Debutantka z rodu Kennedyových

Debutantka z rodu Kennedyových https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420920/bmid_debutantka-z-rodu-kennedyovych-nrL-420920.jpg 4 21 8

Londýn, 1938. Když jejího otce jmenují do funkce amerického velvyslance v Británii, Kathleen „Kick“ Kennedyová je nadšená. Inteligentní a samostatná dívka touží uniknout dohledu přísné matky Rose, šprýmům starších bratrů Jacka a Joea a srovnávání se sestrou Rosemary. Svým charismatem a duchaplností působí na anglické vyšší kruhy jako živá voda a brzy si podmaní i Billyho Hartingtona, budoucího vévodu z Devonshiru. Jejich láska je však zapovězená, protože katoličtí Kennedyové ani Billyho aristokratická protestantská rodina tento svazek nikdy neschválí. Milenci se přesto vezmou, ale krátce nato se svět ocitne ve víru druhé světové války a Kennedyovi jsou nuceni vrátit se do Spojených států. Kick získává pozici novinářky a připojuje se k Červenému kříži, aby se mohla vrátit do Anglie. Zde ji čeká rozhodnutí, ke komu je skutečně loajální – zda ke své rodině, nebo ke své lásce… Debutantka z rodu Kennedyů je příběhem silné a emancipované dívky žijící v době, kdy mít vlastní názory a jít si svou cestou u žen nebylo v módě… Nabízí zajímavý vhled do života jedné z nejmocnějších rodin světa, která ve dvacátém století psala dějiny.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Kennedy Debutante


více info...

Přidat komentář

Kaja1
24.03.2023 4 z 5

Když člověk čte něco, co se týká rodiny Kennedyů, je to vždy o mužích této dynastie. Osud Kick nedopřál dlouhý život, čas kdy byla šťastná byl opravdu krátký. Vůbec jsem netušila, že to byl takový problém, když si katolička chtěla vzít protestanta. Ženy musely dodržovat víru, ale muži si s morálkou rozhodně nedělali žádnou hlavu, a to včetně hlavy rodiny. Vyrůstat v rodině Kennedyů rozhodně nebyla procházka růžovým sadem.

cori
13.09.2022 3 z 5

(SPOILER) Román sleduje životní etapu Kick Kennedyové od jara 1938, kdy byla představena jako debutantka na královském dvoře a seznámila se s Billym Hartingtonem (budoucím vévodou z Devonshiru), po srpen 1944, kdy ji potkaly dvě osudové rány. Ve válce zahynul její starší bratr Joe i manžel. Kniha je trochu rozvláčná, některé pasáže, kdy se Kick modlí a řeší svůj vztah k matce, ke katolické církvi a svou roli, kterou má před veřejností a voliči v USA i v Británii jako členka kennedyovského klanu, jsou nezáživné. Většinu knihy se také řeší, že si katolička nemůže vzít protestanta, jinak bude zatracená.


Katrinreading
20.02.2022 5 z 5

Ať čtu cokoliv o této rodině, mrazí mě u toho a mám strach, jako když se dokoukáte na nějaký fatk kvalitně zpracovaný horor. Kniha to je dobře napsaná, poutavá. Příběh o emancipaci v prostředí, ve kterém obstojí jen ti nejsilnější. Doporučuji.

Janadvorackova
18.01.2021 3 z 5

Tahle rodina má ve skříni tolik kostlivců, aby byla literárně zajímavá.
Zanechali stopu v historii a zaplatili za to.
Knižní "Kick" nebyla nesympatická. Jestli byla snaha například zachárnit děti skutečná, je na místě minimálně uznání.
Jinak vážně nevím. Náboženský spor byl směšný, úzkoprsý a hloupoučký.
Její společenská vrstva a její problémy mě míjí. Je o tom zajímavé číst, ale čím dál víc si říkám, jestli se chudáci svým způsobem neměli líp.

Janča1532
26.12.2020 5 z 5

O Kick z rodu Kenedyů sem moc nevěděla,tak sem se s chutí začetla.Poutavé čtení,chvílema mě připomínala rozmazlenou princeznu žijící v bohatství,ale po jejím návratu do Anglie,sem ji začala fandit.Co vše musela udělat aby si obhájila svoji lásku.

Vojslava
10.12.2020 4 z 5

Kniha mne mile překvapila. Jiní Kennedyové jsou známější a Kick pro mne byla vlastně sama o sobě novinkou. Její vzrůstající nezávislost a touha jít sama po svém a za svým mne fascinovala, zároveň jsem obdivovala její poctivost v postojích k základním věcem, které ji utvářely. Dobrá četba na volné chvíle s několika bonusy nových informací.

lenny_prague
01.09.2020

Ani nevím, co jsem od knihy čekala, vybrala jsem si ji proto, že mě osudy této rodiny zajímají a o Kick jsem toho tolik nevěděla. Líbí se mi, že se autorka drží reálných událostí a celý ten příběh je uvěřitelný. Bylo pro mě z dnešního pohledu těžké pochopit, proč je takový problém vzít si jako katolička protestanta, přišlo mi to chvílemi jako ze středověku. Jsem ráda, že se konečně nějaká kniha zajímá o tři nejstarší sourozence Joea, Rosemary a Kick a dává jim zasloužený prostor.

tereza1198
27.01.2020 3 z 5

Předně musím přiznat, že mi Kennedyovi nikdy nebyli moc sympatičtí. Jejich muži jsou prominentní pozéři a sukničkáři.
První půlka knihy se mi líbila. Předválečný Londýn, politika a večírky. Pak přijde válka, ale našich postav se dlouhou dobu skoro netýká. Chodí na party, lijou do sebe šampaňské a pomlouvají se.
Kick v Londýně získá protekční místo u Červeného kříže. A tam zažívá ve válce opravdové hrůzy. Bojí se, že ji dojdou nylonky a že si bude muset rozpouštět zbytky rtěnek do kelímku jako Angličané. Naštěstí ji rodina přes oceán zásobuje dostatkem punčocháčů, cukrovinkami a radami, jak být správnou katoličkou.
Druhá půlka knihy se točí kolem jejího vztahu a víry. Já opravdu netušila, že je takový problém, když si protestant chce vzít katolíka. To mi po roce 1940 přijde úplně šílené. Ale je to historická realita. Jak je to asi dnes? Pořád se to řeší?
Kdyby nedošlo k sledu několika tragédií a válečných reálií, tak bych netušila, že se kniha odehrává v druhé světové. Kick si v knize získala všechny, ale mě tedy moc ne.