Čitateľ

Čitateľ https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455733/bmid_citatel-BWl-455733.jpg 3 125 46

Jessica Niemi série

1. díl >

Dávajte si pozor, o čom píšete. Môže sa to zmeniť na skutočnosť. Fínsky autor Max Seeck, autor mimoriadne napínavých detektívok, prichádza so psychologickým trilerom, v ktorom sa kriminálne príbehy zmenia na mrazivú realitu. V nádhernom dome na brehu mora nájdu mŕtvu ženu vo večerných šatách, s tvárou vykrivenou do strašného hysterického úškľabku. Prípad pridelia detektívke seržantke Jessice Niemiovej a čoskoro vyjde najavo, že slávnostne oblečená žena nie je zďaleka jedinou obeťou. Niekto totiž do bodky nasleduje brutálne zločiny z kníh úspešného spisovateľa. Zločin v Čitateľovi preniká až pod kožu, čo opäť potvrdzuje, že Max Seek dokáže napísať neobyčajne strhujúce dielo a vždy niečím prekvapiť.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

Uskollinen lukija , 2019


více info...

Přidat komentář

jahoda444
18.09.2023 1 z 5

(SPOILER) Ke konci jsem se cítila, jak kdybych měla mrtvici...nic nedávalo smysl.
Celá kniha přitom měla potenciál a hezky se vyvíjela. Nakonec vlastně nevíme co se s hlavními aktéry stalo a jak se celá situace vyřešila.
Celá retrospektiva do minulosti za Columbalem byla taky k ničemu.
Možná to je autorův tah, jak nás donutit číst i další knihy, ale na mě to teda nezafunguvalo.
Za mě je tahle kniha ztráta času.

klarence
06.08.2023 2 z 5

Kniha se docela dobře četla , ale během samotného příběhu jsem se krapet ztratila a místy to nedávalo to smysl, konec teda absolutně na prd.. useknutý a nevysvětlený.. a na konci si položíte otázku , kde mám pointu ?


dr.romca
15.05.2023 3 z 5

Kniha se mi četla dobře. Z počátku jsem nevěděla, proč je tam ta linka z minulosti. Za mě byla špatně oddělená od ostatního textu.
Román s hlavní ženskou vyšetřovatelkou mi ze začatku připomínal Bryndzu ( možná k tomu přispěla i obálka knihy ), ale konec to vlastně nemělo žádný. Jakoby chyběla kapitola, čekala jsem nějaké vysvětlení PROČ.

Marekh
21.02.2023 3 z 5

Tato kniha bohužel pro mě nebyla nejlepší volbou. Knihu jsem dočetl do strany 100 a chtěl jsem ji odložit, ale nakonec jsem pokračoval v četbě. Celkově to působilo na mě nezáživně, bavila mě linka z minulosti. V závěru se to trochu rozjelo, ale bylo to moc uspěchané, možná překombinované. V dalším dílu z této série (Krutá hra) určitě nebudu pokračovat.

KattyV.
21.01.2023 3 z 5

Jako milovník severských detektivek jsem trochu zklamaná, nicméně čtivé to bylo, to jo.
⭐️⭐️⭐️

lenka.plaszova
16.01.2023 2 z 5

(SPOILER) Ze začátku se mi kniha jevila jako velmi slibná - vrah, který napodobuje vraždy z knih slavného spisovatele. A ještě má tu drzost a objeví se v převleku forenzního technika na místě činu - zavražděné spisovatelovy manželky. To bylo mrazivé. Pak zabije i samotného spisovatele - neměl by snad on všemu vlastně přihlížet? Ale spisovatel vlastně nakonec mrtvý není. Spoustu zvratů, indicií, čekala jsem, jaké bude rozuzlení... A bylo dost přitažené za vlasy a zároveň nedotažené. Možná vše bude dovysvětleno v další knize autora...? Jen nějak nevím, zda budu mít chuť ji číst.

Rade
12.01.2023 3 z 5

Velké plus za finskou zimu. Plnou ledu, sněhu, ledového větru a zamrzlého moře.
Smršť vražd, prapodivných záměn a zvratů byla možná trochu přehnaná, ale ponurá až strašidelná, mrazivá atmosféra byla hmatatelná a kdo má tohle rád, užije si to. Oceňuju i příběh v příběhu a osobní linku inspektorky Jessiky.
Uspěchaný nebo chybějící konec? Určitě autorův záměr, udělat prostě detektivku jinou, netradiční s psychologickým podtextem, se zamotaným strašidelně temným nejednoznačným koncem, kdy budeme nad smyslem celé knihy dlouho přemýšlet a říkat si, jakéže poselství nám autor vlastně zanechal. A hloubat nad tím, jestli nakonec celý příběh nebyla jen jakási schizofrenní halucinace, ve které je dovoleno vše. Víc tady konec pitvat nebudu, byly by to už spoilery, někdo si závěrečné scény užije, někdo bude zklamán. U mě tak napůl, oceňuju snahu udělat thriller jiný, záhadnější, propracovanější, ale přece jen se mi toho nejasného, mlhavého a schizofrenního zdálo nakonec až přehnaně moc. U literatury tohoto typu mám ráda jasné a logické zakončení, případně i skryté vyústění, které jsem ale schopná na základě četby a poskytnutých indicií rozklíčovat. Tohle je detektivka, ne román Kazua Ishigura…

Bee240
15.08.2022 2 z 5

Co to mělo sakra být......První věta která mě po přečtení napadla.
Ze začátku kniha vypadala dobře a četla se také dobře. Kniha měla skvělou anotaci která láka na mrazivé rituální vraždy páchané podle thrillerů známého spisovatele Rogera Koponena.
JENŽE......
Postupem času to na mě působila jako slátanina...a ne proto že by kniha byla vyloženě špatná, ale chybělo mi tam spoustu věcí a detailů aby byl pro mě příběh kompletní.
Také jsem postupem času úplně nechápala proč je v knize minulost hlavní vyšetřovatelky Jessiky. Nehledě na to že jsem si k ní nedokázala vytvořit jakýkoliv vztah a spíše působila rušivě. Její minulost byla podle mého naprosto zbytečná a hlavně nebylo jasné kdy se to odehrálo. Ani nebylo nijak odděleno nebo vyznačeno že teď je pohled do minulosti.
Ale abych nebyla jen negativní velice se mi líbila postava Jusufa ten mi přišel sympatický a také šéf celého týmu Erne - byl takový ten chlapík kterého si prostě musíte oblíbit. Ostatní postavy byl jen rušivý element a i přes to že jich nebylo moc nebyla jsem schopná se v nich orientovat.
.
Způsob kterým postupovali při vyšetřování mi přišel zmatený. Když jsem si myslela že vyšetřují už nějakou dobu najednou se v textu objevilo že například vyšetřují teprve druhý den.......prostě to celé působilo nereálně....jak časově tak celkově na mě kniha působila dost přitažená za vlasy. Ať se jednalo o první setkání s pachatelem tak i konec byl totální zabiják celé knihy.
Když už to na konci začalo být zajímavé a konečně se někam pohnuli....příběh skočil dopředu a byl konec. Na mě to působí jako by chyběla kapitola. Absolutně nevím jak to dopadlo a co se stalo s vyšetřovateli.
Konec totální průšvih a už se ke knize nikdy nevrátím.

1v8na
03.08.2022 3 z 5

První polovina mě neskutečně bavila a hltala jsem ji. Začetla jsem se do ní a ze začátku jsem nemohla přestat Přišlo mi to báječný. Nicméně čím více jsem se dostávala do příběhu, tím více mi to přišlo nereálné a měla jsem se čtením problém.

šipek
14.03.2022 4 z 5

Příběh napínavý, výborně napsaný. Krátké kapitoly a čtení pěkně odsýpá a najednou je závěr a já nevěřil vlastním očím že je již konec. A ještě kapitolám z Benátek jsem při čtení knihy také neporozuměl. Takže ubírám jednu hvězdičku.

LuciLu
30.01.2022 5 z 5

Tak tohle byla jízda! Do ruky se mi dostal pořádný severský thriller. Na začátku celého neuvěřitelného příběhu je zavražděna žena slavného spisovatele Rogera Koponena. Tímto činem se roztáčí děj, ve kterém vyšetřovací tým nalézá další mrtvá těla, přičemž způsob zabití nápadně připomíná vraždy v knihách Rogera. Nebo je to všechno úplně jinak? Aby autor napínal čtenáře, co to jen jde, tak vyšetřování vražd je protkáno kapitolami s exkurzem do minulosti hlavní vyšetřovatelky Jessicy. Kapitoly jsou krátké a autor je uměl vždy utnout v tom pravém okamžiku, který čtenáře nutí si říci, teď tu knihu prostě odložit nemohu. ... Knihu jsem dočetla před několika hodinami a stále nevěřícně přemýšlím, CO má znamenat ten závěr? .... Proč se celou dobu vraždilo? ... tohle napětí nejde nemilovat :)

knihomolka_eli
25.01.2022 2 z 5

Známy autor napíše trilógiu psychologických trilerov, ktorými sa vrah inšpiruje a z fikcie sa stáva realita. Komplikovaný prípad dostane Jessica. Podozrenie padá na veľa osôb, prípad sa neustále zamotáva a nie je jasné, kto je obeť, kto podozrivý. Ide však o viac než len o kopírovanie knihy....

Kniha bola napínavá, rýchlo sa čítala a celý čas som si myslela, že je to jeden skvelý triler. Môj názor zmenili posledné kapitoly.

Sklamalo ma viacero vecí. Najskôr to,že v závere akokeby chýbala aspoň jedna kapitola. Čo zažívala Jessica s kolegami sa tým pádom v podstate ani nedozvieme a to ako to dopadlo, vieme len tak z rýchlika.
Ďalšia vec je, že je záver príliš prekombinovaný, motív zas príliš pritiahnutý za vlasy a doslova až neuveriteľný. Všetko tak nejako neprirodzene prepojené so všetkým, teda najmä s Jessicou.

2 hviezdičky dávam len za príbeh - bez rozuzlenia, to bola katastrofa. A tiež za Erneho a Jusufa. Erne bol neuveriteľne sympatický, správny chlap. Už len to, akú rolu zohral v živote Jessicy hovorí za všetko. Bavila ma aj dejová linka, ktorá sa odohrávala v Benátkach...naozaj veľká škoda toho záveru a toho, že to autor nevedel normálne ukončiť a potom to chcel zachrániť okultizmom, čo by bola zaujímavá téma, ale rozhodne nie v takomto komplikovanom kombinovaní a poprepájaní všetkého so všetkým.

onyx84
18.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Kniha napínavá a čtivá,ale rozuzlení je teda OBROVSKÉ zklamání...kde jsou všichni ti podezřelí?jak to dopadlo s Mickem?Jusuf a Nina?Kde se najednou vzala teta?...konec je fakt opravdu odfláknutej...

alzbeta4340
11.11.2021 5 z 5

Dobře podané vyšetřování složitého případu sériových vražd z mrazivých Helsinek. Byla jsem opravdu zvědavá, co se z toho všeho na konec vyvrbí - a podle mého očekávání si autor pomohl vysvětlením tak trochu přitaženým za vlasy. I tak čtení stálo za to - k odpočinku ideální.

Hvězdinka
28.10.2021 3 z 5

Souhlasím s většinou komentářů. Kniha je čtivá, ale ten konec... Jako kdyby chyběly dvě stránky. Možná si to čtenář nezasloužil, ale možná jen autor nechal velký prostor pro čtenářovu představivost.

smejkalova.m
24.10.2021 4 z 5

Nenadchne, ani neurazí.. Konec takový zvláštní, přišlo mi to takové rychle utnuté ;)

Ráčkajda
14.09.2021 4 z 5

Knížka se mi líbila, děj byl napínavý a svižně ubíhal....jen z toho konce jsem nějak v rozpacích, takový jako zrychlený a nedostatečně vysvětlený.

oblakaknih
11.07.2021 2 z 5

Věrný čtenář mě lákal už nějakou dobu. Teď se mi dostal do ruky díky vydání druhého dílu. Čekala jsem ale něco trochu jiného, takže mě docela zklamal.

Námět jako takový působí poměrně neoriginálně, ale jeho zpracování originální je. Příběh se totiž začne okamžitě ubírat neočekávaným směrem.

Hlavní hrdinka, inspektorka Jessica, mi bohužel nijak nepřirostla k srdci a nedokázala jsem si k ní vytvořit žádný vztah. Sympatický mi byl Jusuf a Erne. Ve zbytku postav jsem měla docela zmatek a v těch nejméně výrazných jsem se vyloženě ztrácela. Další postava, Colombano, mi připadala naprosto zbytečná a kapitoly, ve kterých Colombano vystupoval, mi připadaly nepatřičné. Navíc jsem až do konce nechápala, kdy se odehrávají a co mají znamenat. Pro příběh sice význam mají, ale než mi to došlo, narušovaly mi dojem ze čtení.

Styl psaní mi dost sedl. Přirovnala bych ho ke stylu Roberta Bryndzy nebo Lisy Regan. Vyhovovaly mi také krátké kapitoly, díky kterým příběh příjemně odsýpal a nestál na místě. Co bych ale vytkla, bylo omílání jedné zbytečné informace.

Podle názvu jsem čekala něco jako seriál Castle na zabití (alespoň tedy první díl), ale tento příběh je mnohem zamotanější. Bohužel v tomto případě mi to vůbec nesedlo. Příběh mě sice dokázal překvapit, na druhou stranu mi ale připadal přitažený za vlasy a překombinovaný.

Do dalšího dílu jsem se pustila hned po dočtení, doufám, že bude o něco lepší.

nada3314
21.06.2021 5 z 5

Hned na začátek to ze sebe musím vypsat…tohle bylo opravdu JÍZDA! Vždy když začínám číst knihu tohoto typu a brzy (cca do 50 strany) se neobjeví mrtvola, je něco špatně  Tady nám pan autor přichystal hned krásně na začátek, vraždu manželky známého thrillerového spisovatele Rogera Koponena, a od této chvíle začíná velká „show“ kapitoly jsou krátké, nutí Vás číst dál a dál dokud není konec…. Á tu přichází další okamžik, kdy po dočtení jen koukáte, co se to vlastně stalo 

Celkově jsem z této knihy úplně paf, neskutečně mi sedl styl psaní autora, celý děj se mi přehrával na velkém plátně, jak bych byla v kině. Helsinky, kde se děj odehrává, i postavy mi byli sympatické. Už vyšel druhý díl… moc se tedy těším na pokračování, tohle si určitě nenechám ujít.

Pro toho, kdo má rád severské thrillery se sériovými vrahy bude nadšený!

Danago
11.06.2021 5 z 5

Četla jsem knihu už po druhé. A byla jsem z ní úplně stejně nadšená. Vyšetřování je dokonalé. Vraždy šokující. Kniha naprosto bez hluchých míst. Kniha se vůbec nedala odložit a i po druhém čtení musel můj mozek pracovat na plné obrátky. Jen ten konec je opravdu stále , jako by ještě jedna kapitola chyběla. Je to uzavřeno velice rychlé a pro mě zůstali některé věci nedovysvětlené. I když dokončené to je, to zase ano. Teď se už moc těším na druhou knížku z této série.