Cudzie dcéry

Cudzie dcéry https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94430/cudzie-dcery-94430.jpg 4 97 34

Príbeh o slovenskej rodine Bukovských, ktorej členov osud odvial do všetkých kútov sveta, je vyrozprávaný z pohľadu Narcisy, Jazmíny, Kamily a ich priateľky Evy. Rozprávanie zahŕňa veľké a malé politické udalosti vtedajšieho Československa: Pražská jar a obdobie normalizácie, nežná revolúcia, ale aj korupcia a uprednostňovanie pri prideľovaní pracovných miest a prijímaní na vysoké školy. Medzi matkou a štyrmi dcérami vznikajú konflikty, ktoré trvajú celé roky. Matka od nich priveľa požaduje, nikdy ich nepochváli, zaťahuje ich a ich priateľku do rozličných intríg. V pozadí všetkého sa dá tušiť rodinné tajomstvo, ktoré rodinu vážne zaťažuje a odhalí sa až po mnohých rokoch. O zvyšok sa postará socializmus. Systém rozdúchava nedôveru medzi jednotlivcami, vyžaduje kolektívy, ktoré však nefungujú. Rodina sa rozpadáva: Narcisa hneď v roku 1968 emigruje do Ameriky, Jazmína o rok neskôr do Rakúska, Eva sa pre emigráciu do Rakúska rozhodne v roku 1976. Zoznámime sa s príbehom Narcisy, ktorá z materiálneho hľadiska dosiahne v Amerike všetko, no napriek tomu ochorie z túžby po domove. Jazmína odláka Eve rakúskeho snúbenca, odíde do Viedne a vydá sa zaňho. Z nádejnej klaviristky sa stane dvojnásobná matka a učiteľka hudby. Najmladšia Kamila sa vydá za Slováka a ostane v Bratislave, zmieri sa s režimom a naučí sa, ako z neho vyťažiť čo najviac. Eva, ktorá prechádza klasickou cestou utečeneckého tábora v Traiskirchene, píše reportáže o vtedajšom východnom bloku do rakúskych novín. Počas náhodnej návštevy Bratislavy Eva objaví v novinách oznámenia o úmrtiach – dozvie sa, že najmladšia z troch sestier tragicky zahynula. Eva pozbiera všetku svoju odvahu a vyberie sa za Kamilinými rodičmi, aby sa dozvedela, čo sa stalo.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Töchter der Róza Bukovská , 2006


více info...

Přidat komentář

Emma27
22.04.2023 3 z 5

Přečteno za odpoledne.Roza byla zlá a ke svym dceram se chovala hnusně zvlášt k jasmíně.Smutný a nevesely příběh rodiny.Kniha me ale přesto zaujala.

Kami33
10.07.2022 5 z 5

Róza je zlá manipulativní osoba. Její výchova poznamená všechny tři její dcery. Zajímavá knížka.


Joyce24
04.07.2022 5 z 5

Poněkud depresivní příběh o vztazích uvnitř jedné rodiny. Róza byla velmi zlý člověk a poznamenala negativně další životní osudy svých dcer. Jedinou postavou, která mi byla alespoň trochu sympatická byla Jasmína.

1v8na
05.01.2022 5 z 5

Příběh mě totálně odrovnal. Téma vztahů v rodině je velmi silné. Upřednostňování jednoho dítěte nadělalo velkou neplechu a způsobilo to naprostý rodinný rozklad. Poznamenalo to vztahy se všemi - jak matky s dcerami, tak i manželky a manžela.
Kniha nutí přemýšlet, jak funguje vaše vlastní rodina.
Z knihy mám rozporuplné myšlenky a ještě ji nějakou dobu budu mít v hlavě.

EvikU.
11.12.2021 5 z 5

Tuhle knihu už jsem četla asi když vyšla. Jenže to jsem nebyla na Databázi knih a nebyla si jistá. Tak jsem si ji přečetla znovu. Něco mne k ní táhlo.
Silné téma, dokážu si představit, že se může takhle rozložit rodina. Je to ale moc smutný, když se to stane a je moc smutný, když rodič nemiluje všechny svoje děti stejně. A možná že někdy se to stane i nevědomky. Dost k tomu pomohla i doba komunismu ve které žili. Emigrace 2 sester....

O knize budu ještě chvíli přemýšlet. Doporučuji.

Noisette73
19.05.2021 5 z 5

Toto se mě opravdu dotklo.
Bohužel je mi to celé důvěrně známé, jen ne na pozadí Komunismu, toto bude pořád aktuální v každičké době.
Líbilo se mi prostředí Slovenska, je neotřelé a ráda jsem se dozvěděla něco nového o jeho historii.
Jen to Ròzino oslovení manžela "Tóno" nebo sklonováno " S Tónem" mi kapku trhalo uši. V tomto případě spíše tedy oči.
Hořké sousto k přečtení,které je moc dojemné.

ivka67
07.03.2021 4 z 5

Smutné vyprávění takovou matku bych nikomu nepřála.Poznamenala život všech svých dcer a celé své rodiny.

ivanaci
08.11.2020 4 z 5

to tedy byla matka...

Kerberos
08.10.2020 4 z 5

Mám ráda rodinné ságy,tato je celkem smutná.Matka Róza,která přenáší své neúspěchy a nespokojenost na celou rodinu.Manžel celý život miluje její sestru.Nejstarší dcera Iris ,zdravotní sestra uteče i s manželem do Ameriky.Prostřední dcera Jasmína,kterou matka neustále uráží,uteče do Rakouska,vdá se a má dva syny,ale manželství není šťastné.Nejmladší Kamila matkou protěžovaná zůstává na Slovensku,je zajištěná,ale její život končí tragicky.Matka se snaží celý život dcery rozeštvávat,intrikuje a všechny ovládá.

Damaj
13.07.2020 3 z 5

Vůbec nevím, co si o knížce mám myslet. Zpočátku zajímavé, pak se tam spíš jen popisovala doba, vztahy v rozpadající se rodině, žádný děj. A konec? Vlastně nevím. Nedopadlo to nijak, ani dobře ani špatně. Čekala jsem alespoň drobné usmíření v rodině, ale nic. Spíš se všem ulevilo, že se rodina konečně rozpadla... Ale celkově nedokončené. Škoda

martiline
18.05.2020 5 z 5

Kniha se čte opravdu hezky ... ačkoliv z ní je patrný smutek ... smutek minulé doby, smutek nenaplněnosti, smutek z nelásky, smutek z manipulací ... a melancholie.
Tak nějak člověk při čtení nic a nikoho z tohoto dlouhého příběhu neodsuzuje. Každý hraje podle karet, které dostal od života. Každého ovlivňuje to, co prožil v dětství ... a jde to s ním celý život i kdyby to bylo jen v podvědomí.
Tak nějak po tomto čtení na mne dýchla hluboká melancholie ... ale zase na druhou stranu doporučuji k přečtení ...

lapagerie
02.03.2020 4 z 5

Róza byla matka, jakou bych nikomu nepřála. Intrikánská, nespravedlivá, tvrdá, sebestředná. Její rodina se díky její "péči" úplně rozpadla. Ocenila bych i vyprávění z pohledu Kamily, její názory mi chyběly k utvoření celkového pohledu.

Aimee1
13.11.2018 4 z 5

Příběh je moc pěkný, dobře čtivý. Ve srovnání s Hanou Mornštajnovou trošku více přeskakuje a neplyne tak pěkně. Škoda je, že v textu jsou chyby a překlepy. Dokonce mi někdy přišlo, že sama autorka má v dcerách docela slušný bordel. Mám totiž podezření, že sem tam jména zaměnila a člověk si musel přečíst třeba dva odstavce znovu, aby pochopil, co tím chtěl básník říci. Námět ale krásný, příběh zajímavý, jen to zpracování trošku kulhalo... ale opravdu jen trošinku :)

alnahu
16.04.2018 3 z 5

Zvláštní příběh rodiny Bukovských z doby socialismu, vás nenásilně vtáhne do děje. Příběh začíná seznámením Rózy s Antonínem, který se původně scházel s Rózinou starší dcerou Jozefou ,ale to rodiče zatrhli a tak se si začal s Rózou ,nakonec se s ní oženil a měl s ní tři dcery. V knize je popsána Rózina povaha, která byla zvláštní zapšklé povahy i když možná to bylo tím, že se její Tóna i nadále stýkal s její sestrou Jozefou. Každá z jejich dcer žila v jiné zemi a Róza zatahuje dcery do svých intrik a poštvává je proti sobě. Příběh i když docela smutný se mi četl dobře

J.x
08.01.2018 4 z 5

Knížka se mi dobře četla, ale působila na mě trošku depresivně.

bronulka
26.12.2017

Knížku jsem přečetla jedním dechem. Zajímavě propletené osudy, Rózu jsem nechápala a obdivovala jsem Jasmínu, která se nějakým způsobem snažila o spojení rodiny. Určitě doporučuji

zupri
17.07.2017 3 z 5

Knížka byla čtivá, ale úplně "netáhla".

Alzbetta
23.05.2017 4 z 5

Zaujala mě obálka.Líbila se mi a i příběh se mi celkem líbil.
Roza byla otřesná matka,párkrát jsem z ní měla nervy :)

bábuška
12.03.2017 3 z 5

Čekala jsem od této knihy asi víc, než mi dala. Rozdělila bych ji pomyslně na tři části. Úvod mě nijak nezaujal, prostřední část se mi líbila mnohem víc, to jsem se začetla, ale celkové ukončení bylo takové nijaké, ani tragická smrt nejmladší dcery nic moc nevyřešila. Je to podle mě kniha s otevřeným koncem.

wiix
10.02.2017 4 z 5

Taký obyčajný príbeh jednej rodiny, sprievodca životom rodiny so samými dcérami a ich trápeniami v bývalom režime. Vcelku klišé téma popísaná miestami nudne, miestami prirodzene čitateľne, avšak nič závratné do môjho života nepriniesla.