Dědečku, ještě vyprávěj

Dědečku, ještě vyprávěj https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235577/dedecku-jeste-vypravej-235577.jpg 4 86 17

Knížka Dědečku, ještě vyprávěj je volným pokračováním úspěšné knihy pro děti Dědečku, vyprávěj. Laskavá slova moudrého dědečka provázejí opět půvabné ilustrace Jany Fernandes. Malá Viktorka naslouchá pohádkám a příběhům, které ji učí základům etikety a pomáhají jí utvářet si názor na svět kolem sebe. S dědečkem prožívá různé příhody společné dětem jejího věku a učí se, jak se zachovat v různých situacích, které život přináší. Na rozdíl od prvního dílu je pokračování „Dědečka“ zaměřeno nejen na etiketu a základy slušného chování, ale i na etiku, tedy pěstování mravních hodnot a postojů dětí. Kniha je určena dětem předškolního a raného školního věku. Stejně jako první díl i tuto knížku provází CD, na které autor namluvil celý text knihy. Děti si tak mohou při poslechu zvukového CD knížku „číst“ samy podle obrázků.... celý text

Přidat komentář

Boby17
27.01.2024 4 z 5

Nenásilná knížka o světě kolem nás, spojená s ponaučeními o mezilidských vztazích a pravidlech chování, se mi líbila. Také ilustrace jsou pěkné. Jak doopravdy funguje na cílovou skupinu, to se dozvím za pár roků. Zatím, jako foršus, dávám čtyři hvězdy.

Knihotyna
22.06.2023 4 z 5

Pokračování knížky o etice a etiketě pro malé děti od Ladislava Špačka!
Z Viktorky už je předškolačka! Dědeček s ní proto už probírá důležitější témata - co je nemoc, bacily, kde se bere vzduch, co musíme udělat s nalezenou peněženkou?
Celé vyprávění je už také o kousíček delší a výpravnější (přeci jen předškoláček více vydrží :)).
Musím znovu ocenit přístup dědečka ke své vnučce - jeho nadšení, že s ní může trávit čas, učit ji novým věcem a být jedním z těch, kdo ji provází na cestě životem.


MilackovaN
13.12.2021 5 z 5

Pokračování naučné knížky nejen o tom, jak se chovat v různých situacích... Dozvíme se třeba o tom, co jsou to neštovice, jak se chovat v čekárně u lékaře a co dělat, když najdeme cizí peněženku.

kikies
17.05.2021 1 z 5

Nee, tohle se mi ani nechtělo číst. Etikety se příběhy dotýkají velice vzdáleně, zařazení pražských pověstí je podle mě úplně mimo mísu a historické, politické a podobné zkazky považuji za absolutně nepochopitelné. Nerozumím, co bylo cílem této knihy, ale je nepovedená a pro děti (i rodiče) nezajímavá. Možná pro podstatně starší děti a s úplně jinou prezentací, ale za mě takhle určitě ne.

Melounky
05.02.2021 5 z 5

Bylo to poučné.

Y2T
17.11.2020 1 z 5

Oproti prvnímu dílu výrazně slabší. Dětem se to sice také líbí, ale o slušném chování se tam toho moc nedozví, zato je tam krmí pražskými pověstmi a reáliemi, politickou a nacionalistickou výchovou o obrozencích a národním divadle a motají jim hlavu nesmysly o vajíčkách v maltě. Také se tlučou dětem do hlavy nesmysly o financování národního divadla ze sbírky do kasiček (drtivou většinu dal stát, císařská rodina a šlechta). A je to tam samé "viď".

Navíc se dozvíme, že Viktorčini rodiče se nikdy nevzali, ale žijí spolu jako druh a družka na hromádce a o dítě se moc nestarají a nechávají ji neustále u prarodičů, protože před dítětem a rodinou upřednostňují práci. Zato jí platí okázalé oslavy v restauraci.

Tohle není kniha pro všechny děti které rozumí česky, ale jen pro pár procent z nich, těch co žijící v Praze. Každý si musí zvážit, zda považuje svět, který kniha prezentuje za normální obrázek světa, jaký chce předkládat svým dětem.

pivatko
14.03.2020 5 z 5

krásné

rozina351
02.11.2019 1 z 5

Mým dětem se knížka líbí, vnímají ji jako pohodové, nekomplikované vyprávění o malé holčičce a vůči ideologické indoktrinaci autora zůstávají naštěstí zcela imunní.

Já mám problém se skutečností, že mi ty příběhy zabývající se etikou a etiketou, připadají poněkud povrchní a ploché. Taky mi vadí naprostá absence humoru či jakékoli dětské nadsázky.

Viktorka je dcerkou úspěšných, pracovně velmi vytížených rodičů, kteří péči o ni často přepinkávají na slušňáckého dědečka. Dědeček Viktorku blahosklonně edukuje a vštěpuje jí etické zásady typu, že slušně se chováme i k uklízečkám, chudým lidem či uprchlíkům. V jedné příhodě dědeček dokonce lítostivě zaslzí nad opékajícím se seletem, jinde zas přispěje neposlušné, v důsledku vlastní neposednosti oslepnuvší holčičce na vodicího psa a na dálku adoptoval chudé indické děvče, které díky jeho štědrosti může chodit do školy a posílat mu každoroční souhrn vynikajících školních výsledků.

Člověk nejvíc vychovává, když nevychovává. Taková neotesaná Pipi Dlouhá Punčocha strčí svou velkorysostí a smyslem pro spravedlnost dědečka do kapsy a živelný, nápaditý a tvořivý Emil z Lönnebergy dává s přehledem všem Viktorkám na frak...

Petja
07.08.2019 4 z 5

Druhý díl etikety pro děti, který opět posloucháme jako audioknihu, kterou čte přímo autor. Dceru baví, opakovaným poslechem si vše lépe zapamatuje.

Hanuja
11.03.2019 5 z 5

Moc nádherná knížka s krásnými ilustracemi. Stejně jako první díl. Moc jsme si to čtení s vnoučátky užili. A v této knižce pro děti získají dost nových informací a podnětů k přemýšlení i dospělí.

Karola050716
07.11.2018 4 z 5

Příběhy pro děti, které zároveň trochu vychovávají, pro mě jako rodiče příjemná změna od klasických stokrát opakovaných pohádek. Originální nápad.

Zpivajici_Paja
10.02.2018

Kniha je docela dobrá, ale mně se víc líbí:Dědečku vyprávěj a Dědečku už chodím do školy, protože tady to hodně skáče.

debe
29.05.2017 5 z 5

Děti bavily příběhy, ale koukaly i na vcelku zdařilé ilustrace k věci!

StihOMam
14.03.2017 4 z 5

Logické pokračování u nás oblíbeného autora. Děti konečně někoho poslouchají!

lenulitah
20.11.2016 5 z 5

Mě i dceři se kniha moc líbila, možná i o trochu víc než první díl.

aninka.b
29.12.2015 3 z 5

První díl Dědečku vyprávěj mě velmi zaujal. Tento druhý díl již není tak poutavý jako první. Čekala jsem od něj mnohem víc, např. další běžné situace, ve kterých se dětí učí etice a etiketě.

Argony
18.09.2015 5 z 5

Prima čtení pro předškoláky a malé školáky. Příběhy např. o zápisu do školy nebo o ztracené peněžence. Děti formou příběhu učí správnému chování.