Chvilky s Janem Zrzavým

Chvilky s Janem Zrzavým https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43832/bmid_chvilky-s-janem-zrzavym-j9S-43832.jpg 4 12 5

Drobné epizody, osobní vzpomínky a vyprávění o Mistrových přátelích, jež autor v knížce zachytil, dávají nahlédnout do soukromí velkého českého malíře. Ukazují jeho citlivý vztah k přírodě, k milované Praze a domovu, k dětemapřátelům, vypovídají o jeho osobních zvláštnůstkách, smyslu pro humor i o hluboké životní moudrosti.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Chvilky s Janem Zrzavým , 1978


více info...

Přidat komentář

Jana Květoňov
27.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Docela milá knížka, i když některé kapitolky jsou opravdu víceméně zbytečné. Taky by mě zajímal Jan Zrzavý jako dítě nebo mladý muž. Známe ho všichni s baretem, v čepici, s brýlemi a s plnovousem. Jako mladíka ne. Pak by mne docela zajímalo, jak byl autor knížky s Mistrem spřízněn, protože Jan Zrzavý mu vyká. Synovci by snad nevykal. Ale to jsou celkem všechno drobnosti. Hlavně mi vždycky vadí u knih věcné chyby. A ta Destinnová s jedním "n" byla pro mě jako muzikoložku přímo fackou. A několikrát se tam to jméno opakovalo a pokaždé špatně. To se autor nemohl podívat, jak se ta slavná sopranistka píše? Nebo si byl tak jistý?! Dopsala jsem si k němu i datum narození a datum smrti. To narození tam v jedné kapitolce v závorce je, ale kdo by to hledal?! No, ještě pár kritických připomínek by se našlo. Ale dobře se to četlo, tak říkajíc jedním dechem. Knížku jsem si vzala z knihobudky v Řevnicích na nádraží a kvůli těm fotografiím si ji nechám. Hlavně kvůli těm fotografiím. Mohl tam dát ale i obrázky rodičů. To se dělá u životopisných knížek

zlunazelena
27.11.2020 5 z 5

Moc milá knížečka, kterou jsem našla ve vyřazeném knihovním fondu za 10,- Kč. Hezky se mi o panu Zrzavém četlo. Mám ráda jeho i jeho tvorbu, byl to trochu morous, ale jistě hodný a spravedlivý člověk. Líbilo se mi jeho hodnocení dětských obrázků ve školní soutěži. Určitě se ke knížce brzy vrátím.


Koka
19.04.2019 1 z 5

Už dávno se žádný můj komentář tak diametrálně nelišil od názorů předchozích čtenářů, ale přesto - musím to napsat: Knížka se mi jeví být naprosto o ničem, směšná až trapná. Nevím, čím byl autor panu Zrzavému - sekretářem, najatým řidičem, kunsthistorikem zkoumajícím jeho dílo, sousedem přiživujícím se na slávě Mistra? To není jasné a jen současníci asi věděli, čím je pan Langpaul panu Zrzavému. Rozhodně však v této knížce mi Zrzavého výtvarnou poetiku, jeho umělecký vývoj a postupy nijak neosvětlil. Protože popsat v jedné kapitole, jak pan Zrzavý lpěl na klíčích, měl jich mnoho na jednom svazku, a ty potřebné stejně pořád někde zapomínal ... Nebo věnovat další kapitolku tomu, že hrozil holí všem řidičům, kteří jeli proti němu a reflektory jej oslňovali .... Nebo jaké barety a kulichy si večně sázel na hlavu (aniž by bylo řečeno, proč ani před ženami nikdy z hlavy nesmekl) - to jsou takové "pohledy do soukromí", až je mi trapno.
Mě Mistr z těch drobných epizod vychází jako umíněný nesnášenlivý stařík, který sekýroval celé své okolí a díky svému uměleckému věhlasu se od státních orgánů dožadoval výhod, ohledů. Významný umělec, přijímaný na Hradě, který nedal padesátikorunu za opravu budíku - raději jej rozmontoval a složil sám ... to mi jej ani jako člověka ani jako světoznámého tvůrce nijak nepřiblížilo Nechápu smysl této knížečky.
Můj vztah k jeho obrazům dostal ránu.

Nočnípták
12.11.2018 5 z 5

Krásné povídání. Krásné chvíle strávené nad tímto povídáním. Krása, pohoda, klid - to na vás přímo dýchá z výtvarného umění Jana Zrzavého , z jeho vzpomínek a postřehů. Mám ráda chvilky s Janem Zrzavým. Dopřávám si je dost často. Někdy čtu, někdy jenom listuju. Nikdy mě to neomrzí.
Udivuje mne, že tady není víc komentářů. Přece nemáme mistra Zrzavého a jeho obrazy rádi jenom já a 1amu?

1amu
23.09.2018 5 z 5

Kouzelná a útlá knížečka o člověku, kterého mám rád. O Janu Zrzavém . Vydal ji Melantrich v r.1978 za neuvěřitelných 17.-Kčs. A když jsme u "financí" je nutné poznamenat, že není lehké sehnat kvalitní reprodukce Mistra. Samozřejmě originály možná, leč zřejmě jde o sumy sedmimístné. A knižní ilustrace ? Třeba Máchův Máj ? Geniální ! Jan Zrzavý toho procestoval hodně. Mimo jiné počátkem 30-tých let (za doby krize) se uchýlil do Vodňan, hezkého městečka na jihu Čech. Město zmiňuji proto, že na prachatické SVVŠ jsem poznal kamaráda z Vodňan . Jednou přišla řeč i na Jana Zrzavého :"No osobně jsem ho nepoznal, ale můj děda vyprávěl, že Mistr byl jejich rodinný přítel . Jsa osamělý, byl často zván na dobré jídlo. Peněz moc neměl a odvděčil se občas darem, svým obrazem. Jó máme jich doma dost a líbí se mi" - říkal ....... Uplynulo hodně let a předpokládám, že nyní jsou obrazy uschovány v dobře zabezpečeném trezoru.
Proto jsem byl nadšen stálou expozicí obrazů Jana Zrzavého v Telči. Stojím před tou krásou a nemohu se odpoutat....

Štítky knihy

Jan Zrzavý, 1890-1977

Autorovy další knížky

Ladislav Langpaul
česká, 1948
1975  87%Dobrou noc, děti
1978  78%Chvilky s Janem Zrzavým
1973  100%S kamerou za zločinem
1975  70%Lucie a modrý kůň
1980  100%Nádražíčko

Kniha Chvilky s Janem Zrzavým je v

Přečtených17x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst3x