Čitateľ z vlaku o 6.27

Čitateľ z vlaku o 6.27 https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241267/bmid_citatel-z-vlaku-o-6-27-gN3-241267.jpg 4 281 103

Ardlo Buret bol celý život terčom posmechu pre nešťastne zvolené meno. Zákerná prešmyčka totiž umožňuje spraviť z jeho mena hanlivú nadávku. Pre nechcenú pozornosť Ardlo túži už len splynúť s davom a v tridsiatich šiestich rokoch sa mu to konečne darí. Pracuje ako operátor supermoderného stroja na šrotovanie kníh. Každé ráno cestuje do práce vlakom a cestujúcim číta stránky z kníh, ktoré zachránil pred zničením. Nerobí to pre ľudí, predčítavaním vyslobodzuje slová z ukoristených stránok kníh, aby tak zavŕšil ich krutý osud. Nie je jediný, kto slovám prejavuje úctu. Vrátnik z tejto skazonosnej továrne recituje verše klasikov i vlastné a umravňuje nimi nespratníkov. Toaletárka na verejných WC Julie píše texty, ktoré povznášajú i zabávajú, ale zároveň si bez ľútosti podávajú všadeprítomnú hrubosť, hlúposť a ľahostajnosť. Čitateľ z vlaku o 6.27 je moderná rozprávka, ako knihu nazvali médiá. Je o neviditeľných ľuďoch a priam hýri tragickými aj romantickými, humornými aj tvrdými kritickými tónmi, ale najmä ľudskosťou. Bezvýznamní románoví hrdinovia v sebe nosia príznaky našej doby, svojou existenciou však dokazujú, že ľudskosť je možná aj v podmienkach manipulácie a tvrdého konzumu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Le Liseur de 6h27 , 2014


více info...

Přidat komentář

Merlin_CZ
19.08.2023 2 z 5

takové ... zvláštní, nevím jak jinak bych to popsal.
ale ve finále vlastně docela fajn.

knihomol1985
29.05.2023 1 z 5

Nebyl můj šálek kávy.


pige
25.03.2022 2 z 5

Ve finále to byla milá knížka. Beznaděj vystřídal happyend. Proč ne.
Jen jsem od nápaditého prostředí a jedinečných postav čekala mnohem více. Tolika směry by se to mohlo rozehrát...

kramver
27.11.2021 3 z 5

Vlastně to byla taková milá knížka s dobrým nápadem. Jenže existuje spousta knížek zaplněných podivínskými postavami, které nás dojímají a máme je rádi. Ale aby to tak bylo, musí být přes veškerou svou jinakost opravdový. A to mi tady nejspíš scházelo. Ačkoliv si myslím, že to celé byl záměr a jedna velká nadsázka, která jen nebyla správně pochopená. Protože jsem se přistihla, že jakkoliv se otřásám při představě, že si vychutnávám oblíbenou sladkost na veřejných záchodcích a potom se jdu vyzpovídat klozetářce s maturitou a perfektním psaným projevem, vlastně se u toho docela bavím.

aNGie5
23.11.2021 5 z 5

Kniha, která stojí za přečtení

Jokookno
10.05.2021 4 z 5

Akoby si nevyspatý Bohumil Hrabal zašiel s Améliou k Zlatému tigrovi. Príjemná predstava do okamihu, než si objednajú 2x 3 deci mlieka. Napriek tomuto faux pas toto stretnutie nieje zbytočné a je to tichá radosť, že po svete stále pobehujú nové verzie pábiteľov. Pretože ak mi táto kniha niečo pripomínala, tak Príliš hlučnú samotu. I keď k jej genialite bude musieť Jean-Paul vypiť ešte veľa litrov mlieka.

INCOGNITOREADER
28.04.2021 2 z 5

Jak už zmínil trudoš níže kniha ve mě vyvolávala podobný pocit jako Amélie z Montmartru.
Ale chybělo jí takové to kouzlo.
Je to směs podivných charakterů, které jsou svedeny dohromady, ale potenciál, který tato směska nabízí je nevyužítý.
Humor, který je v knize použitý se neshoduje s humorem mě vlastním a tak pro mě kniha nakonec není ani úsměvná.
Škoda.
I když je kniha hodně krátká a nezabere moc času, doporučit ke čtení úplně nemůžu.

trudoš
24.04.2021 2 z 5

Skvělý materiál pro Amélii z Montmartru, ale jakmile došlo na zápisky intelektuální toaletářky, začal jsem toho mít dost. Hlavně proto, že do konce zbývalo stále méně a méně stránek a mně začalo být jasné, že nějaké zápletky se od Jeana-Paula Didierlaurenta už asi nedočkám. A všechno to rozjímání o životě, vesmíru a měkkém hnědém ze záchodu najednou ztratilo na kouzlu.
Můj smysl pro humor se s autorovým zkrátka minul, přestože mu nechci upírat množství nádherných nápadů. Jenže každý jeden z nich zůstal nevyužit. Je tu parádní postava vrátného, který mluví jen ve verších, nebo invalida, jehož nohy byly rozdrceny a smíchány s recyklovaným papírem, a on teď sbírá knihy, jež jsou z tohoto materiálu vyrobeny. Jenže nic z toho nemá pro příběh takové opodstatnění, že by je nedokázalo zastat cokoliv obyčejnějšího. Poetický balast tak vyznívá trapně do ztracena, jen plkání, plkání, plkání a ve finále nic objevného. Velká škoda, protože potenciál pro nezapomenutelný zážitek v tom rozhodně byl.

kajka.bhlv
20.03.2021 3 z 5

Roztomilá jednohubka na odpoledne. Milá a jednoduchá kniha, nic náročného a dlouhého na přemýšlení. Oddechovka, doporučuju :D.

veronika9143
09.03.2021 2 z 5

Z knihy jsem trochu rozpačitá. Přiznám se, že začátek mě moc nezaujal a prolítlo mi hlavou, jestli nemám knihu odložit. Po čase mě to začalo i bavit a nakonec jsem se při čtení i usmívala. Není to kniha, která ve vás zanechá dlouhodobý dojem, ale jako rychlá jednohubka, když se chcete odreagovat určitě poslouží.

alef
08.03.2021 4 z 5

Na začátku nebyla žádná velká očekávání – lockdownový víkend a sluníčko venku mě vyhnaly na zahradu, kde jsem v přestávce mezi hrabáním starého listí usedla v jarně studeném, ale krásně slunečném dni s kávou na terase (krása po dlouhé zimě) a začetla se do připravené odpočinkové četby.

A čtenář z vlaku v 6.27 si mě fakt získal!
Svou klidnou atmosférou … „dvacet poklidných minut, během nichž se v něm na povrch dral život“ … až se mu to podařilo! Život si totiž vždycky cestu najde :-) … protáhne se i skrz zatuchlé roury „Velkého drtiče příběhů“, aby dal šanci jednomu úplně obyčejnému člověku, prožít téměř neobyčejně dobrodružné hledání … vlastního štěstí!
Během 173 stránek mezi námi vzniklo téměř důvěrné pouto, filozofovali jsme a klábosili s jeho letitými i nově získanými přáteli … prostě, o všem možném! A mě přirostli k srdci všichni ti nejobyčejněji obyčejní lidé, které (podobné) normálně bez povšimnutí míjíte venku na ulici, se kterými se běžně setkáváte, a nevíte o tom … jako třeba lehce přehlédnutelná, a přitom velmi přátelská, kadeřnice v obchodním centru, dvě velmi, velmi staré dámy z domova pro seniory na cestě do města, za nějakou nezbytnou záležitostí, které každé ráno cestující vlakem v 6.27 jen, aby si poslechly zvláštně neodolatelného čtenáře, vrátný recitující na potkání básně v alexandrinech, stařík venčící každé ráno svého ještě staršího psa, či nezlomný a nezlomený invalida na vozíku, hledající své nohy o které přišel, a taky, jedna mladá filozofující „hajzlbába“ :-). Zdá se vám to, jako zvláštní seskupení? Nedejte na první zdání, uvidíte, že vás příběh překvapí, až objevíte souvislosti, mezi tak zdánlivě nesourodou skupinou prachobyčejně působících osob, či spíš, věřte nebo nevěřte … zajímavých osobností!
Takže, musím potvrdit anotaci, jako mávnutím kouzelného proutku mě na začátku obestřelo zvláštní poetické kouzlo … nečekaného, nečekaně křehkého příběhu plného … čistých duší.

chaera
27.02.2021 3 z 5

Knihu jsem po kouscích přelouskala během jednoho dne. Nejspíš by se vzhledem k délce dala zvládnout za kratší čas, ale příběh mě nezaujal natolik, abych ho chtěla přečíst na jeden zátah. Kniha má vcelku pomalý děj, až mi v některých chvílích připadalo, že se to příliš vleče. Ani jedna z hlavních postav se mi příliš nezamlouvala a po dočtení mám pocit, že spousta scén byla v knize zbytečná, protože nijak nezasahovala do děje (například neustálé rozjímání nad Tím). Navíc autor neuzavřel všechny načaté linky a nemám dojem, že to bylo úmyslné. Aspoň že se to četlo rychle a Juliin deník byl poměrně zajímavý, jinak je to takový průměr. Co se odpočinkových knih týče, četla jsem mnohem lepší tituly. 2.5/5

SSTknihy
22.10.2020 3 z 5

Roztomilá love story o shledání dvou osamělých duší, jejichž život se dosud potácel mezi nezáživnou prací, hovory s akvarijní rybkou a posloucháním tajemných zvuků ze záchodových kabinek. Poselství je jasné - i když je život bezútěšný a monotónní, vždycky je v něm dost místa pro naději, lásku a nečekaná přátelství.

P4vlin4
26.08.2020 4 z 5

Milé čtení na nedělní odpoledne.

bla.zen.ka
06.07.2020 5 z 5

Přečíst si tuto knihu mi bylo nejspíš souzeno.... už asi tři roky na mě občas někde vyskočila nebo se o ní zmínil někdo z mého okolí. Takže když se přede mnou zjevila v knihovně, hned jsem si ji půjčila. Mám tento typ příběhů ráda, takže celá kniha mi přesně sedla a líbil se mi i styl, jakým je napsaná. Pro mě to bylo příjemné pohlazení na duši.

palka452
13.05.2020 5 z 5

Kniha která nás v rodině dovedla k předčítání"kůží" a poté celých knih!

adorjas
10.02.2020 4 z 5

Ďalšia príjemná jednohubka, tzv. feel-good román. Štýlom mi kniha pripomínala Čakanie na Mr.Bojanglesa alebo S eleganciou ježka alebo Podivuhodný život osamelého poštáka . Trošku čierno-biele- dobré postavy len dobré, zlé výslovne zlé bez hlbšej perspektívy, ale ak potrebujete ulahodiť srdiečku, tak kniha spraví svoje.

P.s. Aj ja chodím ráno vlakom 6:27 :D

Pdede
12.01.2020 5 z 5

Skvělá kniha - zajímavé téma a skvělý popis příběhu.

sgjoli
05.01.2020

Tuto knihu nakonec nehodnotím hvězdičkami. Zkoušela jsem ji číst několikrát, ale ani jednou jsem se nedokázala do ní pořádně začíst a dočíst ji do konce. Anotace zní lákavě, ale neseděl mi styl psaní. Což mne dost mrzí, ale tak co se dá dělat...

PetraN17
15.09.2019 5 z 5

Moc milá jednohubka :))

Štítky knihy

přátelství vlaky láska Francie francouzská literatura osamělost

Autorovy knížky

Jean-Paul Didierlaurent
francouzská, 1962 - 2021
2015  76%Čtenář z vlaku v 6.27

Kniha Čitateľ z vlaku o 6.27 je v

Právě čtených3x
Přečtených372x
Čtenářské výzvě109x
Doporučených26x
Knihotéce153x
Chystám se číst133x
Chci si koupit14x