Chrám divů

Chrám divů https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306459/bmid_chram-divu-njy-306459.jpg 4 85 29

New York, LP 1895. Chrám divů je název cirkusu nebo možná spíš freak show vedené ráznou Friendship Churchovou. Příběh, vyprávěný z několika perspektiv, je neuvěřitelnou exkurzí do života prapodivných existencí – nešťastníků, chodících reklam na to, co všechno je člověk schopen přežít. Autorka jedinečným stylem zachycuje, jak je krása, ošklivost, dokonalost a nedokonalost skutečně v oku toho, kdo se dívá.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Church of Marvels , 2015


více info...

Přidat komentář

chodícírohožka
05.12.2023 5 z 5

Dlouho se mi nestalo, že by mě kniha takhle překvapila. Chrámu divů se to ale podařilo tak, že jsem na text chvilku zírala s otevřenou pusou. A nehrálo v tom roli jen to, že Odeonky si pořizuju bez toho, abych si četla, o čem mají být (protože jsou skoro vždycky skvělé). Bylo to příběhem, který byl obyčejný - a pak se všechno změnilo a dostalo nový smysl a já se nemohla odtrhnout, dokud mi nedošly stránky. Opravdu úžasné!

AdamMez
11.11.2023 3 z 5

J. Irving pro dospělé, zcenzurovaný o jeho pokroucenou představu, že spolu všichni musí neustále souložit. Parry jako náhradu tohoto „nedostatku“ předkládá otázku lidského sebeurčení a důstojnosti prezentovanou na široké škále postav vytržených z bezpečné bezejmennosti svými více či méně viditelnými odlišnostmi či zkrátka nevydařenými životními osudy. Na druhou stranu stejně jako si nebudeme nalhávat, že by J. I. měl mít jakoukoliv intelektuální hodnotu pro postpubertální čtenáře, nebudeme ani u této knihy zastírat, že autorka často sklouzává k senzačnosti, až mírné fantastičnosti, že zneužívá samoúčelně naturální scény, a že místy nejde o nic jiného než o intelektuálněji navoněnou detektivku. Jenže ta kniha je taky fakt dobře napsaná, a i když se můj vnitřní pečlivě hýčkaný intelektuální snob vzpouzí a zároveň intenzivně stydí, přiznávám, že mě to hrozně bavilo. Bavilo mě to tak moc, že odpustím všechnu krev kapající z kufrů, odříznuté jazyky, snové bloudění katakombami i všechnu tu úplně zbytečně rozepsanou šikanu chovanek blázince, a budu se vší silou soustředit na tu myšlenku, že oškliví, divní a odpudiví nejsme v objektivní skutečnosti ale jen v očích ostatních. Doufám, že s tímhle smířlivým přístupem neskončím nakonec u čtení porevolučních Páralovek.


capricorn__
11.08.2023 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Začátek je velmi pozvolný, vše se odehrává velmi pomalu, ale příběh postupně graduje a konec je velmi napínavý. Hlavní postavy jsou všelijaké a upřímně se mi k nim nepodařilo najít cestu, nicméně jsem jim fandil. Největší plus dávám autorce za její představivost, popisy prostředí (velmi naturalistické), ale i za styl psaní.

boticelli
22.06.2023 4 z 5

I přes koktejl ingrediencí, které já rád, mě tento příběh nedokázal strhnout.

kramver
25.09.2022 4 z 5

Příběhy v Odeonkách bývají často překvapivé. Od této knihy jsem čekala něco úplně jiného, možná i díky obálce, kterou tu už pár lidí také zmiňovalo. Zvláštní, spletitý, detektivní příběh o lidech, kteří se pro svou jinakost ocitají na okraji společnosti mě zvláštním způsobem vtáhnul. Schopnost přežít, touha po vlastní identitě, utrpení, špína, krev a bolest. Ale i láska a pouto dvou sester, okamžiky, které změní běh událostí navždy i propletenec osudů, který byste nečekali. Celé by se to skvěle vyjímalo na filmovém plátně. Nepůsobí to jako reálný příběh, spíš taková pohádka pro dospělé. Hodně drsná pohádka s přesahem o svobodě, rovnosti a právu na to, být jiný. Stále nejsme tak daleko, abychom neměli vlastní chrám divů, přestože už se moc není čemu divit.

Kutcho
08.05.2022 4 z 5

Začiatok bol zvláštny, niektoré pasáže zaujímavé, niektoré slabšie. Bol som zvedavý, čo sa deje a ako to skončí, ale ku koncu som bol celkom sklamaný. Našťastie prišiel ešte epilóg, ktorý osvetlil v podstate pozadie celého príbehu a vrhol ho do odlišného svetla. To bolo pre mňa to najpútavejšie z celej knihy.

Skřítek77
01.03.2022 5 z 5

Typická Odeonka pro trochu náročnější a pozornější čtenáře, kteří ale získají velmi zajímavý příběh, plný barev a vůní (i když často dosti nelibých). Příběh sám je plný zajímavých a originálních postav vykonávajících prapodivná zaměstnání a zažívající často dosti bizarní situace. Kniha o lidech, o kterých by ostatní rádi předstírali, že vůbec neexistují (vybírači latrín, blázni, pohřebáci, lidé s tělesným hendikepem, transsexuálové apod.). Doporučuji!

BabaJaga11
31.01.2022 5 z 5

(SPOILER) Zakoupeno ve výprodeji za 29,- Kč. První stránky, líčící existenci "Chrámu divů" mě příliš nebavily, připadalo mi, že je tam plno zbytečných a nezajímavých detailů. Ovšem pozor, v této knize nic není nedůležité, to člověk pochopí až později...

Děj pro mě začal být zajímavý ve chvíli, kdy Sylvan, vybírač latrín (na vysvětlenou: děj se odehrává koncem 19. století v New Yorku, kanalizace zde ještě neexistovala; s tím byla spojena různá bizarní povolání) najde při své práci odhozené živé nemluvně. Drsný muž vykonávající potřebnou, avšak pro většinu lidá odpornou práci, a nedávno narozené dítě, které bylo odsouzeno k záhubě, je kombinace natolik šokující, že se na ni nedá zapomenout. Takže když jsem se ke knize vrátila až koncem ledna (protože mezi tím jsem cestovala a vzala si na cesty jiné knihy), co bylo úplně na začátku, jsem si téměř nepamatovala, a musela jsem nahlížet zpět. Naopak na Sylvana jsem nezapomněla a přemýšlela jsem, jak se jeho příběh bude vyvíjet dál.

Sylvan ovšem nebyl jedinou zajímavou postavou, postupně se i kolem sester Odile a Belle i kolem dalších postav vyloupne tolik různých záhad, že čtenář nemůže mít tušení, jak to všechno dopadne (leda by byl jasnovidec :-)). Nakonec to do sebe všechno zapadne. Občas, když už se blíží rozuzlení, řeknete si možná "cože, to jako fakt?". Aspoň mně to napadalo co chvíli. Ne, nechtěla bych žít v New Yorku té doby (tedy ne že by mě lákal současný New York...). Ne proto, že tam žilo tolik lidí, kteří do většinové společnosti jaksi nezapadali, ať už kvůli fyzickému hendikepu, podřadné práci, či sexuální identitě. New York byl krutým místem k žití, alespoň pokud mohu soudit podle románu, k němuž si autorka nastudovala různé dobové zdroje. Krutým hlavně pro ty, kdo se nějak lišili, bez ohledu na to, zda to mohli či nemohli změnit.

Musím říct, že většina těch "divných" postav mi nakonec přirostla k srdci a tento pozoruhodný román jsem si náramně užila, což bych asi na začátku nečekala. Asi to není kniha pro každého, to je fakt, ale pokud se pro ni rozhodnete, prosím, neodkládejte ji po prvních stránkách, myslím, že nebudete litovat :-).

alibaba72
03.12.2021 5 z 5

Toto je naprosto fascinující román, já ho přečetl jedním dechem.

JancaMia
01.09.2021 4 z 5

Ty bláho, podle anotace jsem si myslela že půjde o cirkus , ovšem chyba lávky , perfetně uchopené postavy a jejich osudy . Je smutné že to tak dříve fungovalo . Kniha byla zakoupena za 39,- a příjemně překvapila , nicméně jako odchovanec odeonek jsem nemohla čekat nic jiného =)

Hanka44
25.06.2021 5 z 5

Nelíbí se mi obálka a anotace je zavádějící.
Což jsou všechna negativa, jinak je ta knížka úplně skvělá

petra3597
23.06.2021 5 z 5

Nemám slov. Dnes jsem dočetla a ještě dlouho toho budu plná. Začátek sice pamalejsi, aspoň tedy u mne. Trvalo mi,než jsem si zapamatovala jména, kdo ke komu patří, kdo jaký je... Ale až se to začalo proplétat a dávat smysl,bylo to opravdu poctenicko. Sice syrové, napsané tak poutavě,až si člověk představoval všechny ty ohavná místa, činy, některé postavy.
Od knížky jsem nečekala prakticky nic. Koupila jsem ve výprodeji za pár korun. O to větší překvapení byl její obsah.

soukroma
13.06.2021 4 z 5

Hodně syrové, nevábné, nezáviděníhodné, ale takový asi byl život hodně málo privilegovaných na konci 19. století v - již tehdy - megapoli New Yorku. Ohavností hodně (skoro jakoby ani nic jiného nebylo), ale čtivost nedá spát. Tak komplikované a propletené, plné tajemství, nejasných identit, matek a dcer, že je toho skoro až moc... 75%

evickakyticka
09.06.2021 4 z 5

Podle anotace nebo úryvku z knihy jsem myslela, že budu číst spíš o cirkusu, ale tak to nebylo. Ocitáme se ve špinavém, páchnoucím a po všech stránkách podivném místě. Bylo to kruté, místy děsivé a občas trochu zamotané. Jinak na mě kniha dokázala velmi zapůsobit, a to neumí každá. Zajímavá četba, ale asi ne pro každého.

Arkagas
04.05.2021 4 z 5

Obecně mám s Odeonkama problém - špatně se mi čte jejich font, nelíbí se mi jejich rozvržení textu a většina knih co jsem četla mi nesedla ani obsahově. Ale jsou výjimky. A tohle je jedna z nich. Kniha s dokonale vybudovanou atmosférou New Yorku roku 1895, kde sledujeme tři příběhy, které se zdají být tak odlišné a přece se na konci spojí. A věřte, že úplně jinak, než by člověk čekal. Tohle není pohádková kniha, tohle je drama plné nesnází, beznaděje, hnusu a přesto plné lásky. Lásky k člověku a údělu života. Příběh, kde nechybí psychiatrická léčebna té doby, matka, která nesnáší snoubenku svého syna, prostituce, smrt a špína.
Kdo by čekal, že se bude jednat o knihu popisující cirkus obsazený znetvořenými lidmi (což jsem čekala i já), je zcela a omylu. Není to nic na styl American horor story a jejich freak show, ale lidský příběh o tom, co vše je člověk schopen obětovat, aby dosáhl svého. Pro mě osobně naprosto skvělé překvapení, které mi zase otevřelo oči v tom, že Odeonky nebudou až tak špatné, rozhodně ne všechny :)

david9690
02.01.2021 5 z 5

wow. Tak tohle bylo něco. Na jednu stranu opravdu velmi syrové a brutálně reálné, na druhou stranu velmi lidský a citlivý příběh, který se čte skoro jedním dechem a vyvolává spoustu otázek k přemýšlění. Původně jsem to chtěl zařadit do výzvy jako knihu s pruhovanou obálkou, ale po přečtení kategorii přehodnocuji - 18. Kniha z prostředí, ve kterém bych se nechtěl(a) ocitnout. Být v New Yorku na začátku 20 století a na té "nesprávné straně hranice prosperity" bych tedy fakt nechtěl. Velmi dobrá kniha, přečteno za 2 odpoledne a jednoznačně to ve mě vyvolalo pocit vděčnosti za dobu ve které žiji a jak se máme skvěle.

vladka1695
17.12.2020 5 z 5

Úžasná kniha! Silný, emotivní román, který se nedal odložit.

aralka
18.10.2020 5 z 5

Suvenýry z vlasů mrtvých, opiová doupata, úpravny mrtvol, maskérku účastníků pouličních rvaček, dětské prostituty, transsexuály, polykačku mečů, čtyřnohou dívku, siamská dvojčata a spoustu dalších zajímavostí najdete v této úžasné knize. Skvěle vylíčené prostředí dna společnosti New Yorku na přelomu 19. a 20. století, které mě naprosto pohltilo. Je pravdou, že z počátku se děj rozbíhá třemi směry a netušila jsem, jak spolu jednotlivé příběhy souvisí, navíc vyprávění nejde chronologicky za sebou, ale gradující napětí a neuvěřitelně barvité až naturalistické popisy mě nenechaly vydechnout, bylo to jako droga, musela jsem číst dál a dál... Vše se postupně vysvětluje, tři příběhy se splétají dohromady a konec nemá chybu, vše do sebe logicky a přesvědčivě zaklapne! Já jako čtenář jsem maximálně spokojena a zařazuji mezi své oblíbené knihy, ještě musím zmínit, že za 39,- Kč jsem se dlouho takhle nepobavila ....

Danka22
25.03.2020 4 z 5

Zajímavá kniha. Nečte se moc dobře, zato si čtenář udělá názor na New york a na tu dobu. Někdy jsem se v ději ztrácela, proto jsem také byla vděčná za zopakovaní na konci. Co s týče děje, tak mnohé bylo pro mě překvapení. Zvlášť odkrytí skutečností kolem hlavních postav. Lidi se vždycky chovali ke zvláštnostem, jako k odpadu. Cokoli je "jiné" toho se bojí ale neuvědomují si, že tím odkrývají temné stránky své vlastní osobnosti. Jsem ráda že jsem knihu dočetla.

jiri77
08.10.2019 3 z 5

Na jednu stranu skvělá atmosféra New Yorku a chudinských čtvrtí, a na druhou stranu pro mě trochu nepřehledný příběh,který se mi hůře četl. Naštěstí se to nakonec díky epilogu trochu vyjasní.

Štítky knihy

prvotina New York americká literatura cirkus

Autorovy knížky

Leslie Parry
americká, 1979
2016  85%Chrám divů