Citrony a limety

Citrony a limety https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379435/bmid_citrony-a-limety-TxX-379435.jpg 4 5 3

Fantastický výběr pokrmů oslavujících unikátní a aromatickou chuť citronů a limetek. Od čerstvých mořských plodů až po luxusní těstoviny a božské dezerty – tyto citrusy oživí vaše jídlo. Pár kapek citronu vzkřísí nudnou omáčku i polévku bez chuti svou kyselostí, která upoutá pozornost a zvýrazní chuť jemnějším (a zdravějším) způsobem než sůl. Menší, ostřejší ale aromatičtější limetky zase ladí s exotickými kořeněnými chutěmi. Některé pokrmy potřebují ostrý, jasný náznak citronu, jindy je zase vhodnější bohaté aroma limetky. Oba jsou dokonalými léky na pálivost čerstvých chilli papriček nebo zápach česneku, nejlepšími přáteli bylinek a oleje, pečeného masa a čerstvě grilovaných mořských plodů. Dokonale prozáří i sladké, jemné dezerty. Vyzkoušejte předkrmy jako například Citronové, houbové a pelyňkové arancini nebo Lososové a limetkové karbanátky. Připravte nejlahodnější polévky a saláty jako Letní obilný salát nebo Vepřové knedlíčky ve vývaru z limetkových listů. V rybách a mořských plodech najdete pochoutky jako Grilovaný okoun s citronem, pečenými červenými paprikami a bazalkovým máslem. Maso a drůbež obsahují letní ale vydatné pokrmy jako Kořeněné pečené kuře s cizrnou, mrkví a nakládaným citronem. V zeleninách a přílohách najdete Fenykl s citronem pečený v troubě nebo Batáty s limetkou a chilli. Z kapitoly sladkosti a drinky vyzkoušejte Ginový a tonicový dort nebo Mátovou a limetkovou granitu. A nakonec, v sekci omáčky a nálevy se dozvíte jak připravit vlastní Nakládané citrony a limetky, Holandskou omáčku a Limetkový nálev. Články se zaměřují také na historii a kulturu citronů a limetek, jejich pěstování a výhody pro zdraví.... celý text

Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: , Omega
Originální název:

Lemons and Limes: 75 bright and zesty ways to enjoy cooking with citrus , 2017


více info...

Přidat komentář

dlabikk
20.12.2023 5 z 5

Moc kuchařek v pevném stavu si nekupuji, dávám přednost elektronické formě, či internetu. Jsou ale poklady, které naši knihovnu krášlí. Tato kuchařka je moc povedená, doprovázena obrázky a to mne na tom vždy baví nejvíc. Pokud mi jídlo lahodí oku, tak se do něj s radostí pustím.

Nymfadora.T.
30.03.2022 4 z 5

Moc hezká kniha, krásné fotky, ale pro mě víceméně nepoužitelné recepty...možná jeden, dva. Ale provedení opravdu pěkné.


Angelika92
30.10.2020 4 z 5

Celkem zajímavá kniha. Nepředpokládám, že bych podle některých receptů vařila. Ale dá se dočíst něco z historie limetek a citronů.