Chytání naděje

Chytání naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124946/chytani-nadeje-124946.jpg 4 16 4

Rybářské povídky jsou pravděpodobně jedinou knihou tohoto autora. Knihu uvedl tímto mottem: " Za jeden z největších prohřešků na vlastních dětech považuju to, že jsem z nich nevychoval rybáře. Tak jim aspoň věnuju tuhle knížku: Kateřině a Martinovi a přátelům rybářům, pro které jsem ji napsal."

Přidat komentář

los
16.06.2020 4 z 5

každý rybář to zná - ranní mlhu nad řekou, když svítá; vůni vody a hlíny, když jemně prší (to berou nejvíc!)

BabaJaga11
31.05.2019 5 z 5

Nenápadná knížka, o které jsem se dozvěděla vlastně úplnou náhodou. Ve vyřazených knihách z obecní knihovny jsem narazila na knihu "Fotografie po tatínkovi", která se mi moc líbila, a tak jsem pátrala, co dalšího její autor, pro mě do té doby zcela neznámý, ještě napsal. Mrzelo mě, že jen jednu knížku, alespoň na DK jich víc není, a nejspíš jich V. Brouček skutečně víc nenapsal, protože působil hlavně jako překladatel. O to víc mě potěšilo, že knížka je o rybaření. Na toto téma jsem přečetla řadu knížek a "Chytání naděje" bych hodnotlila jako jednu z nejlepších. Je v ní nejen humor a vyprávění o více či méně uvěřitelných zážitcích "tichých bláznů", ale v mnoha povídkách nechybí ani silný morální podtext.

Autor – rybář a vypravěč příběhů – se neprezentuje jako borec, který přelstí každou rybu a k tomu ještě u vody po nocích zvládá pít za dva a obšťastňovat milenku, ale jako člověk chybující, někdy možná až klukovsky naivní a skromný. Právě tím si mě jeho povídky získaly, na rozdíl od knih některých mladších autor. Nemyslí jen na sebe a na ulovení ryb (a pokud k tomu sklouzne, sám sebe napomíná), ale leží mu na srdci osud našich vod a přírody jako celku, i lidí, kteří si přírodních krás dovedou vážit.

Je mi upřímně líto, že pan Brouček zemřel krátce poté, co oslavil padesátku, a nedožil se vydání ani jedné ze svých dvou knih. Byl by zasloužil pobýt mezi lidmi i rybami déle. A jestli se dívá od nějaké nebeské řeky či rybníka, chci mu vzkázat, že mu moc děkuji aspoň za ty dvě knížky, které napsal...


zmario1
20.02.2019 5 z 5

příjemná oddychovka na dovolenou u vody, pěkně napsaný, humorný. Zpracováno i jako audiokniha.

Kurka
31.01.2013 5 z 5

Příjemná oddychová knížka plná povídek od vody či o věcech, které mají s rybařením něco společného. Pro rybáře povinnost. Z knihy je cítit pohoda, kterou rybáření přináší.

Jednotlivé povídky se jmenují:
Na stromě ryby nerostou
Král Seče
Lekce z pedagogiky
Kapři za všechny prachy
Lupiči z Kelasuri
Doktorská
Velikonoční kapr
Když kvete voda
Jak se rodí ryby
Štika z Hostivaře
Vánoční
Má láska Šírava
Když to nejde - tak to musí jít
Stesk po jihu
Malý rybář
Rybář se psem
Malá ryba taky ryba
Dědek protivnej
Panské rybníky
Etymologická
Nepohoda
Úvod na závěr

Štítky knihy

příroda ryby rybolov, rybářství, rybaření

Autorovy další knížky

Vlastimil Brouček
česká, 1934 - 1985
1986  89%Chytání naděje
1989  90%Fotografie po tatínkovi