Číslo do nebe
kniha od: Ivan Kraus
KoupitKoupit eknihu
Ivan Kraus, herec, scenárista, loutkoherec a především spisovatel humoristických povídek je u nás nesmírně populární, přestože žil od roku 1968 v cizině a do vlasti se mohl alespoň částečně vrátit až po roce 1989. Jeho humor je totiž laskavý, mile absurdní, ironie spíš něžné a nadsázky spíš filozofické než karikující. Týká se nekonečných trampot a patálií velké rodiny, jejíž členové jsou na dáni tak výraznou individualitou, že to mezi nimi neustále jiskří. A do všeho se plete absurdita režimů a jejich pohůnků, proti kterým právě humor byl jedinou obranou. Autor se však svým viděním světa dotkl i něčeho velmi zásadního. Mezi sourozenci, mezi dětmi a rodiči i mezi manžely vznikají nám všem dobře známé neřešitelné situace, které hrozí přerůst v tragédii, pokud je neumíme obrátit v legraci. "Ušetříte za psychiatra," tvrdí Ivan Kraus. A tak se dá bez nadsázky říci, že se český národ dělí na ty, kdo četli Ivana Krause, a na ty, kdo ho teprve budou číst....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117789/cislo-do-nebe-117789.jpg 4.4163Žánr | Humor, Povídky, Literatura česká |
Vydáno | 2007, Academia |
více informací... |
Komentáře (24)
Kniha Číslo do nebe

Příjemná knižní jednohubka, která pobaví - v některých částech více, jinde o něco méně. Čtení o peripetiích autorovy rodiny v těžkých letech, kdy se běžní lidé dostávali do celé řady absurdních situací, ze kterých se snažili co nejelegantněji a pokud možno se ctí vybruslit. Někteří členové rodiny - např. dědeček a tatínek museli být vskutku zajímavé osobnosti.

Je to příjemné a lhké čtivo. Projede to váma, jak zmrzlina v parnym létě. Přijde mi, že Kraus je takovej typickej autor jedný knihy (po tom, co jsem dočetl To na tobě doschne, Rodinný sjezd, O mé rodinně a jiné zvířeně apod.). Mnohem lepší než to číst, je dát si to jako audioknihu. A nejlíp z toho veřejnýho čtení, ať to máte i se smíchem publika. Je to jedna z téch mála literatur, která se mnohem líp poslouchá než čte.

Příjemné, veselé a laskavé čtení, bez náznaku stěžování si… A, že by stesku díky absurditě doby mohlo být mnoho! Smekám!

Skvělá knížka. Hrozně moc oceňuju, že Kraus dokázal napsat tak moc vtipné povídky z doby, která určitě vtipná nebyla. Dozvěděla jsem se taky hodně nových věcí o tom, jak to tu vypadalo za režimu. A mezi mé nejoblíbenější povídky patří určitě "Maturita". Prostě úžasný

Krausův humor mě nikdy neomrzí a tyto kratičké povídky ze života početné Krausovic rodiny v období 50-60 let jsou asi nejpovedenější. Kdo od něj ještě nic nečetl toto je ta správná kniha na seznámení.

Tak tohle je moje nejoblíbenější "krausovka".Pokaždé se k této milé a čtivé knížce ráda vracím.

Ivan Kraus s humorem sobě vlastním, napsal zde opět dobrou, oddychovou knížku. S nadhledem přidal trochu cynismu, sarkasmu, ironie, vtipu a optimizmu... Protřepal, zaprášil laskavostí a supr. koktejl povídek je tu.
Doporučujeme

Štítky
humor humoristické povídky 40.-50. léta 20. století 60. léta 20. století
Autor a jeho další knihy
- 2800 znaků s mezerami 2020
- To na tobě doschne 1991
- Prosím tě, neblázni! 1992
- Číslo do nebe 2002
- Medová léta 2001
- Rodinný sjezd 2007
Kniha Číslo do nebe je v
Právě čtených | 1x |
Přečtených | 250x |