Chorály na městě

Chorály na městě https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526608/bmid_choraly-na-meste-6558bbde8266f.png 5 2 1

Básnický debut Lukáše Tomáška Chorály na městě je působivou skladbou o dvanácti oddílech, složených vždy z jedné až osmi básní. V názvech dominuje slovo hlas ve smyslu prvotní promluvy, zpěvu, modlitby, rozmluvy, vnitřní promluvy, zvuku a ozvěny. Všechno, co lze slyšet, je přitom spojeno zejména s městským prostorem, charakteristickým svou neurčitostí a unikavými hranicemi. Vnitřní promluva zase přináší hlas „partnera v autorství“, který problematizuje víru ve vlastní zkušenost a možnosti její celistvosti. Tato zkušenost se štěpí, mísí, přelévá, jako písek se skládá z textu do textu a opět se zjevuje jinde, aniž by šlo beze zbytku uchopit její trajektorii.... celý text

Přidat komentář

dvojkadvacet
16.01.2024 5 z 5

Práce s jazykem je v Tomáškově debutové sbírce básnických cyklů Chorály na městě zcela unikátní. Verše osidlují jiné verše – pojí se k sobě znakem (/) běžně používaným pro grafické vyjádření jejich rozpojení. Perspektivy, podnícené tím paradoxem, se všelijak přelévají a vzájemně probleskují a společně tvoří arkádovité veršopády jednotlivých básní. Patra bujivě obrůstají křovinami významů, z nichž čtenář obírá květy nikoliv prostřednictvím vědomého úsudku, nýbrž skrze vlastní zkušenost – a intuici.
Tato poměrně komplikovaná struktura Tomáškových básní klade nárok na čtenářovo soustředění a ochotu podstoupit osamělou plavbu do nezvyklých hlubin textu. A v takovém vnoření a zachvácení – v oné hlubině – je čtenář konfrontován s významy mnohdy přímo drtivými – od tápání při hledání domova po smrt blízké osoby. Cykly v knize Chorály na městě tak pod svou prvotní neprostupností skýtají do běla rozžhavené těleso čtenářského prožitku mající sílu probudit v lidském nitru cosi, co do té doby spalo.
Ať už je zdrojem poezie cokoliv, Lukáš Tomášek má k němu vyjímečně blízko.