Co víme o smrti

Co víme o smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34870/co-vime-o-smrti-34870.jpg 4 7 4

Český žurnalistka zkoumá vývoj fenomenu smrti v dějinách lidstva od starověku po současnost. Role smrti v náboženských systémech, filozofických koncepcích a literatuře od starověkých kultur přes středověkou literaturu, renesanci, baroko, osvícenství až po literaturu počátku 21.století. Přílohu tvoří výběr z české i světové literatury na dané téma a českých filmů. Publikace obsahuje nápisy z hrobů, lidová přísloví či sny o smrti a věnuje se rovněž péči o umírající, pohřební službě, ale i trestu smrti. ... celý text

Přidat komentář

Alma-Nacida
31.12.2021 3 z 5

Celoživotní výpisky na téma smrti a umírání. Nejzajímavější jsou náhrobní nápisy, jinak monografie obsahuje spíš to, jak různé civilizace a různí autoři vnímali smrt, než co bychom snad o ní opravdu věděli, toho by bylo o dost míň. Celkově docela zajímavá kniha, i když nijak překvapující.

pavlinda
31.07.2017 4 z 5

Zajímavé počtení na téma smrti.


Klamm
17.11.2013 5 z 5

Autor si musel dát docela prácičku, posbírat tolik vět jen o tématu smrti. Kniha na mě nepůsobila nijak zádumčivě ale spíše pozitivně. Autor bere smrt jako součást našich životů a kulturního dědictví s určitou lehkostí, kterou jsem mezi řádky vyciťoval.
Jsou zde myšlenky slavných filozofů, spisovatelů, umělců a jiných věhlasných jmen. Nejraději mám věty, které jsou vyřčeny přímo v okamžiku smrti či těsně před ní, jako výrok Waltera Raleigha před svou popravou: „Tohle je ostrá medicína, ale zaručeně proti všem nemocem.“

Karel Kopfrkingl, by měl z této publikace jistě radost.
90%

mayinka
07.11.2013

Kdo se zajima o temata smrti, umirani a to z hlediska dejin, literatury tak doporucuji. Narazila jsem na ni v k nihovne nahodou. Je plna informaci a hlavne u napisu z nahrobku se pobavite :)

Štítky knihy

náboženství smrt

Kniha Co víme o smrti je v

Přečtených9x
Knihotéce3x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x
dalších seznamech3x