Císař ve světě: Terapie cestou do Asie aneb Táta zůstal doma

Císař ve světě: Terapie cestou do Asie aneb Táta zůstal doma
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449244/bmid_cisar-ve-svete-terapie-cestou-do-as-pcf-449244.jpg 4 69 69

Taky si myslíte, že když se matka rozhodne sbalit svého tříletého synka a odjet s ním sama na měsíc na druhý konec planety, je to tak trochu bláznovství? Zvláště jedná-li se o dítě s diagnózou Aspergerova syndromu, jehož chování je v mnohých situacích řekněme „nestandardní“? Dvacet kapitol vám s lehkostí, humorem a dávkou syrové reality vylíčí příběh této velmi atypické cestovatelské dvojice, která nehledá slony ani chrámy, ale cestu jeden k druhému. Ilustrace jsou rovněž dílem Lenky Linhartové a jak řekl jeden její kamarád: „Ty jo, tvůj text, tvoje ilustrace, tvoje grafika, tvoje sazba, tvoje cesta a tvoje děcko - to je vlastně dokonalý autorský dílo!“... celý text

Přidat komentář

kreira
29.03.2024 5 z 5

Kapitoly krátké a vždy s novým odhalením
Četlo se lehce, přijemná oddechovka (ovšem na prožití určitě ne - obdivuju trpělivost)

Ellis
17.01.2024 4 z 5

Příjemné a vtipné vyprávění maminky tříletého synka o cestě do Thajska. Četlo se výborně, jedinou vadu knížečka má, je moc krátká:) Zhltnuto za 2h. Ilustrace na to, že jsou kreslené fixami, jsou vážně velmi povedené.


maja2712
13.09.2022 5 z 5

Příjemné vyprávění s velkou dávkou nadhledu a humoru. Maminka má můj obdiv za styl psaní, ilustrace i grafiku. Maminka vycestuje se synem s diagnózou Aspergrův syndrom. Ráda by syna více poznala. Někdy ke konci knížky autorka napsala: “Podle mě všeobecně platí, ze každá velká cesta je takovým katalyzátorem lidské povahy. Jednoduše se nemáte kam schovat, a tak se musíte odhalit. Zocelíte se, oťukáte, vzájemně se poznáte. A hlavně postupně vykrystalizuje to, co je skutečně podstatné.’ Začátek knihy s charakteristikou Sheldona Coopra byl zábavný, mohla jsem se vžít do diagnózy malého Kryštofa. Závěr knihy mě proto trošku zmátnul a pokládala jsem si otázky ohledně diagnózy, přece jen po měsíci cestování některé příznaky diagnózy Aspergrův syndrom z mého pohledu vymizely.

Hobo
30.08.2022 5 z 5

Výborná jednohubka, která potěší.

jiri5810
30.07.2022 5 z 5

Ano, ano. Surove, intenzivni, laskave, uprimne cteni. Dekuji!

popeluška
01.03.2022 5 z 5

Bezva oddechové čtení. Maminka s Kryštofem to skvěle zvládala :-) klobouk dolů...

Ei.leen
30.12.2021 5 z 5

Přečetla jsem jako jednohubku při synově odpoledním spaní a nemohla jsem se odtrhnout. Je to dojemné, vtipné, exotické, osvětluje, jak fungují děti s autismem. Vrátilo mě to do Thajska a potvrdila jsem si, že tam určitě chceme ještě znovu jet a že je to skvělé místo pro cestování s dětmi. Nejvíc mi utkvělo porovnání západního a východního světa v chování k dětem. Na západě hlavně ať je dítě potichu, neprojevuje se a nikoho neobtěžuje svou přítomností. Na východě jsou děti pro všechny radost, společnost je vnímá jinak. (Samozřejmě zjednodušeně řečeno). Po grafické stránce a celkovým zpracováním včetně vazby je kniha skvělá.

Boboking
15.10.2021 4 z 5

Musím říci, že lidi jako autorku obdivuji. A její kniha je výborná. S lehkostí a vtipem, bez šílené korektnosti, vypráví zážitky "divné dvojice Evropanů" v asijském světě, přesněji v Thajsku. S užasnou ukázkou toho, jak žijí autisté, stvoření žijící v jisté "jiné dimenzi". Cenu cestopis roku si kniha zasloužila oprávněně.

Souteska
16.09.2021 5 z 5

Vtipné, dojemné, jako matku mě to chytlo absolutně za srdce! Čte se to skvěle a příběh skýtá i mnoho námětů k zamyšlení ohledně výchovy dětí tady a jinde ve světě, o odvaze maminky vydat se do světa, o tom, že když se chce, "vždycky se to nějak... " (tahle často používaná myšlenka autorky mě provází i dalším životem, je to dobrý návod k tomu, jak nehledat důvody, proč ne, ale hledat způsoby, jak to půjde:-)
Úžasná kniha, doporučuji ji číst a vzít si z ní odvahu, radost, lásku, povzbuzení. Moc děkuji autorce, že své odvážné nápady realizovala a dala tak vzor a sílu i nám ostatním. Jste skvělá, paní Lenko.

vassovka
28.05.2021 5 z 5

Skvělý příběh, skvěle napsáno a přečteno jedním dechem. Originální dílo s krásnou grafikou, stručné výstižné kapitoly. Moc se mi líbí humor a nadhled nad obtížnými situacemi.

T.S.
27.05.2021 5 z 5

Skvělá knížka o skvělých dětech!

sarka0990
12.05.2021 5 z 5

Krásně udělaná kniha. A víte co se mi na ní líbí nejvíc? Že dokáže posílit, povzbudit a udělat radost těm, kteří to potřebují. Rodičům, kteří mají doma své malé císaře a císařovny. Ostatním může přinést porozumění a možnost podívat se na autismus očima lidí, kteří s ním a vedle něj žijí každý den.

svarnyp
07.04.2021 5 z 5

Už dlouho jsem necečetl takto příjemně čtivou a lidskou knížku. Výtečný příběh cesty maminky se synem a hledáním cesty do jeho Aspergerovské mysli prošpikovaný humornými situacemi (v retrospektivě a z pohledu čtenáře).

valda
12.01.2021 3 z 5

Autorka se vydala se svým autistickým synem do Thajska. Svět autistů je samozřejmě trochu specifický a vypravit se s takovýmto dítětem a batohem na zádech do Asie je krok do nejistoty. Tahle kniha určitě může fungovat jako motivace pro mnoho rodičů, kteří nad takovou cestou přemýšlejí, ale nikdy nesebrali dostatek odvahy.
Je zajímavé sledovat některé situace, které oba protagonisté na cestách zažívají a určitě kniha také pomáhá k tomu více takové děti pochopit.
Kniha je taky doplněná pěknými autorčinými obrázky. Každopádně nečekejte nic extra světoborného, tohle je prostě knížka na jedno letní dopoledne.

petra3597
16.08.2020 5 z 5

Cesta matky a autistického tříletého syna za společným porozuměním, objevením chápání a cítění toho druhého. Nebo také cesta, která byla únikem že všední každodenní reality. A nebo také " sakra, musím něco udělat, někam vypadnou, nebo mi z toho všeho vážně hrabne".
Autorka má můj velký obdiv, nejen díky tomu, že si na takovou cestu troufla, upřímně z mého pohledu je to velký risk, pomyslim li na možnost, že ji -jakozto jedinému dospělému na tomto "tripu" se mohlo cokoli přihodit ( nemoc, úraz atd.), ale ona " cesta" v jejím případě bude trvat nejen 6tydnu, ale vlastně celý život. Pro matku " zdravých" děti je něco takového nepředstavitelné a autorce přeji mnoho sil na CESTĚ ŽIVOTEM!

terezajirickova
10.08.2020 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Jsem ráda, že jsem podpořila právě tento projekt, moc jsem si to užila :) Děkuji a obdivuji.

broskev28
02.08.2020 5 z 5

Knihu mi přinesl můj dospělý syn - autista s diagnózou AS. Osobně se zná se s autorkou a byl na křtu její knížky, kde zakoupil jeden výtisk i pro mě. Chvíli mi trvalo, než jsem se k četbě dostala, ale potom jsem ji přečetla "na jeden zátah" a jsem nadšená!
Obdivuju autorčinu odvahu, s jakou do toho šla (nejprve do cesty samé a poté i do knižní verze); obdivuju výtvarný doprovod a také jazykovou stránku tohoto dílka - příjemná, výstižná a hlavně bezchybná čeština, to v dnešní době nebývá zvykem ani u renomovaných nakladatelství, takže velká poklona! Nadchlo mě sešitové provedení a originální styl záložky. Jedním slovem dokonalá knížka, vzácná jednota obsahu a formy, takže velmi doporučuju.
Pokud máte doma autistu, oceníte reálnost děje; pokud jste dosud neměli zkušenost s takto obdařeným dítkem, budete nevěřícně kroutit hlavou. Já jsem naopak mnohokrát souhlasně přikyvovala (obzvláště kapitola 15 mě potěšila - jak často jsme se ocitli v podobné situaci!). A to nejlepší nakonec: závěrečný vlastnoručně nakreslený Kryštofův obrázek jako by z oka vypadl kresbám, které mám doma schované už téměř čtvrt století . . .
Děkuju a přeju i nadále tak skvělý přístup i životní optimismus celé vaší rodince!

Štítky knihy

autismus láska cestování Aspergerův syndrom rodičovství toulky, výlety s dětmi

Autorovy další knížky

2020  88%Císař ve světě: Terapie cestou do Asie aneb Táta zůstal doma
1994  0%Cvičné texty pro logopedii