Co dělá z chlapců muže: Duchovní přechodové rituály ve věku nevšímavosti

Co dělá z chlapců muže: Duchovní přechodové rituály ve věku nevšímavosti https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360232/bmid_co-dela-z-chlapcu-muze-duchovni-pre-vwA-360232.jpg 4 15 3

Kniha amerického transpersonálního psychologa se zabývá zásadním obratem v životě každého muže - a sice jeho přechodem z dětství do dospělosti. Autor otevírá svou strhující knihu popisem situace městské rizikové mládeže v USA a zamýšlí se nad příčinami i formami vzdoru a nepřizpůsobivosti dospívajících chlapců. Ukazuje na spojitosti mezi absencí tradičních přechodových rituálů, které praktikovaly staré kultury, a rizikovým či delikventním jednáním mladistvých. Objasňuje, do jaké míry naše společnost sebe samu i své děti ochuzuje tím, že je připravuje o možnost ritualizovaného přechodu do dospělosti. V dalším textu pak autor rekonstruuje přechodové rituály a obřady mužské dospělosti tak, aby odpovídaly naší moderní době. Stephenson nabízí propracovaný a praktický přístup, který různé společnosti uplatňovaly celé věky. Přechodové rituály byly integrální součástí dospívání mladých mužů a moudře řešily toto vývojové období, které se podle nejnovějších výzkumů ukazuje být stejně klíčové pro další rozvoj zdravého duševního růstu, jako rané a pozdější dětství. Jádrem Bretova terapeutického přístupu jsou přechodové rituály, které mají mladým lidem usnadnit přechod z dětství do dospělosti. Bret se inspiruje různými domorodými tradicemi a snaží se tyto v (post)moderní společnosti chybějící rituály kompenzovat specifickými technikami, které kromě vyprávění příběhů a rozmanitých uměleckých technik zahrnují také například indiánskou saunu, vision quest, různé způsoby modlitby, práce s ohněm apod. Bret Stephenson více než 20 let pracuje s rizikovou a vysoce rizikovou mládeží ve Spojených státech. Během své kariéry působil v různých službách a na různých pozicích, jako přednášející se účastnil nesčetných národních i mezinárodních konferencí, workshopů a přednášek, v současné době je ředitelem centra Labyrinth. Doslov k českému vydání napsal Michael Vančura.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

From Boys to Men


více info...

Přidat komentář

Shindo
24.08.2018 4 z 5

Zaujímavá téma, zaujímavé podanie. Jedna z kníh, ktoré si táto doba priam žiada - učí chlapov (a mladých mužov) ako si uvedomiť, že sú chlapmi a drieme v nich sila, Píše o prechodových rituáloch, ktoré aj po tisícročiach majú človeku čo povedať. Zaujala posledná kapitola, kde autor opisuje vlastné skúsenosti z jedného z "nápravných centier". Takisto som sa dozvedel čosi o transpersonálnej psychológii v akcii, túto školu som si doteraz spájal hlavne so Stanislavom Grofom.

Kniha zaujala aj preto, že sám pracujem s mladými práve v tomto veku a chcel som sa niečomu priučiť.

Trocha sklamal fakt, že kniha bola primárne písaná pre americký trh a mentalitu.

Arocrynn
03.12.2017 4 z 5

Kniha je napsaná na zajímavé téma, ale (bohužel) takovým tím americkým stylem, kdy nám autor neustále a dokola připomíná, že si za chvíli řekneme něco zajímavého, to upomínání se však opakuje tolikrát, že je to na obtíž až protivné. A vy pořád čekáte, až se vymáčkne a... "Jo, ano, za chvíli si řekneme něco zajímavého". Také neustálé opakování "o čem kniha vlastně pojednává" na začátku každé kapitoly je tak trochu pro třetí pomocnou (nevěřím, že Američan neudrží myšlenky déle než jednu kapitolu).
V čem mne kniha nadchnula: Když se autor konečně dostal k tomu, jaké skutečné problémy měl se svými svěřenci, jak s nimi pracoval, jak co řesil.
Čím mne kniha zklamala: Autor neustále opakuje, že v historii člověka se realizovaly různé přechodové rituály, které se u přírodních kmenů dochovaly do dnešní doby, ale v podstatě je vůbec nepopíše, ani ty základní, nebo které se autorovi líbí... Takže je to opět takový "západní" styl psaní, který nás upozorní na něco zajímavého (nebo problém, nebo cokoli jiného), ale už nám neprozradí, co to je. Tyto knihy by se měly prodávat s velkým nápisem na přebalu: "Nutné připojení na Google, příp. Wikipedii."


bleska
16.08.2013 5 z 5

Kniha naprosto nezbytná pro lidi pracující s mládeží. Sice je zasazená do reality USA, ale i u nás už je některé prvky hodně vidět. Přeplněná vězení, výchova trestem, která nikam nevede, jen k pokřivení lidské duše. Mladí "nedospělí" muži, kteří mají strach převzít zodpovědnost. Určitě doporučuji i pedagogům a rodičům (nejen) synů.

Autorovy knížky

2012  81%Co dělá z chlapců muže

Kniha Co dělá z chlapců muže: Duchovní přechodové rituály ve věku nevšímavosti je v

Právě čtených2x
Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst23x
Chci si koupit14x