Čtvrtá překážka

Čtvrtá překážka https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/131383/bmid_ctvrta-prekazka-m5i-131383.jpg 4 20 9

Životopis jedné z mladých Hrdinek SSSR (vyznamenána in memoriam), filmové herečky Gulji Korolovové, matky malého chlapce, která poté, kdy její manžel padl, sama vstoupila do armády a ve válce rovněž padla.

Literatura naučná Biografie a memoáry Pro děti a mládež
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Четвëртая высота , 1949


více info...

Přidat komentář

Kojotisko
10.08.2022 4 z 5

Co vlastně napsat ke Čtvrté překážce (v orginále "vysotě", výšce, kótě, je to vlastně moc pěkná nepřeložitelná slovní hříčka pro "mety", které hlavní hrdinka musí ve svém životě zdolat - až k té poslední). Maminka mi z ní četla v době, kdy jsem byl o dost menší než mládež, pro kterou je určena, a nyní jsem rozhodně o mnoho starší, než mládež, pro kterou je určena. Přesto stojí za přečtení a to bez ohledu na věk čtenáře, tedy alespoň pokud je ten věk spíše vyšší.
Co patrně nemuselo docházet cílovému publiku (i když kdo ví), je skutečnost, že hlavní hrdinka pochází evidentně z hodně privilegovaného prostředí Sovětského svazu 20. a 30, let. Marionella Vladimirovna Koroleva, známá pod přezdívkou Gulja se narodila 9. září 1922 v Moskvě v rodině režiséra a scénografa Moskevského komorního divadla Vladimira Daniloviče Koroljova a zaměstnankyně filmové továrny, herečky Zoji Michajlovny Bogdanové (Kozitskaja).
Rodina disponovala bytem, malá Gulja už od svých 3 let hrála v různých filmech atd., v pubertě si užije dobrodružství na Artěku a setká se Molotovem... Čtenáři rozhodně není prezentována běžná sovětská sociální realita těch let. Současně je jen naznačeno, že se její rodiče rozvedli, pouze najednou je otec v Moskvě a matka s dcerou v Kyjevě. Román netematizuje jakékoli trauma s tímto spojené, a možná opravdu ani žádné nebylo. Tak či onak nic z toho není Guljina vina a ani vina autorky knihy. Kniha je pojata lehounce jako hagiografie, pomíjí některé problematické aspekty Guljina života atd., jejím cílem je zkombinovat skutečný život skutečné dívky a mladé ženy s určitým archetypem. Jako člověk, který si rád čte v životopisech pravoslavných svatých pro to mám pochopení.
Kniha mne tak vede k otázce, co je doopravdy důležité, skutečné a pravdivé. A odpověď, zejména s ohledem na skutečnost, že jsem včera zhlédl dokument o stalingradské bitvě, je vlastně prostá: Gulja prožila hezké dětství a mládí a - aniž musela - nechala svého malého synka u své matky a odešla do pekla války jako zdravotnice. Na straně SSSR zemřelo jen v bojích o Stalingrad 1,1 milionu lidí. Gulja 23. listopadu 1942 někde v tom místě, kde jsem na mapce udělal černé kolečko. Gulja tak v románu svým způsobem zastupuje, personifikuje každého z těch více než milionu padlých. Každý z nich měl nějaké dětství a mládí, většina z nich patrně mnohem stísněnější a chudší, ale dost možná neméně pěkné. Pláče-li čtenář pro mladou Gulju, pláče vlastně pro všechny ostatní. Také na mne jako na čtenáře v polovině roku 2022, velmi smutně doléhala skutečnost, že hlavní hrdinka, v dospívání zcela přirozeně rozkročená mezi Kyjevem a Moskvou, by nyní asi musela volit, kterého rodiče se vzdát...
Jinak knížka se čte velmi dobře jako příběh i beze všech těch reflexí, bez kterých se to u mě tak nějak neobejde.
Přečetl jsem ji takřka jedním dechem a můžu beze všeho doporučit!

Aghatte
31.03.2021 5 z 5

U Gulji jsem prořvala pubertu, a moc jsem si přála, aby 4.překážka nikdy nemusela nastat.


gleti
09.01.2019 3 z 5

Tohle byla jedna z prvních knížek, co si má tehdy čtrnáctiletá máma koupila. Po ní jsem ji zdědila já. V dětství jsem ji četla několikrát a přiznám se, že některé sovětské reálie jsem vůbec nechápala. Bohužel se kniha během několikerého stěhování ztratila, takže v dospělosti jsem se k ní nevrátila.

Schamila
21.11.2018 4 z 5

Tak na tuhle knížku jsem narazila teď při úklidu v knihovně. Naposledy jsem ji četla asi před půl stoletím, proto mi to nedalo a hned jsem se do ní pustila a vybavila si tak vzpomínky na ZŠ, jak jsme to všichni ve třídě četli. Vzpomínky jsou fajn....

Gaeberys
24.01.2018 5 z 5

Láska mého dětství, tato kniha... Málokterou knihu přečtu víckrát (prostě mě to nebaví, když už to znám a je spousta dalších neznámých knih), a Gulja je právě tou výjimkou.
Krásný příběh od dětství až po dospělost.. Drsnější, ale přesto dívčí kniha. Rozhodně si ji ještě několikrát přečtu a doufám, že jednou i mé děti...

Jana283
06.03.2017 5 z 5

Jako předchozí komentátoři - i pro mne kniha mého dětství čtená stále dokola.

Blanka123
14.08.2015

Úžasná.....Tak tohle nám četla soudružka učitelka při hodinách výtvarné výchovy. Moc jsme se těšili a Gulju jsme měli moc rádi. Nedávno jsem knížku sehnala a chystám se ji číst.

pandula11
20.04.2013 5 z 5

já tu knihu četla jako dítě snad 10x Gulja byla můj vzor,v tom jak se jí nechtělo moc učit ve škole a také jak si zařídila pokojíček ve všem jsem se našla až na to že do dneska nevím kdo byl její otec ale to nevadí. Mám velké nutkání si ji vzít a začít číst,co by tam asi dneska bylo pro mne to těch mnoha letech nového věřím že by se tam našlo hodně i dnes.

em54
24.10.2012

Tak tohle je moje opravdu srdeční záležitost. Četl jsem tuhle knížku jako malý kluk, ale i v dospělosti.
Já vím, já vím, je tam na konci ten obraz "sluníčka" Stalina, ale jinak je to jímavý a krásně napsaný (dokonce se mi zdá, že přijatelně tendenční - jak jinak po té hrozné válce) příběh holčičky dozrávající v ženu - ona vůbec ta fascinace mé generace oním 22. červnem 1941 - šokující přepadení země, následující karastrofa - je silná i přesto, že později odkryté "ostatní" dějinné souvislosti ukázaly, že to s oním CCCP bylo dost složité, ba mnohde i docela jiné, než to líčili ve své propagandě oni sami - tak tedy i přesto to utrpení a vnucené hrdinství těch lidí je (bylo) skutečné a číst o tom není na škodu... zrovna tahle knížka je docela milá...
Tak pardon, že jsem se takhle rozněžnil... protože jinak mám z takových kolosů jako je nebo byl Sojuz, Čína apod. docela nedobrý pocit... ale Gulja Korolevová a její životní příběh - o tom se mi prostě i po létech občas zdává...

Štítky knihy

dospívání Velká vlastenecká válka ženy v armádě

Autorovy další knížky

Jelena Iljina
ruská, 1901 - 1964
1957  87%Čtvrtá překážka
1973  100%Huľa

Kniha Čtvrtá překážka je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x