Darebné verše Roberta Burnse

Darebné verše Roberta Burnse https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502922/darebne-verse-roberta-burnsel4yljh-ZMf-.jpg 4 4 4

Nový výbor z poezie skotského národního básníka, přívržence Velké francouzské revoluce. Na rozdíl od výboru J.V. Sládka, jenž vyšel už před desetiletími a Burnse českému čtenáři přiblížil především překrásnými verši přírodní a milostné lyriky, usiluje o soustředění pozornosti k druhé tváři básníka a přesvědčuje, že nebyl jen skvělým lyrikem, ale i dravým satirikem, rebelantem a bouřlivákem.... celý text

Literatura světová Poezie
Vydáno: ekniha , Městská knihovna (Praha)
Originální název:

Poems and Songs of Robert Burns


více info...

Přidat komentář

anonymní.Ilja
30.09.2022 3 z 5

Nemohu říct, že by to bylo špatné, ale zrovna odvařený jsem z toho nebyl. Přiznám se, že ke konci jsem některé básně přeskakoval, protože v množství, ve kterém se v knize nacházejí, se stalou nakonec těžce stravitelnými až otravnými, přestože člověk čte knihu postupně několik týdnů. Kdybych mohl, tak dám 5/10 ale když se mám rozhodnout mezi 2/5 nebo 3/5, tak je to rozhodně 3/5 hvězd.

a304
05.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Citace: "Vál chladný vítr ze všech sil, když kvítečku, ses narodil.
Tys radostně však zazářil i v nečasu, sotva jsi z hlíny za pár chvil, vstal pro krásu." Horské sedmikráse
Dělám si radost i čtením básniček. Náhodně jsem se upamatovala na milou kamarádku, žijící v podmanivé skotské krajině, kde ticho umocňuje zvuk, rozráženého vzduchu, křídly... slyšíte...?
Básníku, děkuji i za Horskou sedmikrásku /e-kniha zde zdarma, děkuji DK/ a milé oživení si vzpomínky. Doporučuji.


Peter74
07.03.2021 5 z 5

Nádherná zbierka básní, ktorá nesklame. Mňa osobne potešila, a zároveň aj pobavila niektorými básňami.

Šárkaxx
07.03.2021

Sbírka se mi líbila tak půl na půl, nedokážu ale vystihnout, co se mi přesně nelíbilo.. Některé básně byly opravdu krásné, např. o Myši, kterou vyoral i s hnízdem; některé vtipné např. o Vši nebo Na bolest zubu. Spoustu věnoval skotskému lidu, vč. jejich zvyků, whisce atd. Spousta básní je hodně smutných, např. Lidský los je žal. Asi mě trochu dráždí ty básně, kdy, podle mého názoru, černobíle rozlišuje lidi na "chudé a poctivé" a "bohaté a nelítostné", i když chápu, že to tak zřejmě dost často bylo.

Kniha Darebné verše Roberta Burnse je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce4x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x