Clarity

Clarity https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411536/mid_clarity-3tG-411536.jpg 3 129 34

Clarity Gregory jede se svými bratry na tábor. Má se o ně starat a dávat na ně pozor. Clarity tábor nezajímá, nechce ani sportovat. Do cesty se jí navíc připlete Cameron Grimes, syn hlavního vedoucího a frajer, který se ke všem chová nadřazeně. Jak Clarity zvládne setkání s takovým klukem? A je skutečně Cameron takový, za jakého se vydává?... celý text

Pedruska01
Pedruska01
18.09.2022 4 z 5

Ke knize jsem se dostala více méně náhodně. Autorka měla vystupovat na jedné sociální síti, kde byla s tímto dílem veleúspěšná. No, takže já jsem byla zvědavá. V první řadě, obálka je sice pěkná, ale absolutně se nehodí k příběhu, ani zbla, co by jej vystihovalo. Příběh je velmi jednoduše napsán - nejen dějově, ale hlavně zvolenými slovy, celé věty. Někdy rychlým tempem, až je to na škodu. Najde se pár nesmyslů a co mě nemile překvapovalo, ty nečekané skoky v ději. Vždyť by stačilo nějaké znaménko/značka upozorňující, že už nejsme tady, ale tam. Škoda. Jinak se to nečetlo špatně, až na to, že cílovka teda už pěknou řádku let nejsem. Vhodné tak pro dívky, co vstupují do brzké puberty.
Hlavní hrdinka Clarity, jak velmi "originální" název nese celou knihu, nebyla úplně špatná. Nemůžu říct, že jsem si ji úplně oblíbila, ale nelezla mi na nervy, sledovala jsem ji a vlastně jí nemůžu ani nic vytknout. Líbila se mi její péče o mladší bratry. Její "trauma" a rodinná tragédie, které se jí přihodilo je jistě velkou ránou, ale nemůžu si pomoci - na tenhle příběh to bylo nějak moc, respektive se to tam nehodilo. Taky se jen objevilo, když se to hrdince/autorce hodilo do krámu, a to určitou věrohodnost taky nevyvolává. I když je mi jasné, že vše nemohlo být zalité sluncem a i nějaká bolestivá zákoutí se musela namanout.
Hlavní hrdina Cameron byl typ klasického týpka, co z něho přechází zrak, frajeřina jen odkapaná, trochu problémový, ale se zlatým srdcem a holky si z něho sedají na zadek. Sice nic nového, ale stejnak tyhle typy táhnou, co si budeme. Ale jo, líbil se mi. Bylo příjemné ho sledovat, když byl na scéně.
Upřímně jsem si myslela, že se kniha bude odehrávat čistě jen na táboře, respektive v campu a o prázdninách. Jenže autorka rychlojízdou zabrousila i do školního roku, kde to zase logicky musela upravit tak, aby jí to ladilo. Bylo to překvapením, ale nebylo to úplně zlé. Jen mi trochu vadilo, jak rychle se ty jednotlivé scénky a prostředí měnilo. Myslím, že to bylo místy opravdu na škodu. Kolik postav se tam vystřídalo - a že jich bylo víc než dost a s dost zajímavými jmény. Někdy se hodně bilo české "prostředí" s tím zahraničním, které autorka chtěla navodit.
Knížka je jinak celkem oddechová, jednoduchá, vlastně i milá romantická záležitost. Romantika byla taky jako z rychlíku a v určitých místech se mi tomu fakt nechtělo věřit. Ale zase ani tady to nebylo nijak zvlášť otravné. Prostě to šlo. Věřím, že kdyby si autorka na tom dala opravdu záležet a hodně by na tom zapracovala, že by kniha mohla být daleko lepší. Tahle si říkám, že to mělo zůstat na té sociální síti, že je to možná na opravdovou knihu škoda, ale zase autorce musím smeknout, že to dotáhla až na ten opravdový papír.
Příběh celkově nebyl špatný, ale je tam dost takových "ale". Klidně doporučím, s tím nemám problém. Hodnotila bych to vyšším průměrem, protože tam je něco "víc", co to nad pouhý průměr hodně pozvedává. Skutečně. Ale víc dát z mnoha důvodů asi nemůžu. Takže 3,5* určitě. A nebudu lhát, zajímají mě další její hotové knižní výtvory. Takže se se slečnou nejspíš ještě potkáme. :)

Ann98
Ann98
10.03.2022 5 z 5

Autorka nějaký talent nepochybně má a jednou by mohla být celkem úspěšná.
Chtěla jsem v této době něco nenáročného, odpočinkového. To se mi touto knihou také dostalo. Už dávno nespadám do věkové skupiny, kniha je vhodná tak pro holky kolem třinácti, čtrnácti let. Ale musím říct, že úplně nejhorší to nebylo. Hodně tomu asi přispělo táborové prostředí.
Samozřejmě, pokud bych to měla srovnávat s jinými autory, knížka už tak pozitivně nevyzní, ale jako prvotina české autorky za přečtení stojí.


DeniCod
DeniCod
06.03.2022 5 z 5

Knihu jsem si chtěla koupit už přes dva roky, ale dostala jsem se k tomu až teď. Krásná romantická oddechovka, kterou jsem měla přečtenou za jeden den. Jen jsem udělala chybu, že jsem ji četla, když jsou venku mínusy a sníh. Určitě si v létě dám rereading :D

petulkapeta
petulkapeta
05.03.2022 3 z 5

,,Vše se zdá najednou jinak. Mám strach, když nejsi poblíž mě, stále na tebe myslím a dávam pozor jako hlídací pes. Chci, abys milovala, smála se, nenáviděla jen mě." Poslouchala jsem každé jeho slovo, každý tón hla su, ani jsem se nepohnula.

Přiběh mě zavedl do mych mladych let, kdy jsem i ja byla jednou na taboře byl tematicky, ale taky spousta zabavy a stezka odvahy. Jeji příběh byl pěkný a oddechový.

Kika28
Kika28
18.07.2021

Na knížku jsem neměla moc velká očekávání a jsem za to ráda, jelikož byla taková nijaká.
Postavy mi moc nesedli Clarity byla taková průměrná hlavní hrdinka a nějak se mi nepodařilo víc se s ní sblížit a Cameron mi přišel strašně nafoukaný a byl mi celkem nesympatický.
Děj byl takový nic moc a mi vadilo, že poslední třetina knížky se už neodehrává na táboře, ale v jejich městě. Celkově děj mě nijak moc neuchvátil, čekala jsem , že tam bude trochu více popsaný táborový život.
Finální hodnocení: Myslím si, že by se knížka mohla líbit mladším čtenářkám. Knížce dávám 2,5* z 5*

michaela4776
michaela4776
16.03.2021 4 z 5

Kniha Clarity je o dívce, která jede na tábor se svými bratry.
Clarity na tábor jela z donucení svých rodičů, ale když přijeli do tábora hned druhý den si našla kamarádku Caru.
Na táboře se všichni museli rozdělit do skupin, Clarity byla Cameronem a dalšími dětmi.
Camerona si na začátku moc neoblíbila. Myslela si že je hrozně arogantní a nepříjemný.
Postupem času se ale začali sbližovat a našli k sobě cestu.
Kniha mě bavila a ráda si jí někdy přečtu znovu.

Audrey122
Audrey122
05.01.2021 1 z 5

Kniha spíše pro mladší čtenáře, nebylo to špatné ale hodně jednoduché, klišé a sladké.

Nikychlupova
Nikychlupova
14.12.2020 3 z 5

Takový průměr. Pro mladší.

tereza7804
tereza7804
04.11.2020 2 z 5

I přes mou velkou averzi k novodobým českým autorům musím uznat, že to až taková tragédie nebyla :D. Hodně podobné na způsob Kasie West, jen uspěchanější a prvních 50 stran byla vážně bída .... Nic u čeho bych lapala po dechu nadšením, ale prostě průměrná, jednoduchá jednohubka. Nenadchne nezamrzí. :)

Market116
Market116
31.10.2020 1 z 5

Mohla to být celkem pěkná kniha, jen kdyby tomu dala autorka něco víc...tohle bylo vážně klišé...nudné a nezáživné. Navíc mi přišlo, že některé stránky na sebe ani nenavazovaly...chyby v textu se taky nedaly přehlédnout a hlavní postavy? Radši nekomentovat...připadalo mi to, jako bych četla telenovelu...vlastně ne, telenovela by byla záživnější. Škoda

kozelkarel
kozelkarel
10.09.2020 5 z 5

Knihu jsem četla už na Wattpadu a je to moje srdcová záležitost:) Pravda, na Wattpadu obsahovala trochu víc scén, ale vzhledem k tomu, že knihu jsem četla už od jejího úplného počátku, hrozně moc jí fandím:)

bookworm_girl
bookworm_girl
15.08.2020 2 z 5

Tohle za mě ne. Ne, ne, ne. Kdybych tuhle knihu četla na wattpadu, tak bych ji možná hodnotila jinak, přeci jen na wattpad mám menší očekávání, ale vzhledem k tomu že vyšla jako klasická kniha tak ji tak budu i hodnotit.
Děj v téhle knížce byl nudný, neoriginální a strašné klišé. Knih s táborovou tématikou jsem četla několik a všechny byly rozhodně líp pojmuté. Tady se to celé točí kolem jednoho kluka, který je úplný blbec.
Když už jsme u toho, ten kluk, který je vlastně středobodem téhle knížky, se tam poprvé objeví ve druhé kapitole!!! Už na 14.! stránce máme věty typu: "Cítila jsem zvláštní hřejivý pocit. A vyvolal ho on."
Tento "dokonalý kluk" mě neskutečně štval, ale ještě víc mě štvala hůavní hrdinka.
Jednou řekla něco ve stylu, že mu nepodlehne, že je příšerný člověk, že ho nesnáší a o pár stran později že ho miluje, je dokonalý, má z něj motýlky v břiše atp.
Takovéhle scénáře se tam opakovaly asi 10x. Taky autorka nesmyslně často opakoala některé podměty a slovní spojení, např. černovlasý kluk (někdy doplněné o "s tajuplnýma očima").
Samozřejmě že bylo jasné, jak to celé dopadne, já stejně doufala že hlavní hrdinka bude mít trochu rozumu, ale nee.
Celkově mi tu byla sympatická asi tak jedna postava a to Aiden, možná ještě Jay. Na to, že má knížka 220 stran jsem ji četla 4 dny, jiné táborové knížky, i delší, jsem přečetla za 1-2 dny, protože tohle mě fakt fakt nebavilo.
Tohle za mě prostě ne, kdybyste si ji vážně chtěli přečíst, tak asi spíš na Wattpadu. I tak jí dám 2/5, protože pořád může být něco horšího, ale i tak...
40%.

Lucynell
Lucynell
12.07.2020 4 z 5

Knihu jsem dostala letos k narozeninám, je to příjemný, oddechový příběh s tématem letní lásky. Moc se mi líbilo spojení s táborem a celkovém pojetí obou hlavních hrdinů a jejich citů k rodině, obzvláště k jejich mladším sourozencům. Přestože to byla autorčina prvotina, kniha je velmi vydařená a věřím, že nám tato autorka má jěště v budoucnu, co nabídnout.

Veronikados
Veronikados
05.05.2020 4 z 5

Knihu jsem četla už na platformě Wattpad, trochu mě mrzí mnoho vynechaných scén, byla lepší. Ale nebyla špatná, doporučuji. Dávám 77% (za mě 3.8 hvězdičky)

Rellie696
Rellie696
18.04.2020 4 z 5

Kniha byla podle mého očekávání. Jelikož už jsem ji kdysi jednou četla na wattpadu, tak si troufnu říct, že kniha je na chlup stejná. Do knihy se skvěle vcítíte a nechcete přestat číst. Trošku mě omrzel konec, který nebyl už tak prožitý jako samotný tábor. Za mě určitě doporučuji a věřím že o knihu bude větší zájem.

TnaKenov
TnaKenov
13.04.2020 1 z 5

Na Wattpadu velmi čtená a populární kniha, v realitě bohužel klišé příběh s hrdinkou Mary Sue, který je jen velmi těžko uvěřitelný.

Čtení je to opravdu nenáročné a přesto jsem měla problém knihu dočíst, protože mi opravdu místy nedávala smysl a přišla mi dětinská.

Doporučuji spíše pro mladší čtenáře.

tynka65
tynka65
18.03.2020 1 z 5

Tak to byl celkem průšvih. I romantické příběhy pro náctileté se dají uchopit lépe. Přišlo mi, že autorka strašně přeskakuje, spousta věcí byla nevysvětlená a zbytečně urychlená. Podle mě by knížce prospělo mnohem více stránek, abych se vůbec dokázala vžít do postav a děje... A slova již a neboť mě dost iritovala v celém textu.

Haňulilinka
Haňulilinka
10.03.2020 2 z 5

Byl to takový průměr. Vadilo mi opakování podmětů ve větách
za sebou. Ale jinak oddechové čtení s předvídatelným koncem.

simona_horakova
simona_horakova
04.01.2020 4 z 5

Jednoduchá na čtení, ale moc hezky se četla.

Mišule_11
Mišule_11
03.01.2020 4 z 5

Příjemný a milý oddechový příběh, který zahrnuje letní a první lásku mladé slečny, která musí poznat na vlastní kůži, jaké to je :)
Mám ráda letní příběhy spojené s láskou, líbil se mi nápad tábora a i city spojené s rodinou.. :) Takže na léto a pro mladší čtenáře určitě to stojí za přečtení! :)
Jen mě mrzí, že má příběh tady takové nízké hodnocení :/