Dcery Sparty

Dcery Sparty https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490496/bmid_dcery-sparty-xET-490496.jpeg 4 37 12

Jejich příběh zná celý svět. Dcery spartského krále Tyndarea vstoupily do dějin a příběhů. Starší Klytaimnéstra coby zrádná manželka mykénského krále Agamemnóna. Mladší Helena jako ta, pro kterou povstalo celé Řecko a shořela Trója. Ovšem o jejich osudech vyprávěli muži. Je načase dopřát hlas i jim a odhalit, kdo byl skutečným hrdinou a kdo zrádcem…Barvité vyobrazení starého Řecka a historie, kterou nepíší pouze vítězové.... celý text

Literatura světová Romány Mytologie
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Daughters of Sparta , 2021


více info...

Přidat komentář

Elea
24.02.2024 4 z 5

Zajímavé vyprávění o zničení Tróje bez mytologie a jejího vlivu, z pohledu Heleny a Klytaimnéstry (která se mi líbila mnohem víc).

adelact
29.01.2024 2 z 5

Respekt pro Claire Heywood, že se nebála přidat se k trendu feministických převyprávění klasických mýtů. Ale její styl asi nebude nic pro mě. Cca po 100 stránkách jsem byla připravená knížku odložit, ale protože jsem nevěděla, co číst jiného, vrátila jsem se k ní. Jak Claire sama poznamenává, snažila se příběh převyprávět jako „historicky autentický“ a „v souladu s archeologickými důkazy“. To v praxi to znamená, že mýtus je ochuzen o určitou mytologickou magii, která tam mně osobně scházela.


Linda007
29.09.2023 4 z 5

Čekala jsem víc, ale byly tam momenty, které mě rozsekaly.

Naďa2411
26.07.2023 5 z 5

Kniha vypráví o dvou sestrách, které byly v mladém věku provdány pro slávu a čest Sparty. Historický román se mi velmi líbil a autorka nám otevřela dveře do minulosti před Trojskou válkou. Známější je Helena, kvůli které byla dlouhá desetiletá válka. Bohužel lásku nenašla ani v Troji dle svých představ. Její starší sestra Klytamnéstra celou dobu během války, čekala až se pomstí za smrt své dcery. Válka kvůli lásce, zlatu a dávné historii jejich otců a dědů. Čas pomsty byl dokončen. Bylo mi líto obou mladých dívek, ač byly z královské rodiny trpěly za svou krásu a obětavost.

petr_
13.06.2023 4 z 5

Když jsem tuto knihu začal číst, tak mě přišla zpočátku jako dívčí románek, protože charakteristiky hrdinek mi připadaly jak z románků ze střední školy. Také se mi nelíbilo určité zkreslení pověstí o Troji. Ale autorka se nebála ukázat na největší slabinu tohoto příběhu, a to je: Co se stalo s Helenou, když vše skončilo?! Autorka našla docela dobré východisko, které se mi líbilo. I když si kladu otázku:"Stálo to vůbec za to.?"

Lena79
17.11.2022 5 z 5

Příběh mapující smýšlení žen na pozadí Trojské války.
Co prožívaly, co cítily? Mohly se vzepřít vůli svých otců?
V knize je zmíněno mnoho postav z řecké mytologie.

čef
30.08.2022 4 z 5

Převyprávěné, mýtů a mystiky částečně zbavené, motivy z Iliady tak, aby jim rozuměly především ženy. Dozvíme se tak, co cítily, koho milovaly a nemilovali Klytaimnéstra a Helena, jaké pěkné děti se jim narodili a co se s nimi stalo, jak se v té době dalo bránit početí atp. Bojové scény až na pár vypuštěny, raději se věnujeme roztomilému chytání prstíků miminek. Dobře se u toho pospává a něco si zopakujeme ze školních let.

Carol1122
08.08.2022 4 z 5

Román se mi moc líbil. Ano, chvílemi mi také připadal příběh trochu naivní, ale četl se dobře a představil více postavy z Trojské války. Jak psala autorka v doslovu, cílem nebylo popsat Trojskou válku a její průběh, ale pohled obou sester, méně známé Nestry a krásné Heleny. Je pravdou, že vztah Heleny a Parida dle mytologie je velmi milostný, tady mi ale přišel velmi nudný a spíš donucený. Obecně charakter Heleny se mi nelíbil, přišlo mi, že neví, co chce a koho chce. Oproti tomu se mi spíš líbil charakter Klytaimnéstry. Celkově jinak pěkný a čtivý historický román, proto uděluji 4*/5:)

Tuti
02.02.2022 4 z 5

Jedna z knih, na kterou jsem s opravdu těšila a musím říct, že nezklamala!
Jak podání Klytaimestry, tak Heleny mě příjemně potěšilo.
Autorka si dal záležet na tom, aby vykreslila osobnost obou sester a to, jakým způsobem to ovlivnilo jejich milostný život...

A i když jsem ze začátku nečekala, že bych v této knize našla moc romantiky, tak vztah Meneláa a Heleny mě dojal...

Všem fanouškům antického Řecka rozhodně doporučuji :D

Medasek
28.01.2022 2 z 5

Kniha mě zaujala svým tématem. Mám ráda mytologii. Bohužel mě zklamala svým provedením.
Příběh ačkoli velmi zajímavý byl napsán nudně. První polovina knihy mě nebavila číst skoro vůbec.
Druhá půlka byla ze začátku lepší, ale ke konci mě to prostě už nebavilo. Čekala jsem od toho prostě asi víc.
Hlavní hrdinky byly zajímavé. Asi první kniha, co jsem, kdy četla, kde hlavní hrdinky takřka vůbec nevzdorovali a pouze přijímali, co se jim dělo. Občas mi jejich chování nedávalo žádný smysl.
Celkově knihu hodnotím jako slabší pod průměr, ale zase má jedno velké pozitivum, že nám přináší nový pohled na starý a známý příběh.

marara
27.01.2022 4 z 5

Bylo hezké číst o všech těch postavách, které znám z Aischyla a Sofokla. Klytaimnéstra, Agamemnon, Meneláos, Oidipus, Elektra, dokonce i Orestés. Zajímavé je, že se na příběh můžeme podívat z úhlu pohledu ženských hrdinek. Nahlédla jsem do jejich myšlenek a motivů a dostala odpovědi na některé své otázky: Litovala Helena svého útěku, když ztratila růžové brýle zamilovanosti? Jak se smiřovala s tím, že se stala příčinou války a že kvůli ní umíralo mnoho lidí?

"Oni nekrvácejí kvůli mě, chtěla říct. Bojovali spíš za to, co představovala."

Jen příběh Ifigenie mě překvapil, ten znám jinak. Zajímavé bylo i téma postavení žen ve společnosti. Dívky z královských rodin byly často provdány už ve věku kolem 13 let, v nepřítomnosti manžela byly v nebezpečí ony i jejich děti.

Ladiva
01.01.2022 3 z 5

Príbeh je rozprávaný striedavo Klytaimnéstrou a Helenou, ale mne v ňom chýbalo viac vnútorného prežívania žien, ktoré sú jeho rozprávačkami i hlavnými aktérkami.Celé to na mňa pôsobilo, akoby boli iba pozorovateľkami zvonka. A hoci autorka uvádza, že preštudovala množstvo prameňov k zvolenej téme, nedozvieme sa veľa o prostredí, v ktorom tieto ženy žili. Za mňa je to jedno zo slabších spracovaní tejto nesporne zaujímavej témy.