Cušima 2. díl

Cušima 2. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174075/bmid_cusima-2-dil-McJ-174075.jpg 4 2 1

Román Cušima je psán autorem, který byl přímým účastníkem cušimské tragedie. V prvním dílu popisuje Novikov - Priboj celou dlouhou cestu 2. tichomořské eskádry z baltského přístavu Libavy kolem Afriky a Indickým oceánem až k Japonskému moři. V druhém dílu popisuje bitvu v Japonském moři mezi ruskou eskadrou vedenou admirálem Roženstvenským a japonskjaponskou vedenou admirálem Togo. Na základě příhod námořníků z jednotlivých lodí popisuje osudy těchto lodí. Ruské lodi byly většinou potopeny, část zajata a část uprchla a nechala se internovat v neutrálních přístavech. Této bitvy se účastnil i křižník Aurora... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Cusima , 1941


více info...

Přidat komentář

ludek7426
07.10.2020 4 z 5

V květnu roku 1905 ruská 2.tichomořská eskadra dorazila do blízkosti ostrova Cušima v Korejském průlivu. Paměti přímého účastníka daleké plavby eskadry a jejího zničení v Cušimské bitvě se čtou jedním dechem. Novikov - Priboj se nacházel na palubě bitevní lodě Orel, která jako jedna z mála těžkých ruských lodí bitvu přežila a následující den se vzdala spolu se zbytkem eskadry pod velením admirála Něbogatova.
Následuje líčení osudů většiny ruských lodí, od kapitulace až po pokusy proniknout do Vladivostoku. Příběhy odvahy obyčejných námořníků kteří potápěli své lodi aby nepadly do rukou Japoncům. A příběhy vysokých důstojníků, včetně admirála Rožestvenského, kteří spěchali do japonského zajetí, aby si zachránili životy.
Prohraná válka dovedla Rusko k první revoluci roku 1905, a vítězné Japonsko na cestu dobyvačné politiky, která skončila tragicky až s koncem druhé světové války a svržením atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki.

Štítky knihy

námořní bitvy

Autorovy další knížky

Alexej Silyč Novikov-Priboj
ruská, 1877 - 1944
1954  70%Cušima 1. díl
1954  80%Cušima 2. díl
1954  0%Slaný křest
1983  0%Morská panna

Kniha Cušima 2. díl je v

Přečtených3x
Knihotéce6x