Čtu báseň, která nekončí

Čtu báseň, která nekončí https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11702/ctu-basen-ktera-neko-11702.jpg 4 61 11

Výbor z veršů předního amerického básníka, jehož poetika ovlivnila tvorbu beatnické generace. Svým nekomfortním a občansky odvážným postojem zhodnocuje autorova poezie lidský život, promlouvá především na obranu jeho důstojnosti a to jak smyslem pro humor, paradoxem či slovní hrou, tak i svébytným intelektuálním vyjádřením. Knihu doplňuje cenná studie Jana Zábrany. ... celý text

Přidat komentář

Pablo70
03.03.2024 5 z 5

Hlavní ingredience zaručující věčnou svěžest jeho básní = mládí, sex a anarchie. Milenci na nás vykukují z jeho veršů, vábné ženy věší prádlo na kolíčky, my jsme zvědavi, kdy se konečně zamilovaní z řecké vázy dohoní, zrodí se znovu zázrak a básník zažije poslední dlouhou bezstarostnou rozkoš A pak tu jsou nádherně barevné obrázky dětství v malé cukrárně za nadzemní dráhou, kde se poprvé zamiloval do neskutečna. Jak nádherně líčí básníkovo řemeslo:
 "S věčným rizikem, že se zesměšní / kdykoli vystupuje / a zabije / nad hlavami publika / básník jak akrobat / šplhá po rýmech / k vysokému lanu, které sám uplet," napsal.
Jeho Velký zpěv o lidech je oslavou básnictví, kterou obstarají ptáci, kradoucí dopisy patřící Pablo Nerudovi. Krása!!!
Ano, jeho básně jsou oslavou života a krásy.
Ferlighetti takovým zůstal až do konce života, a to se dožil 101 let! Jeho Lunapark v hlavě vyšel v neuvěřitelném nákladu milionu výtisků! "Ferlinghettiho básně se četly na desítkách recitačních večerů v celém Československu, v rozhlase i televizi, a jsou s nimi spojeny i první pokusy o recitaci při jazzovém doprovodu u nás," konstatoval překladatel Zábrana, který si s autorem dopisoval. Bezpochyby F. ovlinil i Hrabětovu tvorbu. Když se přiblížil stovce, nemohl už předčítat své verše, skoro byl slepý.
Trval na bezpodmínečné svobodě člověka: „Litujte národ, jehož lidé ovcemi se stali a jehož pastýři jej vedou na scestí. Litujte národ, který vedou lháři, jehož mudrcové jsou umlčeni a jehož fanatici zamořují rádiové vlny. Litujte národ, který nepozvedne svůj hlas, ale chce vládnout světu silou a mučením a nezná jiný jazyk než svůj vlastní.“ 
Kniha je vtipně a vkusně ilustrována obrázky Roye Lichtensteina. Tak se doplnili – malíř neměcko-židovského původu a básník italsko-francouzsko-sefardského původu. Jeho básně mi přinášejí opravdovu radost. Díky!

jiri77
23.03.2023 2 z 5

Budu asi jeden z mála, ale mě tahle sbírka básní moc neoslovila, až na pár momentů.


puml
29.01.2022 5 z 5

Skvělý počin jak překladově tak výtvarně. Zábranovy překlady jakoby nestárnou a rád se k jeho překladům americké poezie vracím. Tenhle výbor patří k tomu nejlepšímu od Zábrany, téměř dokonalá jazyková spřízněnost. Doporučuji.

Acamar
27.01.2021

Reprezentativní výbor z pestré poetiky Ferlingettiho, která určitě bude sdílná a přístupná i těm, jež jinak poezii neholdují.
Skvělé a citlivé překlady Jana Zábrany, stejně jako jeho neméně zajímavý doslov o básních "beat generation".

Výbor je to tak vyrovnaný, že vybrat jednu ukázku je prostě nemožné...

Alphwen
19.12.2020 4 z 5

Humor, obrovská obrazotvornost, literární aluze i zachycení aktuálního dění, taková je poezie Lawrence Ferlinghettiho, z níž tenhle výbor ukazuje pořádný kus (vybral, přeložil a doslovem opatřil Jan Zábrana).

Vindur
14.04.2020 5 z 5

Inspirace proč žít, radovat se i být smutný. Proč se nebát a jak si umět hrát.

lupuscanis
07.06.2018 5 z 5

a čekám
pořád a vždycky
až se znova zrodí zázrak

Disk
24.06.2017

Je to výbor fantastických (potažmo kultovních) básní Lawrence Ferlinghettiho, jehož poetika ovlivnila tvorbu celé beat generation. V nádherných překladech Jana Zábrany, který knihu doprovodil obsáhlou studií a také vlastními vzpomínkami, k tomu obrazový doprovod Roye Lichtensteina. Ryzí vzácnost, není divu, že se tato kniha tak špatně shání. Navíc je až zázrak, že něco tak fantastického vyšlo vůbec v normalizačních 80. letech. Pro Zábranu šlo bohužel o jeho poslední projekt, v roce vydání této knihy (1984) náhle zemřel.

alef
02.12.2016 4 z 5

svět je to nejlepší ze všech míst
kde se dá dělat spousta věcí jako třeba
legrační kousky
a milostné kousky
a psí kusy ...

svět je báječné místo
k narození
jestli vám příliš nevadí
... různé jiné nepřístojnosti které víc než dost
sužují naši patentovanou společnost
... všechno čím naše bláhové tělo
je dědičně zatíženo ...

... vyprávění o kultuře, jejiž základní hodnoty a způsoby života stojí vně mainstreamu ... ale především vyprávění o nás, vyprávění, které si vytváříme pro nás ... vyprávění, jako přirozená potřeba a přirozený projev člověka :-)

heavy66
09.05.2015 4 z 5

Mám rád tuhle - "Vysoko na hoře Tamal Fudži jsem uviděl kamennou vagínu - Kamenný falus zaražený v ní působí zemětřesení".

Jackjelly
13.05.2012 5 z 5

Stačilo si přečíst báseň "Svět je báječné místo k narození" a věděl jsem že bude mezi mými trvale oblíbenými básníky. A pořád ještě občas sáhnu do knihovny, vytáhnu tuhle knížku a nalistuji svá oblíbená místa. A doufám, že usměvavý funebrák přijde ještě o něco později ...

Štítky knihy

Beat generation, beatnici

Autorovy další knížky

Lawrence Ferlinghetti (p)
americká, 1919 - 2021
1962  85%Lunapark v hlavě
1987  91%Horoskop orloje
1984  89%Čtu báseň, která nekončí
1995  94%Nahý anjel – antológia beatnickej poézie
1967  92%Obeznámeni s nocí

Kniha Čtu báseň, která nekončí je v

Právě čtených3x
Přečtených76x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených9x
Knihotéce35x
Chystám se číst35x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x