Dash & Lily: Kniha přání

Dash & Lily: Kniha přání https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223810/bmid_dash-lily-kniha-prani-223810.jpg 4 598 159

Dash a Lily série

1. díl >

Dash tráví v knihkupectví Strand dlouhé hodiny a jednoho dne najde mezi ostatními knihami červený zápisník, v němž je série úkolů souvisejících s knihami. Samozřejmě mu to nedá (taky který knihomol by odolal?) a pustí se do jejich plnění. Na závěr pak napíše do zápisníků svůj vlastní úkol a nechá ho na smluveném místě. A v tom okamžiku vstupuje do hry Lily (jak už jste asi uhodli, právě ona je majitelkou zápisníku i autorkou úkolů). A následuje série šifer, dopisování, vtipných míjení se i setkávání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Dash & Lily's Book of Dares , 2010


více info...

Šárka_D
Šárka_D
02.01.2024 4 z 5

Nejdřív jsem viděla (skvělý!!!) netflixovský seriál, ke knize jsem se dostala až dva roky poté, a samozřejmě jsem si ji načasovala na prosinec. Mám jen pozitivní dojmy, krásně se mi trefila do nálady, byla přiměřeně vtipná, trochu bláznivá a hlavní hrdinové se plácali ve správné dávce mladistvého patosu a intelektuálních úvah přiměřených jejich věku. Sváteční atmosféru mi knížka navodila skvěle a zasela ve mně touhu po vánočním New Yorku.

Radimka
Radimka
18.11.2023

Možná to nebude úplně špatný ani hloupý, ale jednoznačně je to pro teenagery - takže po třetí kapitole končím.


Varjohukka
Varjohukka
15.09.2023 4 z 5

Tohle byla taková fajn vánoční oddechovka.

E.T.007
E.T.007
28.06.2023 4 z 5

Kniha vo mne nezanechala wow efekt, ale zaujala. Ukrýva v sebe taký milý, svojský príbeh. Nápad aj zápletka sa mi páčili, spracovanie bolo tiež fajn. Jediné, čo mi na príbehu tak trochu vadilo, bolo prílišné rozoberanie iných kníh. Autori nás asi chceli motivovať k ich prečítaniu. :) A Dash mi pripadal na svoj vek príliš vyspelý - tipovala by som mu už aspoň dvadsať. No neberiem to ako negatívum, lebo... prečo by taký byť nemohol? Každý sme predsa nejaký.

KateTheBlogger
KateTheBlogger
10.05.2023 4 z 5

Knížku jsem si přečetla úplnou náhodou, protože jsem na ni narazila v knihovně a zaujala mě anotace. Příběh byl čtivý, zápletka mě bavila a byla to velmi příjemná oddechovka. Ve svých 16 jsem rozhodně nebyla natolik sečtělá jako Dash a můj literární přehled nebyl ani zdaleka tak obsáhlý.

monita333
monita333
12.01.2023 4 z 5

Ideální čtení před Vánoci. Mě se to bohužel trochu protáhlo :D Knížka dovede navodit příjemnou vánoční atmosféru. Sice už nepatřím do cílové skupiny, ale i tak mě tohle oddechové čtení bavilo. Seriál jsem loni shlédla a oblíbila si ho. A dostala jsem hroznou chuť přečíst si knižní předlohu. Nemohou říct, které zpracování se mi líbilo více. Každá verze měla něco svého.
Měla jsem jen trochu problém představit si jak vypadá knižní Lily :D
Hrozně se mi líbil Dashův chytrolínský kousavý humor. Dámy uznejte, že je to prostě sympaťák :D Lily se mi taky místy líbila, ale občas jsem nechápala to její smýšlení. Na mě byla sem tam trošku moc dětská. Ale měla naštěstí i světlé chvilky. Dva autoři a každý si píše "svoji" postavu - zajímavý nápad. Myslím, že se jim to moc povedlo.
Určitě si knihu přečtu zase před letošními Vánoci, aby mi zase pomohla nasát vánoční atmosféru :)

P.S. Jsem beznadějný romantik, takže příště bych ocenila o jednu pusu navíc :DD

markulina711
markulina711
12.04.2022 2 z 5

Kniha je taková jednohubka na dobrou náladu. Žádné velké umění od toho nečekejte. Už dávno nejsem cílovka, ale byla jsem zvědavá na předlohu seriálu, který mi už druhý rok po sobě navodil předvánoční atmosféru. Láska nebeská to není,ale tu nemůžete sjíždět furt dokola po celé 4 týdny do Vánoc. Seriál je každopádně lepší než knížka.

holkazbrooklynu
holkazbrooklynu
22.03.2022 4 z 5

Kniha je psaná stylem dopisů, kdy si dva cizinci vzájemně odpovídají v červeném zápisníku, dávají si úkoly a zajímavé výzvy. Kniha se čte lehce, dopisy představují krátké kapitoly, které jsou oživeny zábavnými historkami. Kniha je především pro nenáročné čtenáře a nezabere ani moc času díky nízkému počtu stran.

ElikaS
ElikaS
17.01.2022 2 z 5

Knížku jsem si vybrala jako předvánoční čtení a bohužel se mi to čtení protáhlo až do poloviny ledna, a to proto, že mě knížka nebavila. Do čtení jsem se musela vyloženě přemlouvat a chvílemi jsem i myslela, že to ani nedočtu.
Nápad s úkoly v deníku byl zajímavý a líbil se mi, ale nějak mi chyběla rafinovanost úkolů nebo nějaká nápaditost, prostě mi to přišlo celé takové odfláknuté.
Lilly byla vyloženě otravná a chovala se místy hrozně dětinsky a místy především při debatách s Dashem zase působila až moc hluboce. Celkově byla hrozně nekonzistentní.
Dash byl na svůj věk zase příliš vyspělý, nebo přemoudřelý. Nevím, prostě mi taky úplně neseděl.
No prostě jsem od příběhu čekala víc a těšila jsem se na vánoční náladu, ale bohužel mě knížka spíš otrávila.

veverrka11
veverrka11
02.01.2022 4 z 5

Předem musím říct, že jsem nejdříve viděla seriál a pak až zjistila, že existuje i kniha.
Lily se o Vánocích cítí osamělá, a tak s bratrem vytvoří malou hru v červeném zápisníku. Jak se zachová Dash, když onen zápisník najde?
Knížka je čtivá a děj ubíhá velmi rychle. Oproti seriálu ale jde najít spousta rozdílů, počínaje věkem hlavních protagonistů. V knížce se postavy chovají na svůj věk velmi nepřirozeně. Nicméně i tak jde o skvělý vánoční příběh na odreagování.

Horselen
Horselen
31.12.2021 4 z 5

Celkově docela fajn vánoční knížka, ale ke konci mě to už moc nebavilo. Zdálo se mi, že na svůj věk vedou hlavní hrdinové příliš "chytré" a filozofické rozhovory. Do kontextu děje mi navíc moc nezapadaly. Seriál byl asi hezčí.

heja
heja
29.12.2021 2 z 5

Tentokrát sa musím priznať, že najprv som videla seriálové spracovanie, ktoré ma dokonalo namotalo. A preto som sa tento rok rozhodla namiesto re-watch(u) dať šancu aj knihe. Bola som v šoku, keď som knihu dočítala a uvedomila si, že dobrých 95% knihy bolo spracovaných na seriál a bolo to zhodné.
Avšak, napriek tejto dejovej zhode som bola mierne sklamaná. Musím priznať, že seriál vyhráva. Myšlienkové pochody Lily mi prídu na jej vek priveľmi infantilné a Dash bol naopak miestami až priveľmi a prehnane premúdrený. Často som sa pristihla pri tom, ako preskakujem riadky a určité pasáže som doslova "čítala nasilu".
Neviem, možno ak by som dostala knihu do rúk skôr ako pozrela seriál, mala by som iný názor. Na druhej strane, nezaujatého čitateľa ktorý sa s postavami ešte len zoznámil, kniha určite zaujme. V mojom prípade však dávam 5* seriálu a 2* knihe :(

Renike
Renike
26.12.2021 3 z 5

Tak tolik vynechaných písmen F jsem ještě v jedné knize neviděla..jinak knihu jsem četla paralelně s díváním na seriál..nevím co bylo lepší..asi film..čekala jsem víc od té knihy

Cleonka
Cleonka
23.11.2021 4 z 5

(SPOILER) Loni jsem viděla seriál, letos jsem přečetla knihu. Zdá se mi, že seriál knihu kopíruje opravdu věrně (ale mám na tohle hroznou paměť, takže je klidně možné, že to vůbec není pravda). Seriálové podání se mi líbilo asi o něco malinko více. Zakončení bylo zase mnohem lepší v knize, než v seriálu, kde mi konec dost pokazil celkový dojem.
Ovšem ještě nikdy jsem neviděla v jedné knize TOLIK chyb. Mimo jiné měl překladatel zřejmě nějaký problém s klávesou F a tak je knížka plná ilmů a igurín, což mi opravdu drásalo nervy.

Kaduri
Kaduri
11.11.2021 5 z 5

Po prekonaní prvotného šoku ohľadom veku hlavných hrdinov (-násť, nie -dsať), som knižke dala predsa len šancu a dobre som spravila:).
Sledujeme príbeh netradičného zoznámenia, kde kľúčovú rolu zohráva červený zápisník a jeho neustále putovanie medzi Dashom a Lily. Je to príbeh vtipný, občas až škodoradostný, dojímavý a rozhodne nie presladený.
Nie sú tu násilné zvraty, ktoré by umelo posúvali dej dopredu. Príbeh je prirodzený, pozvoľna plynie. Pôsobí, akoby sa naozaj stal, akoby naozaj svetom putoval červený zápisník. Ktovie, možno zablúdi aj k vám... :).

Julia284
Julia284
14.09.2021 5 z 5

Knihu jsem četla zárověň se seriálem. Musím říci, že i přes rozdílný konec se mi zpracování knihy i seriálu velice líbilo. Jinak kniha byla skvěle a čtivě napsaná. Celý příběh byl velice milý. Doporučuji.

Lexikon.knih
Lexikon.knih
25.04.2021 5 z 5

Původně jsem si knihu půjčila s tím, abych se naladila na Vánoce. No..... na Vánoce jsem se moc nenaladila, ale kniha byla fantastická. Přiběh mě celou pohltil a já se jen těšila, co bude dál. V polovině knihy jsem si říkala, co se ještě může stát, když už kniha spěje k závěru. Ukázalo se, že autoři mají velice bujnou fantazii. Stalo se tam tolik věcí, které jsem vůbec nečekala. A díky nim nemohla být kniha lepší. Po celou dobu čtení se mi na tváři rozléval úsměv. Autorů styl (byli dva) psaní mi velmi seděl. Jejich důvtip a humor. Všechny postavy jsem si strašně oblíbila. Ačkoliv mě Lily chvílemi štvala svým chováním, i tak jsem si ji neuvěřitelně oblíbila. No nebudi lhát. Dashe jsem měla o něco raději. Ale oba dva mi moc přirostli k srdíčku. Postavy měli krásné zájmy a byli tařka dokonalé. Až jsem jim to záviděla.

Pokud knihu někdo četl, tak by mě velmi zajímala jedna věc. Netflix vydal stejnojmenný seriál. Kniha v dalším vydání vyšla se seriálovou obálkou. Neměla být Lily světlovlasá a ne černovlasá? To byla za mě velká chyba.

Při čtení jsem dostala strašně velké pokušení. Psát si s někým prostřednictvím deníku jako to bylo v knize. Luštit úkoly a poznávat se. Ta představa mě strašně láká.

Liduka
Liduka
02.04.2021 2 z 5

Popravdě mě kniha dost zklamala. Obě hlavní postavy byly absolutně nesympatické. SPOILER: Navíc ty jejich vzkazy v červeném děníku byly tak nějak o ničem a příšerně intelektuálské. Pochybuji, že by se tak vyjadřovaly šestnáctileté děti. Nevím jestli mám dlouhé vedení, ale kdybych byla v kůži hlavních postav, tak bych málokdy dokázala určit, kde mám zápisník "odevzdat" nebo co udělat. Také se mi nelíbilo jakým způsobem se hlavní postavy poprvé potkaly naživo. No a ten konec s policií? To už bylo na mě moc. Divím se, že se někdo vůbec dal do zfilmování. Kdyby si raději vzali inspiraci třeba z knih Kasie West.

EliškaHavlová
EliškaHavlová
16.03.2021 4 z 5

Dost jsem uvažovala, jestli si knížku přečtu. O Vánocích jsem shlédla celý seriál a naprosto jsem si ho zamilovala. Bylo tu tedy to dilema, jestli chci knížku s filmovým zpracováním porovnávat. Nakonec moje zvědavost vyhrála a já neodolala. Děj je poměrně odlišný, více se zaměřuje na myšlenkové pochody hlavních postav. Musím ale přiznat, že jsem se u pár pasáží opravdu zasmála. Lily byla ze začátku taková studená, ale postupně jsem si její kapitoly začala užívat. Dash je prostě Dash... Jediným zklamáním byl pro mě konec... ale to bude tou zhýčkaností ze seriálu.

telileov
telileov
21.01.2021 4 z 5

U knížky jsem se náramně bavila a přestože jsem věděla, co se stane, u knížky jsem si oddechla a hlavně se hodně smála. Předčítala jsem i přítelovi, který vůbec nečte, a smál se se mnou.

Lily mě první polovinu knížky hrozně štvala, Dashovy kapitoly mě bavily o dost víc a i mi byl jako postava sympatičtější. (Což je dost možná i tím, že nemám ráda Vánoce.) Postupně se to ale otočilo a ke konci už byla moje favoritka Lily a Dash tím negativním otravou.

Shrnu-li to, knížku jsem si fakt užila. Dlouho jsem se u žádné knížky tolik nesmála. Nebylo to ale jen o vtipu, několikrát mě i chytla za srdce a donutila se zamyslet.
Doporučuji, i pokud už jste viděli seriálové zpracování. :)