Co jsme to tátovi provedli

Co jsme to tátovi provedli https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58387/co-jsme-to-tatovi-provedli-58387.jpg 4 80 20

Neobyčejně vtipné vyprávění britského novináře ve výborném překladu Jaroslava Kořána o osudech neandrtálské tlupy-rodiny, na jejíž příbězích ilustruje vývoj lidstva. Ve vtipných paralelách s životem současných dětí a rodičů, s jejich mezigeneračními spory a neporozuměními sledujeme neúnavnou vynalézavost otce-neandrtálce v boji s nehostinnou přírodou při překonávání všech nástrah a překážek ve prospěch celého lidského rodu, které však vede ke vzbouření pragmatické mladé generace, jež se v zájmu vlastního prospěchu byla nucena poněkud naivnímu otci postavit velmi tvrdým způsobem.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Evolution Man , 1960


více info...

Přidat komentář

Naďa2411
10.04.2024

Velmi moc jsem se pobavila aknihou, ve které vystupují postavy předků z pleistocénu, které se dorozumívají zvuky i slovy. Otec předává svým synům moudra o tlupě, rodině, obydlí a stravě. Na příběhu je vidět postupné všehozdokonalování, oddychový příběh.

niki-chan
01.04.2024 4 z 5

Velmi vtipné povídání o našich předcích doplněné báječnými ilustracemi.


Vidlička
07.09.2023 5 z 5

Já stojím za strýčkem Vénou, ale táta byl takovej sympaťák, že tady jsem mu přála. Nejvíc jsem ovšem umírala u těch jejich hlášek! Fakt dokonalost. Teď si to jdu ještě poslechnout, a jestli hraje Vénu pan Větrovec, tak asi umřu podruhý.

LukasB.453
18.07.2023

miloš kopecký jako hlavní role v audioknize je můj oblíbený strýc (tedy samozřejmě není můj strýc, ale takového strejdu bych chtěl) . vtipné, zábavné! a což teprve větrovec v sebeironické roli a mladičký eben. znovu a znovu můžu.

Alma-Nacida
12.11.2022 3 z 5

Suchý a místy poněkud černý humor (já ti ho pěkně rozkrájím a můžeš ho mít jen sám pro sebe), ráda bych dala tři a půl hvězdy a zas jednou lituji, že to nejde. Kdybych neznala pračlověka Janečka, asi bych hodnotila i výš. ;)

katerina5544
11.07.2021 5 z 5

Povedené :-D pobavilo, hlášky, strýček Véna, objevení pečeného masa, otec průkopník, jo a konec je teda krutej :-D doporučuji!

Jaruš7
10.03.2021 5 z 5

Je to nutkání němuž nelze odolat.
Vize - rozvoj mozkové činnosti. Chtělo by se mi poznat toho prvního, co ležíc pod hvězdným nebem pospojoval si hvězdy do souhvězdí; vidět v nich zvířata ze severní i jižní polokoule, přístroje pro obchod, lidskou vyjímečnost, to byla fantazie, která vládla panovníkům po celém světě.
Necitace :
Po krádeži ulovených zbytků z kance, při pohledu na vlčího pachatele: "z tebe bude jednou čivava".

Jaruš7
05.03.2021 5 z 5

Rozhlasový počin s Milošem Kopeckým v hlavní roli Táty, kde mu moudré vizionářské stáří skvělé sedlo.
Super nápad, jak přiblížit pradobu a její vývoj s atributy dnešní doby. ( Tak za 20 minut půjdeme porcovat mamuta. S pohledem na lva - "jednou z něj bude koťátko.": křovácký povzdech : "nic ti není svaté." )
Verze posmrtného snění byla mistrovská, vzor pro vlastní mír v duši, paráda.
( Je to magické, - necitace:" V pohledu na vlčí šelmu - z tebe bude jednou čivava.")
Bohaté téma bez scifi.

douchová
02.03.2021 5 z 5

Nadčasově vtipná a chytrá záležitost, výborný překlad.
Velmi doporučuji pro tyto chmurné týdny :-).

pablito
08.02.2020 5 z 5

Tento druh humoru se mnou rezonuje. A jak se píše v anotaci - člověk se navíc něco dozví jedním dechem o dávné historii lidstva i o člověku současném.

DericCaster
17.04.2019 4 z 5

Taková hezká odpočinková knížka. Velmi mne bavilo to snoubení doby kaménné s moderním vyjadřováním. Poslouchal jsem audioknihu a myslím, že v podání pana Kopeckého a Hartla to bylo ještě o mnoho zábavnější. A také jsem se musel dost smát strýčku Vénovi ( v podání pana Větrovce), protože vždy se najdě někdo takový :D

Alex_Jura
07.12.2018 4 z 5

Začátek ohromující, ten závěr mě trochu uvedl do rozpaků. Jinak velice povedená alegorie a šťastná ruka při výběru překladatele - J. Kořán je záruka kvality. Některé příměry mi přišly trošku přitažené za vlasy, jiné nahlas rozesmály. Rozhodně se vyplatí mít ji v knihovně a občas se k ní vrátit.

belldandy
11.06.2018

Tuhle knihu jsem ve svém mládí milovala. Táta tu reprezentuje idealistického progresivního materialistu, který dělá vše pro pokrok rodu homo (dosud ne sapiens). Samozřejmě musí bojovat s revizionisty a to zejména ve vlastní rodině :).
Vše je totiž demonstrováno na osudu jedné pravěké rodiny, která slezla ze stromu a začala se živit masem. A ikdyž jim to zprvu nedělá dobře, nepoleví ... a dosáhnou mnoha pozoruhodných úspěchů.
Zajímavé je, že vypravěč - hlavní hrdina je oproti tátovi naopak objevitel filosofického idealismu a tak je jeho střet s tátou neodvratný.

tygřík2
03.02.2018 5 z 5

Jak si to ten táta vůbec představoval? Prozradit své nové know-how všem? To mu nemohlo projít!
Jedna z nejzábavnějších historek, které jsem na stránkách knih potkala. Nelze při jejím čtení nevzpomenout Apokryfů pana Čapka. Určitě by se s chutí zasmál...

Hanifa
14.09.2017 3 z 5

Docela zábavné čtení do krátkých volných chvil nebo na souvislé víkendové čtení. Autor moderním způsobem dnešní doby popisuje život a vývoj lidského prapokolení. A to tak, jako kdyby jedna rodina prožila vývoj od lezení po stromech přes ovládnutí ohně až po objevení bydlení v kamenných domech. .... "Na co umřel? ptaly se děti. Na ztučnění srdce komplikované misantropií. odpověděl táta".... a hledal novou jeskyni. Ačkoliv jsem knihu měla rozečtenou asi 4 měsíce, myslím, že se dá přečíst opakovaně. Zkuste to aspoň poprvé i vy.

jiri2737
15.06.2017 5 z 5

Čtení na léto. Doporučuji. Anglický humor.

medvedice3
08.01.2017 5 z 5

Jedna z mých oblíbených knih, ke které se vracívám a vždy se ohromně bavím.

lanaquila
22.10.2015 3 z 5

Dobrá kniha, která určitě člověka zabaví, ale nijak zvlášť ho ani nenadchne. Opobratři Ernest a Oswald vypráví svým dětem příběh jejich opootce Edwarda, který svými pokrokovými nápady dovede klan na vrchol potravního řetězce. Objev ohně a jeho ovládnutí vidí jako zlomovou událost, která otevírá opočlověku možnost k ovládnutí světa.

Nejvtipnější z celé knihy bylo nahánění nových družek, kdy jasně vidíme, že my ženy máme vždy vše dokonale promyšlené a že musíme opatrně našlapovat, abychom se nedotkly mužské ješitnosti ;)

Takže pokud hledáte něco k pobavení po náročné četbě, doporučuji sáhnout po této knize. Krásně se od ní odreagujete a pousmějete se nad výmysly progresivní rodiny opolidí.

Ječmínek
02.04.2014 3 z 5

Je to vtipné, lehké a zajímavé. Vlastně v životě táty opočlověka Edwarda vidíme pokrok od opic až k homo sapiens. Vše je psáno z pohledu dnešní civilizace - všichni mluví a jednají jako dnešní lidé - a to je právě to vtipné. Např. rozdělávání ohně by si podle mladých měli dát patentovat, ale táta to vyslepičí ostatním tlupám.

Moška
23.07.2013 5 z 5

"Co jsme to tátovi provedli" patří mezi mé oblíbené knihy. Pokaždé se báječně bavím u příběhu tlupy lidí, kteří se snaží posunout úroveň života svého druhu zase o kousek dál - a způsob, jakým to provádějí, je prostě úžasný :-))
Parádní námět, inteligentní jazyk, velmi povedený překlad.

Štítky knihy

satira humor pračlověk

Autorovy knížky

Roy Lewis
anglická, 1913 - 1996
1987  85%Co jsme to tátovi provedli

Kniha Co jsme to tátovi provedli je v

Právě čtených1x
Přečtených112x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených14x
Knihotéce49x
Chystám se číst23x
Chci si koupit4x
dalších seznamech6x