Cušima 1. díl

Cušima 1. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174073/bmid_cusima-1-dil-QW8-174073.jpg 4 2 1

Román Cušimaje psán autorem, který byl přímým účastníkem cušimské tragedie. V průběhu rusko-japonské války (tato válka je popsána v dvoudílné knize "Port Artur") o přístav Port Artur na Korejském poloostrově, který byl námořní základnou ruskou Tichomořskou eskadrou, byl japonci dobyt tento přístav a Tichomořská eskadra zajata, nebo potopena. V prvním dílu popisuje Novikov - Priboj celou dlouhou cestu 2. tichomořské eskádry (která byla vyslána na pomoc Port Arturu) z baltského přístavu Libavy kolem Afriky a Indickým oceánem až k Japonskému moři.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Cusima , 1941


více info...

Přidat komentář

ludek7426
28.09.2020 4 z 5

Paměti přímého účastníka plavby (a zániku) Rožestvenského 2.tichomořské eskadry. O Rusko - Japonské válce v letech 1904 - 1905 toho bylo napsáno už spousta, ale tyto vzpomínky napsané z pohledu námořníka, člena mužstva na carské válečné lodi, jsou vítaným a velmi zajímavým pohledem takříkajíc z druhé strany.
Život obyčejného námořníka, vystaveného bití, týrání, křiku a šikanování nadřízených důstojníků připomínal něco jako peklo. Navíc obtíže spojené se samotnou cestou eskadry, která vedla z Baltského moře 18000 námořních mil přes půl světa, byly nepředstavitelné. Od zkaženého jídla, nedostatku vody až po neustálé nakládání uhlí v nepředstavitelných podmínkách.
Hodně mně zaujal popis charakterových vlastností admirála Rožestvenského. Zatímco v jiných pracích je admirál oceňován jako profesionál, který dovedl loďstvo v extrémně obtížných podmínkách až ke střetnutí s japonskou flotilou, tady nám autor kreslí úplně jiný obraz.
Obraz psychopatického vzteklouna a hrubiána, kterého nenáviděli stejně tak jeho důstojníci jako mužstvo.
První díl končí vplutím 2.tichomořské eskadry do Korejského průlivu, do blízkosti ostrova Cušima. Tady bude vybojována osudová bitva ruského imperiálního námořnictva.

Štítky knihy

námořní bitvy

Autorovy další knížky

Alexej Silyč Novikov-Priboj
ruská, 1877 - 1944
1954  70%Cušima 1. díl
1954  80%Cušima 2. díl
1954  0%Slaný křest
1983  0%Morská panna

Kniha Cušima 1. díl je v

Přečtených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst2x