Cukr, sůl, tuk

Cukr, sůl, tuk
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250010/mid_cukr-sul-a-tuky-pWd-250010.jpg 4 4 4

Poutavé, napínavé a nesmírně zajímavé čtení o tom, jaké taktiky a nezdravé technologie se používají při výrobě a distribuci průmyslově zpracovávaných potravin, jako jsou různé sladké tyčinky a sušenky, bramborové lupínky, polotovary, slazené nealko nápoje a jiné pochutiny plné cukru, soli a tuku . A to vše jen s jediným záměrem - neustálé zvyšování zisků potravinových gigantů na úkor našeho zdraví. Tuto knihu napsal americký investigativní novinář, který odhaluje, jako potravinové společnosti manipulují s lidmi za účelem zvýšení svých zisků. Dlouhá léta sledoval praktiky potravinářského průmyslu ve světě, které se díky globalizaci propracovali i do našich zemí. Měl možnost nahlédnout do tajných materiálů potravinářských společností, o kterých veřejnost nemá ani tušení. Zjistil jak se tyto společnosti podílejí na výzkumech vlastních potravin a jak jejich chuťově ovlivňují, abychom si je podvědomě znovu a znovu kupovali. Také odhalil, jako jsou vláda a soukromí inspektoři úzce propojeni s těmito společnostmi.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Eugenika
Originální název:

Salt Sugar Fat , 2013


více info...

Přidat komentář

pustaken
08.09.2023 4 z 5

Autor je americký novinár, vďaka čomu mal možnosť rozprávať sa s množstvom (ex)pracovníkov potravinárskeho (a tabakového) priemyslu a tiež mu bol umožnený prístup do výskumných laboratórií jednotlivých firiem.
Opisuje (niekedy až príliš podrobne) históriu používania jednotlivých surovín (cukru, tuku, soli) potravinárskymi firmami, a takisto aj súvisiace marketingové praktiky na zvýšenie predaja a ziskov z ich výrobkov.

Dozvedáme sa, že dané firmy sa vždy zaujímali o verejné zdravie a obavy ľudí a úradov zo zloženia ich výrobkov iba vtedy, ak to mohlo ohrozovať ich zisky. Inak v chemických laboratóriách neustále vymýšľali spôsoby ako vylepšiť zloženie svojich výrobkov tak, aby boli pre konzumentov stále viac a viac neodolateľnejšie, až do tej miery, že si na ne vytvoria závislosť.

Pomimo všemožných chemických látok, ktoré začali byť postupne pridávané do potravín vymysleli množstvo spôsobov priemyselného prepracovania cukru, tuku a soli, až po zmenu ich chemickej štruktúry. A to či už v záujme vyššie spomenutých cieľov alebo na uspokojenie skromných regulácii zo strany štátu. Preto napríklad, ak je niekde v zložení uvedená soľ, neznamená to, že je to tá čistá prírodná kamenná alebo morská soľ, ale s najväčšou pravdepodobnosťou je to niečo už do veľkej miery priemyselne pretvorené, prípadne ešte obohatené o ďalšie pre zdravie nežiaduce látky.

Paralelne s výrobným procesom pracovali aj na marketingových stratégiách, ktoré boli častokrát nekalé a zákerné voči konzumentom. A rovnako tak si platili štúdie od vedcov, ktoré mali podporovať ich klamlivé marketingové tvrdenia.

Aj keď je väčšina reálií z amerického prostredia, tak produkty daných firiem, či skôr korporácií, nájdeme aj v regáloch našich obchodov, čiže táto história a zároveň pokračujúca realita je aktuálna aj v našom prostredí.

Za zmienku stojí pár jednotlivcov z vedenia alebo laboratórií daných firiem, ktorí mali to svedomie, a keď pochopili o čo v skutočnosti ide, tak sa buď snažili veci, ktoré mohli ovplyvniť, mierne zlepšovať alebo priamo odišli zo svojich zastávaných postov.

touchud
09.03.2016 2 z 5

Historie přidávání ingrediencí z názvu knihy (hlavně cukru) do potravin v US. Pro američany zajímavé, pro Evropu jako odstrašující příklad dobré, ale hodně zdlouhavé.


Autorovy knížky

Michael Moss
americká
2015  75%Cukr, sůl, tuk