Chlastej a modli se

Chlastej a modli se https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96862/bmid_chlastej-a-modli-se-1IM-96862.jpg 4 30 7

Rozsáhlý soubor pěti próz významného představitele českého undergroundu, básníka, textaře, hudebníka (ve skupinách Umělá hmota a Dom), prozaika a výtvarníka, kronikáře skupiny The Plastic People of the Universe, blízkého přítele Egona Bondyho. Čtivé, dějové prózy Vyšehradští jezdci, Dino – bůh pekelného sexu, Triphenidyl a Rock’n’rollový miláček jsou jedinečnou kronikou dění českého hudebního undergroundu v 70. letech, závěrečná próza Nátrubek pak vede čtenáře spolu s autorem do jeho australského exilu v 80. letech. Knihu k vydání připravil, obsáhlou ediční poznámkou doprovodil a autorův medailon napsal Martin Machovec.... celý text

Přidat komentář

666Jitka
28.04.2023 5 z 5

Opětovně jsem poslouchala jako audio verzi ve skvělém podání Honzy Holíka. Vondruškova kniha vzpomínek má vynikající atmosféru a rychle člověka navrátí do dob nedávno minulých, kdy zde velel rudý režim a underground dosáhl svého vrcholu. Tato kniha velice silně zapůsobí asi hlavně na lidi, kteří mají k undergroundové scéně blízko, sympatizují s "vlasatci" a mají pochopení pro jejich boj za osobní svobodu formou různých uměleckých prostředků a jejich způsob života. Dodnes velice ráda navštěvuji undergroundové akce - jejich atmosféra je naprosto úžasná a lidé jsou senzační.

Borek9
20.04.2023 2 z 5

Posloucháno jako audiou kniha na ČRo. Vyloženě pro historiky nebo ty, co se zajímají o tzv. underground 60-80 let u nás. Mne to moc neoslovilo


JamaicaJo
15.12.2021 5 z 5

Underground mě vždycky něčím přitahoval. S úžasem i pobavením jsem poslouchal mě neznámého autora. Paličatá svobodomyslnost až do krajnosti, hodně dobré.

Crimble
07.09.2021 4 z 5

Pan Vondruška měl dar vylíčit tu atmosféru, kterou asi nelze zopakovat. Má to tah na bránu, je to zajímavé, chvílemi i komické. Parádní kronika. (slyšeno v audio podobě na ČRo)

666Jitka
02.09.2021 5 z 5

Poslouchala jsem na radiu Vltava v rámci Léta s undergroundem. Tato biografie a vzpomínková kniha mě naprosto uchvátila, jsem sice mladší ročník než autor, sametová revoluce proběhla, když mi bylo čerstvých 16.let, ale přesto jako bych se přenesla do doby, kdy byl český underground absolutním odmítnutím bývalého režimu a ať už hudbou, literaturou, vizáží anebo dalšími prostředky se nepokrytě hlásil ke svobodě a dával najevo svůj nesouhlas s režimem a "pořádky" tenkrát zavedenými. Bylo příjemné a zajímavé poslouchat o Plastic People Of The Universe, Umělé Hmotě, Egonu Bondym a dalších osobnostech a kapelách té doby.

Chesterton
25.08.2021 4 z 5

Zprvu mi to hodně připomínalo Jamrtálské povídky a jejich dekadentní atmosféru.
Nahlédnutí do duše undergroundu celkem fajn odlehčeným způsobem, který Čro svou četbou na pokračování dotáhl téměř k dokonalosti.

"Civěl jsem na něj jako kapr. . .

Člověk ostatním nikdy nemá dát najevo, že není šťastný. . .

Cestoval jsem po ní jako po mapě, od kotníků až do krku a zase zpátky. . ."

Mám obdiv k umanutosti tohoto odporu vůči zrůdnému režimu na jehož následky dojíždíme dodnes. Ovšem daleko hlubší je soucit se zmařenými šancemi na poctivý život.
Je to jako když puberťákovi násilím berete to, pro co zahoří nadšením. Zpravidla docílíte přesného opaku, zafixujete ho v jeho nezralosti.

"Slova se proměnila v cizí jazyk. Vždyť to vole držíš obráceně."
Knihu bych neučetla i u poslechu jsem chvílemi ztrácela pozornost pro monotónnost tématu, ale přesto to bylo fajn.
4/3

palka452
09.08.2021 5 z 5

Zajímavé...