Císař Karel I.

Císař Karel I. https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24465/bmid_cisar-karel-i-LMc-24465.png 5 9 2

Podtitul: Blaze těm, kdo působí pokoj... Životopis posledního rakouského císaře, příslušníka habsburské dynastie, Karla I. Autorka popisuje život a politické snahy dnes již téměř zapomenutého císaře. Zdůrazňuje jeho úsilí o ukončení 1. světové války, snahy o získání uherské koruny a obnovení monarchistického Maďarska, krátkou vládu Karla I., následné zajetí a internaci na ostrově Madeira, kde ve svých 35 letech zemřel. Vedle hlavního protagonisty popisuje i řadu dalších osobností - císařovu ženu Zitu a řadu dalších členů habsburské dynastie v čele s Františkem Josefem I. Připojeny poznámky k jednotlivým kapitolám, jmenný rejstřík a rodokmen Habsburků.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Kaiser Karl I. , 2004


více info...

Přidat komentář

Chesterton
28.07.2020 5 z 5

Kniha oáza, vzhledem ke šlechtických způsobům a zároveň smutná kronika posledních dnů Rakouska-Uherska.
Habsburská monarchie jako náznak Evropské unie při zpětném pohledu? Minimálně toho pozitivního čím toto uspořádání disponovalo . . . byť i osvobozovací snahy jsou pochopitelné.
Kdo má totalitou pokřivené vnímání šlechticů, které se naposledy projevilo při přímé prezidentské volbě, toho příběh asi neosloví.
Za sebe mám obrovskou úctu k dědictví šlechtických rodů.

Hodně živě psaný životopis, který zpřítomňuje nálady ve společnosti během první války a po vítězství nacionalismu.
Hodně věcí si lze dát z hlediska současnosti do souvislostí.
Osobnost Karla I. stála na zdravých základech lidskosti, jejíž vyjednávací pozice je vždy obtížná, jak píše v knize citovaný spisovatel Joseph Roth.
". . . nic z toho, co vládce ztělesňuje, není jeho osobní zásluhou nebo plodem jeho úsilí. Z toho hlediska je milost Boží neustálým napomínáním k pokoře a službě."
A to je v dnešních dnech málo populární.

Rade
30.07.2015 5 z 5

Ač literatura faktu, psáno čtivou, působivou formou, postava Karla I. je vykreslena neobyčejně plasticky, popis jeho smutného umírání ve vyhnanství na ostrově Madeira popadne člověka za srdce...


Štítky knihy

Habsburkové panovníci Karel I., rakouský císař, 1887-1922

Autorovy další knížky

Eva Demmerle
německá, 1967
2006  98%Císař Karel I.
2012  80%Habsburkové: Dějiny jedné dynastie