Čínské století

Čínské století https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90639/bmid_cinske-stoleti-1RP-90639.jpg 4 12 4

Kdo žije mezi Číňany, naučí se obdivovat jejich úžasnou vitalitu, rafinovanou kulturu, fantazii i moudrost. Považuje proto za nepřirozené, že mají vůdce, kteří se na své posty dosazují sami. Čínské století nebude úplné, pokud se v srdci Zakázaného města nezrodí demokracie: nepochybně půjde o jednu z největších událostí lidských dějin.... celý text

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Il secolo cinese , 2005


více info...

Přidat komentář

jiri2737
13.11.2022

Základní nepochopení čínské společnosti a historie. Jakýkoliv pokus o umělé naroubování západní demokracie s jejími mnohdy pokryteckými "hodnotami", která je navíc v současné době v hluboké krizi, odlišným kulturám je předem odsouzený k nezdaru.

mgeisselreiter
15.05.2022 4 z 5

Kniha byla napsána a vydána roku 2005, což se nezdá tak dávno, ale v některých oblastech díky rychlému celosvětovému, ale hlavně čínskému pokroku je neuvěřitelně zastaralá. To není výtka, je totiž zajímavé srovnávat, co se za tak krátkou dobu změnilo a jak moc. Rampini většinu kapitol pojal jako reportáže na různá témata. Některá jsou velmi zajímavá, některá mě tolik nezaujala, každopádně čtenáři přináší různorodý pohled na (téměř) současnou Čínu. A o mnohých veledůležitých tématech se ani moc nemluví a neví!
Nakonec si dovolím jednu alarmující citaci z úplného závěru knihy, kdy autor předpokládal to, co bohužel je nyní realitou v ČR, Evropě i USA: „Sympatie, jíž se pekingské diktatuře dostává od mnoha lidí ze Západu, poukazují v podstatě na naši krizi důvěry v sebe sama a v hodnotu našich svobod. Pokud se Čína nezmění, hrozí, že se změníme my. Vliv této nové světové supervelmoci, sbližování a vzájemná kontaminace systémů mohou posílit autoritářské choutky, které jsou již v Americe a Evropě přítomné. Více globalizace a méně svobody, více kapitalismu a více disciplíny pro všechny: to by byl ten nejhorší možný závěr čínského století.“ 70-80%, 15. 5. 2022.


MildeZ
12.07.2016 5 z 5

Knížka staršího data, ale nelze si dělat iluze, že by se za tu dobu něco v Číně změnilo - spousta zajímavých informací uceleně v kostce podává čtenáři takový rychlokurz problematiky a jisté mentality čínských obyvatel. Zajímavé čtení a kdo chce mít všeobecný přehled, tak určitě, když natrefí na tuto knihu, tak ji jen tak nepřejde.

bookworm
20.07.2012 5 z 5

Pre nás Európanov je Čína ešte stále príliš ďaleko, aby sme sa vážne zamýšľali nad jej skutočným vplyvom vo svete. V tejto knihe sa píše o témach, o ktorých médiá skôr mlčia - systematické drancovanie životného prostredia za účelom zvyšovania hospodárskej produkcie (smog v mestách - uhlie ako hlavné palivo vo fabrikách, elektrárňach, najväčšia vodná priehrada na svete...) , o tom, čo politika jedného dieťaťa spôsobila v rodinných vzťahoch (jedináčikovia - "malí cisári") či ako v praxi vyzerá vyvažovanie slobody bohatstvom („Mlč a ja z teba spravím boháča.“). Mnoho zaujímavých postrehov, ktoré však nie sú pre nás Európanov príliš povzbudivé. Ako kedysi vraj povedal Napoleon - "Keď sa Čína zobudí, zatrasie sa zem." Myslím, že Čína sa už preberá...

Štítky knihy

Čína kultura čínská kultura

Autorovy knížky

Federico Rampini
italská, 1956
2008  87%Čínské století

Kniha Čínské století je v

Přečtených14x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x