Zatracenec

Zatracenec https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21336/bmid_zatracenec-soU-21336.png 4 19 4

1. kniha série Dark Sun - Společenství v jednom. Malé dítě – míšenec, které bylo odloženo v Athasianské poušti, je zachráněno putujícím druidem a přineseno do chrámu ve Zvučících horách. Vychováván mystickými kněžkami villichi, je Sorak vzděláván podle Cesty Druidů a Ochránce. Utrpení, kterým prošel na poušti, však způsobilo rozštěpení jeho osobnosti. Stal se „společenstvím v jednom“, obýván několika bytostmi, uvězněnými v jednom těle, z nichž každá má svůj vlastní hlas a skryté schopnosti. Sorak nejenže vede vnitřní boj ve snaze vyřešit konflikt svého nitra, ale začne pátrat po svém původu a hledat mocného kouzelníka, který je znám pouze jako Mudrc a který byl odsouzený k smrti.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

The Outcast , 1993


více info...

Přidat komentář

protokol
09.04.2022 odpad!

no to je ale kravina. mladík v ktorého hlave je nekolik osobností a neustále siahodlhé debaty o ničom no prosto žvást . hrozné sklamanie .

Dragonian
17.03.2022 2 z 5

Kniha se mi moc nelíbila. Místy to bylo hloupé až skoro tupé.


Gordonlord
04.09.2020 3 z 5

V polovině 90. let chrlilo nakladatelství Návrat ve velkém zlaté klasiky z žánru Tradičního, bodrého, veselého a nesmrtelného fantasy, zasazených do světů Forgotten Realms, Dragonlance a té Dark Sun, ke kterému se dostávám po všech těch letech, strávených v obou výše zmíněných světech, teprve dnes.

Pokud vím, vyšla u nás pouze trilogie "Společenství v jednom", z které jsem měl tu čet zatím pouze s prvním dílem. Svět Dark Sun se od obou výše zmíněných světů lehce liší, a to několika rasama, atypickými zvířaty, temným sluncem na obloze, ale i celkovým "lorem", kdy svět ovládají králové-čarodějové, kteří čerpali celá léta sílu z přírody, čímž ji celou vysáli a zanechali po sobě většinou pouze vyprahlou a pustou zem, v které se tyto příběhy odehrávají.

Originální premisa a zasazení následuje vcelku neoriginální - al nekonečně funkční a skvěle klišovitá zápletka, o hledání vyvoleného, který bude mít ten správný magický meč a bude se moci zlým čarodějům postavit - kterým j samozřejmě náš hlavní hrdina.

A je podaný velmi zajímavě ! Pokud sledujete seriál Doom Patrol a přirostla vám k srdci postava Jane, uvnitř jejíhož těla se skrývá 64 osobností, které se střídají ve vládě nad jejím tělem a každá z nich má svůj vlastní osobitý charakter, tak možná budete uvažovat nad tím, že seriál postavu hlavního hrdiny této trilogie Soraka - těžce vykradl.

Tento originální motiv v sobě skrývá fůru potenciálu, z kterého bylo naštěstí kapku těženo, tudíž některé Sorakkovy osobnosti neradi jedí maso, takže musí kvůli nim zůstávat vegetarián a rovněž asi tak tři jeho osobnosti jsou ženy, což mu zabraňuje spát s jinými ženami a tím pádem není o vytváření skutečně zajímavých situací nouze. Navíc jsou zde i osobnosti, které mají psionické síly a nebo mohou číst myšlenky ostatních lidí, takže bohatý koktejl potenciálu, který když se správně namíchá, tak nemůže nudit !

Zde se to povedlo tak z poloviny. Sorakovy osobnosti se postarají o spoustu zábavy, jak jsem již předeslal, ale děj je uprostřed knihy poněkud roztahaný, hodně dlouho a dost zbytečně se tu řeší překomplikovaná politická zápletka, jejíž složitost a propletenost nemá snad žádné jiné odůvodnění pro příběh, než zabrat drahocenné stránky v knize a otrávit čtenáře svojí nudností a zbytečností.

Rovněž spád příběhové linky mohl být podán trochu svižněji, dal by se mnohem zajímavěji dramaturgicky postavit a vygradovat, ale nepovedlo se.

Možná i kvuli zbytečné roztahanosti a vatě nezbylo na konci knihy moc místa na vyvrcholení a ačkoliv závěr mě docela sthnul a byl opravdu nabušený na zvraty, spád a děj, tak to působilo dojmem, že autor si je vědom, že knihu musí narvat do nějakého rozsahu a místo na něj už mu nezbývá.

Jinak všechno ještě zachraňují zapamatovatelné postavy, tigron Tygra (zajímavá tygrovitá kočička, jenž Soraka příběhem provází) a také hra zvaná "Hawkeho gambit" kterou postavy ve hře hrají a kterou údajně kvuli téhle knize autor sám vymyslel a otestoval.

I přes nedobrou dramaturgii, zbytečnou vatu, nerovnoměrně rozvrstvenou gradaci a další drobné poznámky které k tomu mohu mít, jsem se dobře bavil, a mnohými aspekty mi autor svoje dílo jistě nesmazatelně vryl do hlavy - což pravdu není málo, zvláště na žánr klasické fantasy, ve kterém se zde pohybujeme. Do dalších dílů se tedy rozhodně pustím a už teď se na ně těším !

Kačí137
22.03.2017 5 z 5

Už je to dlouho co jsem Společenství četla. Měla bych se k němu zase vrátit. Je to výborný fantas!

Autorovy další knížky

Simon Hawke
americká, 1951
1993  80%Gambit Ivanhoe
1996  81%Zatracenec
1997  79%Nomád
1996  72%Železný trůn
1996  79%Hledač