Čtvrteční klub amatérských detektivů

Čtvrteční klub amatérských detektivů https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461633/bmid_ctvrtecni-klub-amaterskych-detektiv-hiw-461633.jpg 4 130 36

Čtvrteční klub amatérských detektivů tentokrát musí čaj o páté vynechat! Stala se vražda a čtveřice osmdesátníků cítí, že nadešla jejich chvíle! V poklidné vesnici pro penzisty se jednou týdně scházejí čtyři přátelé, aby vyšetřili nevyřešené vraždy. Když je však místní developer nalezen mrtev, „Čtvrteční klub amatérských detektivů“ se ocitne uprostřed svého prvního skutečného případu. Čtveřici přátel, Elizabeth, Joyce, Ibrahimovi a Ronovi, možná táhne na osmdesát, ale pořád ještě mají pár es v rukávu. Dokáže naše velice neobvyklá, ale důvtipná partička chytit zabijáka dřív, než bude pozdě?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Thursday Murder Club , 2020


více info...

Přidat komentář

DreamerX9
11.04.2024 3 z 5

Tahle kniha už je v podstatě klasikou kolem které jsem dlouho chodila A přemýšlela jestli si jí přečíst nebo ne malý počet nedávám kvůli tomu že mi nesedl žánr ale nesedl mi děj knihy a celkově mám pocit že knize chyběla nějaká vyšší zajímavost. Bavilo mě mnoho humorných scén a samozřejmě čtvrteční Partička byla skvělá Nicméně za mě Je to spíše takový oddechový průměr

orson
02.01.2024 4 z 5

Vtipná detektivka se super detektivy amatéry - mám na mysli ty důchodce, ne policajty :). Docela jsem se bavil, určitě si přečtu i další díly série.


mnohoknih
10.09.2023 4 z 5

Líbilo se mi téma příběhu. Vražda developera ve vesnici pro seniory, to bude klidné vyšetřování, málo krve a hodně klábosení. Četli Libuše Švormová a Jan Vlasák. Za ně hvězdička navíc. Příběh samotný byl roztelený jak nedělní odpoledne. Žvanilo se tak moc, že jsem chvílemi přestávala poslouchat. A už vůbec mě nelákalo přemýšlet, kdo je vrah. Vydržela jsem až do konce, takže vím, že bych to ani nevymyslela. Důchodci, kteří se do vyšetřování pustili, byli ovšem skvělí a myslím, ze by rozhodně mohli existovat. Včetně jejich boje s moderními technologiemi. Sečteno, podtrženo je to dobrá oddychová detektivka.

lexikon_tf
20.08.2023 5 z 5

Nebýt nadšených reakcí od @marketa_kom_books a @zanicenyknihkupec, knihu bych nejspíš minula, a to by byla veliká škoda! Hned od začátku jsem si příběh zamilovala a moc jsem si oblíbila postavy seniorů, kteří v této laskavé a vtipné netradiční detektivce hrají hlavní roli.

Příběh nás zavede do poklidné vesničky, která je celá vybudovaná pro seniory, a tam se toho skutečně příliš neděje. Každý z obyvatel má své rituály, kterým se denodenně věnuje. Ve společenské místnosti se mohou tamní obyvatelé věnovat například společnému sledování televize, nejrůznějším debatním kroužkům či deskovým hrám.
To ale není nic pro čtveřici akčních penzistů, kteří se baví tím, že prozkoumávají staré uzavřené případy a hledají v nich skulinky, jestli tehdy policie náhodou něco nepřehlédla. A scházejí se vždy ve čtvrtek.

Jednoho dne však náhle a za podivných okolností zemře místní developer, všeobecně neoblíbený podnikatel. Naše čtveřice má před sebou konečně skutečný případ! A možná dovolí i místní policii, aby jim trochu pomáhala.

Krásný, dojemný i vtipný příběh o seniorech, kteří vyšetřují vraždu - co víc jsem si mohla přát. Byla jsem nadšená, smála jsem se vtipným glosám hlavních protagonistů a fandila jim v jejich pátrání po vrahovi. Zábavné, milé, s trochou sentimentu - moc doporučuji!

Nuttelka
16.07.2023 4 z 5

(SPOILER) (Audiokniha)
Moc milý a příjemný poslech, který ne jednou vyloudí úsměch na rtech :-) Čtveřice přátel je naprosto skvělá a jak tápou v moderních "vymoženostech", to je moc hezky podané. Moc jsem se pobavila, když si "holky" mezi sebou psaly smsky a nevěděly, co to vlastně znamená, jen že to pochytily od mládeže :-))) LOL, WTF, a co jsou to fitbitky? :-))) Hlavně nám všichni dokázali, že rozhodně ještě nepatří do starého železa :-) Paní Švormová s panem Vlasákem jsou skvělou volbou pro tuto "partičku", pokud hledáte důvtipnou, sympaticou detektivku, určitě doporučuji :-)

kaca1530
05.04.2023 5 z 5

Kdybych psala, tak přesně takhle. Detektivka o něco vylepšená. S laskavým humorem. Bez tak moderních akčních scén a krváků. Domov důchodců, ve kterém by chtěl bydlet každý. Trošku zidealizovaný svět v tom, že většina postav jsou nadmíru sympatické a ty nesympatické jsou odstraněny brzo.

akinomV
01.03.2023 5 z 5

Neřeším, že kniha nemá zrovna moc procent, protože já byla naprosto nadšená. Chtěla jsem něco pohodového, detektivního a dostala jsem skvělou kombinaci. Smála jsem se, občas přišla i lítost, ale každopádně jsem chtěla číst dál a dál a vědět, co se tam v té vesničce zase děje. Staroušci mi přirostli k srdci a přiznám se, že představa stáří v takovém prostředí se mi opravdu líbila. Jako fakt, takhle bych si představovala skvělý důchod - s manželem, mezi přáteli, na pěkném místě (kdyby člověk měl šanci se ho v této zemi dožít...ale to je jiné povídání) :-D

kopeceli
01.03.2023 5 z 5

Trochu jiná detektivka. Ale můj život se točí kolem starých lidí a tak po nedůvěřivém začátku mne kniha chytila. Obdivovala jsem jejich chuť do života, bavila se jejich vtipnými glosami na neduhy stáří. Autor skvěle popsal vztahy dětí se starými rodiči, ale také byznys, který s nimi souvisí.
Detektivní linka je samozřejmě, nereálná, ale copak běžné detektivky (až na výjimky) reálné jsou? Mě to jejich pátrání bavilo.
Až přijde čas, ráda si přečtu i další knihu autora.

adorjas
09.12.2022 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Ale o živých, akčných starčekoch si vždy rada prečítam. Na môj vkus to bolo na detektívku prekombinované neuvariteľne, ale taká jednohubka na víkend OK. P.s. Na ďalšie časti od autora už ale zvedavá nie som.

Ív688
22.10.2022 1 z 5

Popravdě nevím co si o příběhu myslet, dočetla jsem sice včera, ale dnes už pomalu nevím o čem to bylo, ano příběh o seniorech, kteří ještě nevzdali život...ale jako detektivka nic moc

Komaeda
10.10.2022 5 z 5

Funny & cute!!

Stow
19.09.2022 3 z 5

Svižná detektívka, odlišná od klasických, temnejších. Mínusom je štýl textu, na ktorý sa mi veľmi ťažko zvykalo a často chýbajúci popis, kto práve povedal tú či onú vetu. Na to naväzuje fakt, že na niektorých miestach knihy je priveľa postáv bez väčšej charakteristiky.
Pozitívom je príjemný pocit z hlavných hrdinov - seniorov, jemne opísaných problémov ich každodenného života.
Knihu stačí prečítať raz (čas neľutujem), bral by som aj pokračovanie, ale dúfal som vo viac seniorského humoru.

Gracian1964
15.05.2022 3 z 5

Pomalé rozjazdy mi neprekážajú, takže mi nerobili problém. Ako zhodnotil komentátor podo mnou, celkovo s ním môžem súhlasiť. Prečítal som si to, našťastie bola z mestskej knižnice, inak by mi bolo asi trochu ľúto, že som si ju kúpil. Pravdepodobne by som ju predával, nie je z kníh, ktoré by som čítal druhý raz. Myslím, že o ďalšiu knihu od pána Osmana nebudem mať záujem, nič v zlom, želám mu všetko najlepšie a šťastný nový rok, prípadne čokoľvek iné, hm...

Lubošovo
17.04.2022 3 z 5

Pomalý rozjezd, kolísavé napětí a rozuzlení, kdy se nakonec pachatel sám odhalí. No nevím. Celkově vzato dobře napsaná průměrná detektivka, která neurazí, ale za měsíc nebudu vědět, o čem to bylo.

petgona
15.04.2022 2 z 5

(SPOILER) "Skupinka dochodcov riesiaca vrazdy" mi znelo zaujimavo, lebo mam rada neobvykle konstelacie, ale nedostala som, co som chcela. Dost nudne, nezaujimave postavy, ktorych tam bolo aj zbytocne dost. Obcas som natrafila na nejaku nelogickost, ktora ma zmiatla a potom rozuzlenie, ktore ma sklamalo. Mam rada, ked vsetky zlociny spolu suvisia a na konci sa nam ukaze riadny gordicky uzol, ktory hlavny hrdina (jeden, max dvaja!) roztne svojim intelektom a detektivnou pracou. Dost ma sklamalo, ze tu islo o viacero liniek, ktore spolu suviseli len velmi povrchne a nakoniec vlastne ani neboli zaujimave. Napr pribeh otca Matta by som tam vobec nepotrebovala mat, bola to pre mna naozaj zbytocna odbocka.

Hrabalka007
08.02.2022 4 z 5

Celá kniha se mi líbila, asi proto, že jsem už věkem blízko k hlavním hrdinům. Ale ten konec mě trochu zklamal. Přesto jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

Bubo19
01.01.2022 5 z 5

Když vidím v názvu knihy slova jako spolek nebo klub, přepadá mě obrovská chuť si ji přečíst. Láká mě ta často nesourodá skupinka lidí, kteří mají jednu společnou vášeň, a díky ní se navzájem poznávají. A ani tentokrát jsem neudělala chybu. Kniha Čtvrteční klub amatérských detektivů byla přesně taková, jak jsem čekala. Pohodové čtení o skupince seniorů, jejichž zálibou je vyšetřování vražd. Žádné hrůzy při kterých by mi stály vlasy na hlavě, jen poklidné pátrání po tom, kdo je vrah a proč. Občas se objevily vtipné situace a párkrát i ty sentimentální, jak se dá ve vesničce pro seniory čekat. Kniha mě bavila, tak odpouštím i pár drobných nejasností a překlepů.

kolacky
20.12.2021 5 z 5

Chytrá a příjemná knížka o seniorech z komunity, o které by si leckdo pomyslel, že je dávno odepsaná. Jsou tady chvilky, kdy se člověk musí zamyslet o stáří a všem, co obnáší, a jsou tady chvilky velmi vtipné a chvilky, které člověka mile pohladí. Rozhodně doporučuju k přečtení, budete milovat Joyce, Elisabeth, Ibrahima i Bogdana! A určitě i oba detektivy, kteří se ani zlobit nemůžou...

Greenfingers
13.11.2021 2 z 5

Po delším čase jsem sáhl po detektivce, i když poněkud netradiční. Hlavní roli v ní totiž hrála parta gerontů z jakéhosi městečka pro bohaté seniory.
Začátek byl docela slibný, hlavně díky náznakům lehkého britského humoru. Ten se však postupně vytrácel a místo něj autor splétal příběh jen stěží uvěřitelný: detektivové amatéři i profesionálové, vrahové, mafiáni - všichni svorně jako jedna rodina řeší hned několik vražd (čerstvých i padesát let starých). V této pohodičce Osman sem tam zahraje na city čtenáře. Jedním slovem- slátanina.

Kizuizi
12.11.2021 4 z 5

Tento román je směsí chytrosti, vtipu, lásky, přátelství a pochopení. Nevyhne se ani citlivějšímu tématu stáří a k němu patřícím neduhům, ale to ho právě dělá realističtějším.
Kniha se bude líbit všem, kteří mají rádi jemnější detektivky se špetkou humoru. Ale pozor, je tu i pár velmi dojemných chvilek.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány senioři

Autorovy další knížky

Richard Osman
britská, 1970
2021  71%Čtvrteční klub amatérských detektivů
2022  83%Muž, který zemřel dvakrát
2023  70%Nepresná muška
2024  0%Kým zomrie posledný diabol

Kniha Čtvrteční klub amatérských detektivů je v

Právě čtených4x
Přečtených176x
Čtenářské výzvě36x
Doporučených6x
Knihotéce72x
Chystám se číst93x
Chci si koupit26x
dalších seznamech5x