CHKO Šumava padesátiletá...

CHKO Šumava padesátiletá... https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223147/bmid_chko-sumava-padesatileta-223147.jpg 4 2 1

Obsahově i fotograficky mimořádně obsažná publikace popisující Šumavu u příležitosti výročí CHKO, a to ze všech možných úhlů pohledu - krajina přírodní i kulturní, ochrana přírody, flora i fauna, lidé a stavby v krajině, krajinný ráz...

Přidat komentář

mira.l
24.04.2021 3 z 5

Ona je to docela zajímavá knížka, ale asi pro jinou cílovou skupinu než jsem já, já jsem od ní čekal asi něco trochu jiného. Čekal jsem nějaký ucelený příběh o tom, jak vznikala CHKO Šumava, dejme tomu s výčtem nejzajímavějších lokalit. Maloplošné chráněné lokality zde jsou skutečně uvedeny, v závěrečné části knihy.
Převážnou část knihy pak tvoří taková směsice informací, které mi připomínaly spíš schvalovací dokumentaci k vyhlášení CHKO, je zde zmíněn vývoj krajiny od pravěku po současnost, velká pozornost je věnována typologii lesů, jejich vývoji a ovlivňování člověkem, je uvedeno i několik příkladů dendrochronologických analýz stromů. Dále je kapitola věnovaná ostatním typům porostů, a sice loukám, pastvinám a bezlesím, stejně jako zmínka o biomonitoringu v krajině.
Dále jsou uvedeny zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů. A pak už následuje již zmíněný výčet chráněných území.
Jak už jsem napsal, ona to není úplně špatná či nezáživná kniha, ale musím upřímně konstatovat, že tady se žádné velké "Wau" nekonalo.
Nicméně budu-li CH považovat za jedno písmeno, mám takhle ke konci dubna první knihu do letošní čtenářské výzvy...

Štítky knihy

české hory a pohoří

Autorovy další knížky

Pavel Hubený
česká, 1963
2009  100%Šumavský kalendář 2010
1992  60%Skleněné srdce
2013  80%CHKO Šumava padesátiletá...
2016  100%Šumavské lesy pod lupou
1995  0%Šumavský kalendář 1996