Čtyři hodiny do středověku

Čtyři hodiny do středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50442/bmid_ctyri-hodiny-do-stredoveku-AND-50442.jpg 3 7 3

Wielandovy meče a magie černé metalurgie, Poklad v hrobce velmistrů, První interview s templáři, Nacistické archivy hovoří, Armáda mrtvých čeká na vzkříšení, Úvahy nad středověkou kosmonautikou, Automaty, androidi, golemové, Neznámý Fuleanelli...

Přidat komentář

Eicherik
09.07.2023 4 z 5

Čtyři hodiny do středověku jsou cestou za poznáním fantastického středověku. V jedenácti kapitolách nalezneme některé zajímavé fenomény tohoto zajímavého období. Namátkou uvedu: magickou metalurgii, rytířský stav, Johanku z Arku, Templáře, svatý Grál, krále Artuše, hraběte Saint-Germaina, Leonarda da Vinciho, automaty, golemy, alchymisty, Fulcanelliho a tajemství katedrál a mnohé další. Pro ty, kdo se o tyhle témata zajímají, bude spousta věcí už známých, ale v každé knize se vždy najdou i střípky nového poznání.
Citace I: Některé úvahy, publikované čas od času ve skromné literatuře na toto téma přivádějí k závěru, že nacisté svatý Grál skutečně našli. Podle nich zazdili někteří vysocí důstojníci SS 2. května 1945 v úplné tajnosti do ledovce Schleigest tajemný předmět, který by mohl být tolik hledaným Grálem.
Citace II: Aby zobrazil obsah tohoto boje o seberealizaci používá Fulcanelli k vysvětlení tuto krásnou alegorii:
"Lev představuje tuhou zemitou sílu a orel vzdušnou pohyblivou. Tito dva soupeři se potýkají tak dlouho, až orel ztratí křídla a lev hlavu a tak oba soupeři vytvoří jedno tělo oživené rtutí. Lev je sklonem mysli ke světu a orel k duchovnu. Když orel ztratí křídla a lev hlavu, to jest když se tato dvě "Já" tvořená myslí sloučí v jedinou uklidněnou mysl, je tu nové tělo pravdy, vědomé si sebe sama."

vpadysak
03.07.2023 2 z 5

V knihe sa na nás valí jedna záhada za druhou a jednotlivé kapitoly zanechávajú viac otázok, ako odpovedí (možno to bol jej účel). Kniha mi pripadá, ako keby niekto rozbil na márne kúsky celý svet a potom ho postupne skladal. V celej knihe je prítomný silný materializmus, ktorý sa snaží vysvetliť to, čo vysvetliť nevie a ani nemôže. Za všetky iba jeden príklad: Snaha vysvetliť napríklad vízie Jany z A. kadejakými možnými aj nemožnými spôsobmi s vylúčením tej o ktorej ona sama hovorila. Možno niekoho toto dielko osloví, ale pre mňa je doba takýchto kníh už preč.


aht
21.01.2016 2 z 5

Knihu jsem už četl před pár lety, tenkrát pro mě byla nestravitelná. Teď když jsem se k ní vrátil, tak je to stále stejné. Se záhadami toto dílo moc společného nemá, spíše se autor pokusil o hermetické dílo. A to je ten kámen úrazu, zatímco středověcí alchymisté a filosofové vědeli o čem píší a přísně se drželi tématu, pan autor se zde pustil na tenký led. Proto aby se člověk stal mystikem nestačí jen citovat všemožné autory. Na jedné stránce formátu A5 je 7 citací opravdu moc, to už pak z autorova pera to těch 8 slov opravdu nezachrání. Tedy obdivuji zapálenost a sečtělost autora, asi by to chtělo výrazně více stránek. Každou kapitolu roztáhnout na celou knihu.