Dceruška Jairova

Dceruška Jairova https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135163/dceruska-jairova-135163.jpg 4 5 2

Příběh lásky mladičké židovské krasavice Irmy, umírající na souchotiny, k doktorovi Stachovi, živočišně zdravému lidskému jedinci, který právě přijel z východní fronty v Haliči domů na dovolenou. Čapek-Chod rozehrává opravdu bohatou škálu svého umění vypravěčského i dušezpytného v konfrontaci osudové tragiky s vítěznou životní realitou, přičemž zachycuje z povahové složitosti semitské rasy tolik jemných nuancí jako málokdo před ním. Jedná se povahokresebnou studii dvou rasově protichůdných světů na pozadí sexuálního problému.... celý text

Přidat komentář

BabaJaga11
27.12.2019 4 z 5

Kniha z dobročinného bazaru, od které jsem původně moc nečekala (a anotace k tomu "ne-očekávání" spíše přispěla), ale ještě před odesláním dál "do oběhu" jsem si ji přečetla. Nakonec jsem byla celkem příjemně překvapena. Půvabná líčení přírody Českého lesa se střídají sice s krátkými, ale o to syrovějšími a drsnějšími popisy z bojišť 1. světové války.

A pak hlavní hrdina dr. Jiří Stach. To, co se píše v anotaci, na něj úplně nesedí. Je to obyčejný člověk, který by se rád zachoval správně - ale už tím vytváří konflikt, nelze zkrátka vyhovět všem a všemu, člověk vždy musí volit. A také občas stojí před dilematem, kdy ještě jde o nezištnou pomoc bližnímu, kterou děláme z lásky k němu, a kdy už vlastně nic takového udělat nechceme, protože popíráme to, co cítíme, a spíše jednáme tak, jak se to od nás očekává.

Musím říct, že jsem přepdokládala velmi tragický konec příběhu, takže nakonec jsem byla překvapená, že některé postavy se dokázaly z tragického osudu vymanit. Více neprozradím :-).

cori
11.09.2012 3 z 5

Oceňuji především pasáže popisující pocity zmaru a bezmoci vojáků na bojištích první světové války. Novela na mě působila trochu antisemitsky - Irmu doktor v duchu oslovuje jako žídě a i její bratr Artur není vykreslen moc lichotivě (zakrslý mužík s vášní pro hromadění peněz).