Czerninové

Czerninové https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452475/bmid_czerninove-awt-452475.png 3 9 4

Czerninové patří k českým šlechtickým rodům, které již od 12. století ovlivňovali historii Království českého. Rozvětvili se do řady větví, ze kterých dodnes rostou čtyři: hradecká, vinořská, dymokurská a vrchlabská (Czernin-Morzinové). Osobnosti jako hrabě Heřman, Humprecht, František Josef, Jan Rudolf, Evžen Karel nebo bratři Děpold a Humprecht a jejich bratranec stíhač RAF Manfred Beckett Czernin se nesmazatelně zapsali do dějin. Dodnes poutavé jsou i dopisy Zuzany Czerninové z nedrahovické větve, které v 17. století psala krásnou češtinou svému synovi Humprechtovi. Stopy Czerninů nalezneme i v české krajině, ať již to je zámek a nádherný park v Krásném Dvoře, lovecké zámky Humprecht, Kozel nebo Jemčina, zámky Chudenice a Chudenice-Lázeň, Petrohrad, Vrchlabí a Dymokury nebo jedna z perel vrcholného baroka v Praze – Černínský palác. Jejich stopy nalezneme i na Sněžce a dalších místech Krkonoš. Kniha Czerninové. Nezahyneš ani ohněm, ani mečem přináší celkový přehled historie a odkazu rodu Czerninů, informace a portréty jeho nejvýznamnější osobností, rodokmeny a popisy erbů a přehled jejich nejvýznamnějších hradů, zámků a paláců.... celý text

Přidat komentář

maryzka
04.12.2023 2 z 5

Zajímavá kniha pro nás, kteří se moc nezabýváme historii, ale rody, které se nacházeli v Čechách. I když člověk znal jenom větev, která žila v Dymokurech i díky pamětem lidí, kteří je ještě zažili, tak jsem byla překvapena a pro mě novinky, že ještě žily jiné větve. I když se o těchto větví dostanou nějaké zajímavosti na povrch nebo do knih.

Cokomilka86
31.01.2022 4 z 5

Zajímavá kniha o tomto rodu, je srozumitelná, zajímavá a čtivá. Je vidět,že to tento rod neměl jednoduché, líbí se mi jejich vztah a úcta k předků. Jen bych ocenila více informací o zajímavých členech rodu a třeba i žen. Kdo má rád tento druh knih. Doporučuji pořád Modrá krev o šlechtických rodech žijících v Čechách.


jan7356
30.03.2021 odpad!

Kniha Pavla Juříka Czeninové se zabývá jedním z nejvýznamnějších šlechtických rodů u nás. Bohužel, jak je zvykem u tohoto bankovního úředníka, který v sobě objevil touhu psát o historii, je to snůška lží a polopravd bez nároku na jakoukoli odbornost. Autor si nedal práci s ověřováním těch nejzákladnějších faktů. Za všechny mohu uvést například tvrzení, že Jan Rudolf Černín založil rodovou hrobku v Jindřichově Hradci (kostel sv. Jakuba ovšem nechal znovupostavit až jeho syn Karel Evžen, více než deset let po jeho smrti), plete si jednotlivé generace Černínů. K fotografiím si zcela vymýšlí popisky (jeden příklad za všechny je grafický pohled do obrazárny, kterou Juřík naprosto nesmyslně a bez jakéhokoli vysvětlení uvádí jako obrazárnu v Černínském paláci v Praze). Nemá smysl rozepisovat jednotlivé omyly, nepravdy a lži. Pokud chcete číst tuto knihu, pak jen jako zcela osobní a nepříliš informovaný pohled jednoho grafomana. ..

elenagabi
24.03.2021 5 z 5

Skvělá kniha pro všechny kdo se zajímají o historii na linii rodu jsou popsány historické události českého království až po součastnost. Kdo hoví historii oživí si znalosti dozví se spoust zajímavostí rodu. A kdo tomuto žánru moc nefandí knihu doporučuji také třeba jako skvělý typ na výlety