Cukor – rafinovaný jed
Kurt Mosetter
Takto sa vyslobodíte z cukrovej pasce. Ak si telo preplníte cukrami, následkom nie sú len nekonečné útoky hladu, ale aj maniakálne zmeny mozgového metabolizmu. Za nadmernou túžbou po cukre sa skrývajú zdravotné riziká. Priveľmi sladký spôsob stravovania vám neprivodí len nadváhu, zubný kaz a cukrovku, ale aj poruchu pozornosti sprevádzanú hyperaktivitou (ADHD), Alzheimerovu chorobu a rakovinu. Aj keď zo stola a z taniera odstránite bežne používaný biely cukor, nemusíte sa zriecť ničoho, čo máte radi. Veď máme zdravé druhy cukru, ktoré nepoškodzujú metabolizmus, a rovnako tíšia chuť na sladké. Výsledky dosiahnete postupnou zmenou stravovania, ktoré vyhovuje vášmu metabolizmu. Pritom sa pomaly, ale iste vyrovná aj nadmerné alebo nedostatočné zásobenie určitými živinami. Metabolizmus z toho všetkého profituje a vy navyše aj schudnete. Recepty v tejto knihe vám ukážu, ako pomocou zdravých druhov cukru vyčaríte tie najchutnejšie dobroty – od domáceho chleba a nezvyčajných cereálnych zmesí cez výdatné jedlá a klasické múčne pokrmy až po džemy, koláče a dezerty.... celý text
Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2016 , PrírodaOriginální název:
Zucker - der Heimliche Killer , 2013
více info...
Přidat komentář
Více bych ocenil obecného povídání. Někdy moc vědecké či naopak až příliš známé - jezte cereálie, ovoce jen dopoledne atp. Závěrečné recepty příliš specifické. Ocenil bych takové praktičtější rady pro běžného člověka, který chce konzumaci pouze omezit. Ale přínos tohoto tématu ano a také skvělý cukrový přebal.
Krásná ukázka toho, jak cukr hýbe světem (a lidstvem). Pěkné zpracování, informace podložené spoustou výzkumů, srozumitelně napsáno.
Kdo by to byl řekl, že za chuť na sladké vlastně ani nemůžeme :D Každopádně velice dobře napsaná a přehledná naučná literatura. Rozhodně doporučuji lidem zaobírajícími se zdravou výživou :D
Skvěle a srozumitelně napsané, jediné co bych autorům vytkla je, že sladidlo D-galaktóza se v českých lékárnách neprodává stejně jak doporučovaná Xylóza ( pouze sladidlo Xylitol - E967)