Choro

Choro https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118268/choro-118268.peg 4 4 3

Choro je bulharský lidový tanec. Jako každý tanec je projevem živelné radosti, radosti ze života, z pohybu, hudby, mládí. A jestliže někdo nutí matky, ženy a sestry tančit choro kolem mrtvol jejich mužů, synů a bratří, odhaluje se cynicky a provokativně jako stvůra, zvrhlý zločinec, v minulém století jako fašista. Tak je třeba rozumět názvu i konci povídky bulharského spisovatele. Otřesně, jako v strašidelném snu, v ní vylíčil zločiny bulharských fašistů, kteří se roku 1923 zmocnili vlády a řádili pak ve městěch a na venkově. Strašimirov napsal své Choro jako výkřik, jako povzbuzení v boji. Proto byla jeho povídka zakazována, konfiskována, a právě proto se stala čtenou a vyhledávanou...... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Săčinenija , 1926


více info...

Přidat komentář

žlučníkář
29.01.2022 3 z 5

Takže co to tu máme Vážení? Je to brožurka a špatný na tom není to, že je to krátký. Sice se to všechno děje někde v Bulharsku a jsou tam vydlabaný náckové, ale tím, jak jak jsou tam všichni tupí, a to co se tam děje.... Spíš by to pasovalo někam do Ruska. Hele, svatba v zapadákově, chlast, spousta ožralejch kreténů a závěr, kterej bere dech. Je to mnohem horší, než když sedíš v létě někde na zahrádce v Olbramkostele a pustíš se do křížku s místníma podobně upravenejma chlapama. Osobně nic proti Olbramkostelu nemám.

V tomhle sešítku všichni na konci tancujou Choro ze zvůle ožralejch kryplů a jejich myšlenek ožralejch.

Jeden by z toho blil. Jinej by pak blil z toho, co do sebe nasypal po dočtení...

eraserhead
10.11.2017 4 z 5

Výtečně strohý styl. Přesto v počátcích trochu zmatečné v přehršli postav a jmen, ale úderný závěr je až omračující.


lampernaqui
10.07.2017 3 z 5

Zajímavá povídka, odehrávající se během jedné noci kdesi na venkovské svatbě. Nic nedopadne jak má a dojde k velkému krveprolití mezi fašisty a místním odbojem.

Štítky knihy

fašismus bulharská literatura antifašismus

Autorovy další knížky

Anton Strašimirov
bulharská, 1872 - 1937
1951  70%Choro
1928  0%Svatební rej

Kniha Choro je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x