Člověk svého času

Člověk svého času https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22035/bmid_clovek-sveho-casu-Qbb-22035.jpg 4 41 4

Nejlepší sci-fi povídky Briana W. Aldisse z let 1955 – 1986. Z obvyklé tematiky však vybočují tím, že dávají větší důraz na citovou a myšlenkovou stránku lidských bytostí, které v konfrontaci s vědou a technikou budoucnosti jsou silně obsazeny. Řada povídek vyznívá velice smutně, autor jakoby zpochybňuje špičkovou techniku, která lidstvo ochudí o všechno lidské a učiní z živých bytostí počítačem řízené objekty.... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Man In His Time , 1985


více info...

Přidat komentář

Meda77
22.11.2021 3 z 5

Standardně dobré povídky od standardně dobrého autora. Pro milovníky krátkých scifi příběhů se zamyšlenim i bez, výborná volba. Nezklame.

jardadr
19.05.2021 4 z 5

Po přečtení sbírky povídek od Jamese Tiptreeho jsem měl chuť na něco podobného, něco stejně nesnadno uchopitelného a to se mi myslím touto volbou podařilo. Kniha byla dlouho odkládaná na jindy, asi čekala na svůj čas. Tak to má být.
Pokud cítíte stejnou potřebu zhutnění vjemů, mohly by vás Aldissovi povídky zaujmout. Otázkou ovšem je, dá-li se o těchto kusech (krom novelky Slintající strom) jako o povídkách vůbec mluvit. Spíše bych je považoval za výjevy. Málokterá má určitou dějovou linii, spíše jde o popisy určitých událostí, výjevů tu v blízké, tu ve vzdálené budoucnosti, či v jakémsi neurčitém bezčasí. Některé jako Soutok, Dívka a robot s květinami a jiné jsou vůbec těžce definovatelné. Ovšem nalézají se zde i opravdové mistrovské kusy, dílka, která se vryjí do paměti i mysli. Mám na mysli snad nejsmutnější povídku v říši sci-fi Superhračky vydrží přes celé léto, dnes už klasické Muž svého času a Ubohý bojovníčku. Ale i jiné překvapí svými vizemi.


Hanka_Bohmova
02.11.2016 3 z 5

Přečteno podruhé, po dvaceti letech. Několik povídek jsem si ještě dobře pamatovala, například báječný mini-horor Slintající strom, jehož ústřední myšlenku s oblibou vyprávím svým známým. Aldiss si hraje s pár dobrými nápady/situacemi, namátkou Člověk svého času, Všechny slzy světa, Kdo nahradí člověka, Superhračky, Zdání života. Ale příliš často povídka nápad rozmělní a pošle pod kytičky.

pistalka
26.04.2011 3 z 5

( 1 x * + 4 x ** + 13 x *** + 2 x **** + 2 x ***** ) : 22 = 60% = ***

Nejlepší povídky Briana W. Aldisse. Tak zní podtitul této sbírky, která obsahuje dvaadvacet chronologicky řazených příběhů, z nichž jeden (Slintající strom) je spíše novelou. Dílka jsou řazena podle data vzniku: od nejstarších z 50. let po novější z 80. let.
Za největší přínos sbírky považuju fakt, že je velmi zajímavé sledovat, jak se během čtyř desetiletí žánr scifi měnil a jak se postupně měnila jeho témata. Nikde jinde to není tak očividné jako ve sbírce krátkých povídek, která zahrnuje takto dlouhé časové období.
Povídky z padesátých let nejsou z dnešního pohledu nijak výjimečné. Autor v každé klade důraz na stroje a techniku (stroje mezi sebou komunikují), častý je námět cestování v čase (do minulosti i budoucnosti) a v každé povídce je alespoň okrajově zmíněna problematika jaderné energie nebo jaderných zbraní (nutno chápat i v kontextu tehdejší politické situace ve světě, postižené reálnou hrozbou jaderné války mezi SSSR a USA). Člověk je v těchto povídkách zachycen jako tvor, který má v lepším případě „to lepší za sebou“, v tom horším je už na samé hranici vyhubení. Celkově to působí dost schematicky a jednotvárně.
Myslel jsem si, že pozdější povídky budou lepší a pro mě zábavnější, ale i v tomto jsem se docela zmýlil. Aldiss v nich často klade důraz na cestování vesmírem, takže se zde setkáváme s množstvím mimozemských kultur, které by mohly být zajímavé, kdyby je nesrážel hlavní problém sbírky.
Největším problémem Aldissovým povídek je absence děje. Příběhy často zachycují jedinou situaci a tu dokáži docela zdařile popsat, avšak nikdy se nehnou dále. Většina povídek tak tápe, topí se v šedém průměru a nezanechají ve vás žádný dojem (ani já si už všechny nevybavuju).
Nicméně, i v této poměrně vlažné a pro mě nepříliš zajímavé sbírce se nalézají dva skvosty: tím prvním je šedesátistránkový "Slintající strom" a tím druhým je kratinká povídka "Superhračky vydrží celé léto", na jejíž náměty později vznikl film Stevena Spielberga "A. I. Umělá inteligence". Právě druhá zmíněná mě dokázala dojmout a přivést k zamyšlení, k čemuž se žádná jiná povídka této sbírky ani zdaleka nepřiblížila.