Co dělá z chlapců muže

Co dělá z chlapců muže https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127389/co-dela-z-chlapcu-muze-127389.jpg 4 15 3

Autor - terapeut pracující s problémovou mládeží - ukazuje nelehkou cestu chlapců k dospělosti. Z moderní společnosti se vytratily tradiční rituály, které usnadňovaly přerod chlapců v muže, pomáhaly přetransformovat a usměrňovat nebezpečné projevy v chování dospívajících. Moderní společnost postrádá přechodové a iniciační rituály, neumí jednat s dospívajícími. Důsledkem je rizikové chování mladistvých, vzrůst násilí. Proto autor hledá způsoby a techniky, jak kompenzovat v (post)moderní společnosti absenci tradičních rituálů - nabízí novodbé formy rituálů, modliteb a obřadů, které mohou pomoci chlapcům dospět v muže. Publikace amerického transpersonálního psychologa objasňuje složitost procesu dospívání chlapců, který mohou pozitivně ovlivnit přechodové a iniciační rituály. ... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

From boys to men


více info...

Přidat komentář

Shindo
24.08.2018 4 z 5

Zaujímavá téma, zaujímavé podanie. Jedna z kníh, ktoré si táto doba priam žiada - učí chlapov (a mladých mužov) ako si uvedomiť, že sú chlapmi a drieme v nich sila, Píše o prechodových rituáloch, ktoré aj po tisícročiach majú človeku čo povedať. Zaujala posledná kapitola, kde autor opisuje vlastné skúsenosti z jedného z "nápravných centier". Takisto som sa dozvedel čosi o transpersonálnej psychológii v akcii, túto školu som si doteraz spájal hlavne so Stanislavom Grofom.

Kniha zaujala aj preto, že sám pracujem s mladými práve v tomto veku a chcel som sa niečomu priučiť.

Trocha sklamal fakt, že kniha bola primárne písaná pre americký trh a mentalitu.

Arocrynn
03.12.2017 4 z 5

Kniha je napsaná na zajímavé téma, ale (bohužel) takovým tím americkým stylem, kdy nám autor neustále a dokola připomíná, že si za chvíli řekneme něco zajímavého, to upomínání se však opakuje tolikrát, že je to na obtíž až protivné. A vy pořád čekáte, až se vymáčkne a... "Jo, ano, za chvíli si řekneme něco zajímavého". Také neustálé opakování "o čem kniha vlastně pojednává" na začátku každé kapitoly je tak trochu pro třetí pomocnou (nevěřím, že Američan neudrží myšlenky déle než jednu kapitolu).
V čem mne kniha nadchnula: Když se autor konečně dostal k tomu, jaké skutečné problémy měl se svými svěřenci, jak s nimi pracoval, jak co řesil.
Čím mne kniha zklamala: Autor neustále opakuje, že v historii člověka se realizovaly různé přechodové rituály, které se u přírodních kmenů dochovaly do dnešní doby, ale v podstatě je vůbec nepopíše, ani ty základní, nebo které se autorovi líbí... Takže je to opět takový "západní" styl psaní, který nás upozorní na něco zajímavého (nebo problém, nebo cokoli jiného), ale už nám neprozradí, co to je. Tyto knihy by se měly prodávat s velkým nápisem na přebalu: "Nutné připojení na Google, příp. Wikipedii."


bleska
16.08.2013 5 z 5

Kniha naprosto nezbytná pro lidi pracující s mládeží. Sice je zasazená do reality USA, ale i u nás už je některé prvky hodně vidět. Přeplněná vězení, výchova trestem, která nikam nevede, jen k pokřivení lidské duše. Mladí "nedospělí" muži, kteří mají strach převzít zodpovědnost. Určitě doporučuji i pedagogům a rodičům (nejen) synů.

Autorovy knížky

2012  81%Co dělá z chlapců muže