Čtenáři Turgeněva

Čtenáři Turgeněva https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45858/bmid_ctenari-turgeneva-SBd-45858.jpg 4 18 3

Novela Čtenáři Turgeněva byla vydána spolu s novelou Feliciina cesta pod názvem Dva životy (Two Lives) v roce 1991 a obě získaly v Sunday Express ocenění Kniha roku. Čtenář Čtenářů Turgeněva má před sebou vyprávění o ženě, která se po nevydařeném manželství a po smrti milovaného bratrance rozhodne opustit běžnou realitu a o obklopit se světem snění a vzpomínek na nenaplněnou lásku. Okolí ji označilo za bláznivou, ona však zůstává věrná svému silnému, hluboce prožívanému příběhu po celý život, a dává mu tak smysl. Kniha byla v roce 1991 nominována na Booker Prize a v tomtéž roce získala ocenění Kniha roku v časopise Sunday Expres. Na obálce je použit výřez obrazu Federica Leightona Flaming June.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Lukáš a syn (Barrister & Principal)
Originální název:

Reading Turgenev , 1991


více info...

Přidat komentář

Ladis777
17.01.2023 4 z 5

Po Domu v Umbrii jsem sáhl po této knize. Hodně jí ubírá obálka, nějak moc to implikuje červenou knihovnu, což kniha není ani omylem. Dostáváme se na maloměsto, kde výraznou roli v životě člověka hrají předsudky, drby, ale taky náboženská příslušnost a konvence. Štěstí člověka je až někde na posledním místě, takže jsme svědkem několika lidských tragédií, z nichž únik do vlastního světa představuje jen další vodu na mlýn maloměstské morálky. Prolínání časových rovin a náznakovost umocní prožívání a spád příběhu.

xp3
20.10.2015 4 z 5

Sáhla jsem po Trevorovi, protože mám ráda jeho styl a irské kulisy. Kniha byla jiná než jsem čekala , ale nezklamala. Je to ponor do přecitlivělé duše, která podlehne vnějším tlakům a najde si únik mimo realitu. Je zajímavé sledovat na nepodařeném manželství, ze kterého není díky náboženství a maloměstu úniku, posun osobnosti.


terpolak
03.10.2013 2 z 5

Ostatní Trevorovy knihy se mi líbily více, tato mi příliš připomíná knihy pro ženy.