, moudré, ale nevypočítavé, která se nikdy nedokázala podělit o svou zemi, moc ani tělo. Moc pěkně napsané.

gigi77
11.09.2017 5 z 5

Skvěle napsané.
Alžběta, křehká duše dítěte ukryta pod silnou osobností ženy, která mne nenechala v noci spát aniž bych si chvilku nečetla ...
Ryze dámská osobnost, která svými vrtochy, instinkty, intriky a inteligencí dokázala v Anglii zminimalizovat války a popravy, jimiž se stíhali otáčet její "mocí otupělí" předci.
V polici mi stojí další knihy o Alžbětě I., ale po tomto skvostu se mi už nechce jiné otevírat.

Mug
01.09.2017 5 z 5

Velmi čtivý kousek. Doporučuji

hedvikasylar
23.03.2017 5 z 5

Úžasná kniha, plna vášně a citu, vcítíte se do života Alžběty I. tak, jako byste byli na jejím místě. Vychází ze známých faktů a zároveň je čtivá a chytne za srdce. Kniha ve mě zanechala hlubokou stopu a vřele doporučuji k přečtení.

Tesssay
02.12.2016 4 z 5

Škoda, že Susan Kay nenapsala více knih, protože bych si je s chutí přečetla.
Četla jsem od ní Fantoma, který mě nadchl a i Dědictví, které jsem si okamžitě po přečtení pořídila do své knihovny a vím, že si jej brzy a ráda připomenu.
Krásný, ucelený příběh o královně Alžbětě, který ji popisuje nejen jako velmi schopnou vládkyni, ale taky jako ženu, která má své touhy a přání...

woodward
23.01.2016 5 z 5

Ve chvíli, kdy se Jindřich VIII. rozhodl zapudit Kateřinu Aragonskou, zadělal si na problém, a popravou Anny Boleynové ho rozhodně nevyřešil. Série jeho manželských kotrmelců vyplynula z jeho povahy a neochoty podřídit svůj soukromý život povinnostem vladaře, a do dějin se zapsal jako popudlivý surovec. Jeho dcera Alžběta po něm zdědila tu popudlivost a nějaká ta krev jí na rukou ulpěla také - i když asi méně než bylo u panovníků té doby obvyklé. V jednom však svého otce překonala. Celý svůj život a všechno úsilí podřídila jedinému záměru: vládnout své zemi - a vládnout jí úspěšně. Právě Jindřichovo soukromí, jež mělo vždy přednost před politikou a státními zájmy, přivádělo krále do situací, které vyústily v roztržku Anglie s Římem a které mu u jeho poddaných vysloužily pověst zlostného tyrana. Životopis královny Alžběty I. od Susan Kayové vypráví o ženě, která se z chyb a zločinů svého otce poučila, dokázala svou zemi zchudlou válkami povznést mezi přední mocnosti Evropy, uchránit její nezávislost na Vatikánu a nakonec i porazit Španělsko - jež tehdy bylo opravdovou světovou velmocí. Zaplatila za to krutě tím, že svůj soukromý život na rozdíl od svého otce zatlačila na poslední, nejnižší příčku svých priorit. Autorka si s tímhle životopisem "dobré královny Bess", jak jí Angličané dodnes nazývají, dala velkou práci a dokonale se jí podařilo skloubit příběh o složité, nebezpečné době anglických dějin s vyprávěním o složité duši inteligentní, silné, obdivuhodné panovnice.

Izu
02.03.2014 5 z 5

Velmi mě zajímá vše o této fascinující panovnici a proto jsem se s nadšením pustila do čtení.Kniha mě velmi bavila a člověk se ani chvíli nenudil.

Silmaria
05.12.2013 5 z 5

Zatím nejlepší knížka, kterou jsem o Alžbětě četla. Hezky ucelený příběh od narození po smrt.

Štítky knihy

Anglie 16. století Alžběta I., královna, 1533-1603 královny

Autorovy další knížky

Susan Kay
britská, 1952
2000  94%Fantom
2001  91%Dědictví