Darwinie

Darwinie https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42541/darwinie-42541.jpg 3 36 8

SF román o velice odlišném dvacátém století, podivuhodném, zvláštním a cizím. V roce 1912 se Zázrakem změní historie a starý svět Evropy je nahrazen Darwinií, podivným kontinentem plným nebezpečných džunglí a předpotopních stvůr. Pro některé je Zázrak aktem božského trestu, pro jiné příležitostí založit nové říše. Mladý Guilford Law opouští Ameriku ovládanou náboženskými fundamentalisty a vydává se do Darwinie na objevnou výpravu, která zajde dál, než si vůbec kdy dokázal představit… k překvapivému odhalení týkajícímu se lidstva a jeho poslání ve vesmíru.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Darwinia , 1998


více info...

Přidat komentář

Meda77
20.01.2022 2 z 5

Tohle se podle mne moc nepovedlo. Nápad kam se bude příběh ubírat by tu celkem byl. Spojení časové scifi z prehistorickými monstry by taky mohlo fungovat, ale neumělo se to nějak podat. Čtenář se ztrácí v původní autorově zápletce a tak se to ani dobře nečte. Slabé 2starsíky.

PAVEL917
21.02.2021 1 z 5

Na knihu jsem se po přečtení Chronolitů moc těšil, ale přišlo to známé cimrmanovské - prvky napětí se střídaly s prvky zklamání a těch bylo o dost víc. Takže vážně slabota.


Kashikoi
22.03.2019 3 z 5

Celkem dobrá knížka, jediné co mi vadilo byla trochu nesrozumitelná zápletka

possekre
27.12.2018 5 z 5

Mám ráda originální nápady, jasnou kostru příběhu, spádný děj, žádné obsáhlé popisy, žádné pitvání nitra postav a pokud je v románu navíc i trocha skutečné fyziky a matematiky, pak jsem přímo nadšená. O Darwinii jsem dopředu nečetla žádné recenze ani komentáře a o to víc jsem pak byla překvapená. Mile. Darwinie je moje druhá knížka od R.Ch.Wilsona a opět jsem se skvěle bavila.

Ivan F
14.07.2018 2 z 5

Autorov štýl mi nesadol. Nápad vynikajúci, spracovanie ťažkopádne a tak trochu archaické, akoby posadené do čias vzniku príbehov o Tarzanovi, kde na autora predlohy Wilson v knihe niekoľkokrát odkazuje. Pre niekoho možno plus, pre mňa nie. Takisto prvá časť (obdobie cca desať rokov) je rozťahaná oproti časti druhej, ktorá zahŕňa takmer osem desaťročí. Celkový dojem, ktorý vo mne zostal je taký, že po roku si nespomeniem o čom kniha vlastne bola, zostane len hmlistý pocit a vedomie, že som knihu prečítal, ale dojem zanechala vlažný.

romusak
24.10.2017 1 z 5

Zklamání, zklamání a ještě jednou zklamání. Na tuhle knihu jsem se totiž hrozně těšil a mé srdce zaplesalo, když se mě ji podařilo získat.
Originální nápad, Evropa se přes noc ztratí, tvar kontinentu zůstává, ale změní se vegetace, zmizí všichni obyvatelé i města. Nahradí je cizí rostliny a neznámá děsivá zvířata a hmyz.
Toť vše plus, prostě nápad na ******. Když si představím, co s tímto námětem mohl autor udělat ...., aspoň tedy dle mého gusta!
První polovinou knihy jsem se vyložene pronudil a již jsem ji chtěl odložit na věky věků. Zatnul jsem svůj poslední zub a prokousal jsem se až na konec, i když objektivně musím přiznat, že druhá část byla o něco lepší, takže zub přežil.
Jak jsem napsal v úvodu, byl jsem knihou zklamán, o to víc, že jsem očekával podstatně čtivější, akčnější a zajímavější příběh.
Proto hodnotím tak jak hodnotím, přičemž jednu hvězdu dávám spíš vyjímečně. Nevylučuji ovšem, že jiný druh čtenářů, než jsem já - Romušák tato kniha třeba nezaujme.

DickBach
14.10.2016 1 z 5

Pro mně jeden velký omyl. Po velmi dlouhé době kniha, kterou jsem nedokázala dočíst. Pro fandy sci-fi jen poznámka, že to nejspíš bude má vina, vybírala jsem jen dle jména, bez anotace, tak jsem čekala něco zcela a úplně jiného...

józi.odkudkam
26.03.2016 3 z 5

Wilsonova exotická kombinace motivů parostroje, pralesní Evropy, žárovky a kvazi-Matrixovské (knížka i film vyšly ve stejném roce..) kosmologie rozhodně měla, a vlastně i má, potenciál. Jen škoda, že se utopil v ubrečeném závěru a celkově nezvládnuté ctižádostivosti autorské vize, kterou chtěl evidentně postihnout Všechno.
Že je ale výsledná trpkost díla aspoň částečně tlumena zábavou slepých uliček, kterými jsem se při jeho luštění vydal, neotřelostí úvodního nápadu, plus, stejně jako v autorových o poznání krocenějších Chronolitech, sympaticky jednajícími postavami, jdu za hvězdy tři.

PS: Na prvotinu vůbec ne špatné..docela by mě zajímalo, jak by jí napsal dneska.

Štítky knihy

alternativní historie

Autorovy další knížky

Robert Charles Wilson
americká, 1953
2006  82%Spin
2000  59%Darwinie
2003  77%Chronolity

Kniha Darwinie je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce52x
Chystám se číst14x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x