Chantal - Život na laně

Chantal - Život na laně https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148621/mid_chantal-zivot-na-lane-FgP-148621.png 4 79 31

Tato knížka není životopis, ale příběh o cestě česko-francouzské divadelní a filmové herečky, šansoniérky, prezidentky Nadace Archa Chantal, paní Chantal Poullain. Neřeší vlastně svůj život, mluví spíš o výsledcích své dosavadní cesty s mnoha křižovatkami. Označuje ji za život na laně. Má odvahu riskovat jako provazochodec. Neohlíží se na to, jak je lano tenké, nebojí se balancování nebo nejistoty. A přitom dobře ví, že rovnováha je vzácná…... celý text

Přidat komentář

ondras666
05.02.2024 5 z 5

Moje zcela první audiokniha a musím říct, že jsem opravdu zvolil dobře.
Kniha sama o sobě je takový životopis neživotopis, spíše kniha nádherných vzpomínek.
Kniha namluvena samotnou Chantal jejím nezaměnitelným hlasem, plna nenuceného humoru a hlubokého citu. I ta bolestná témata umí brát jako součást knihy života.

marketa7
09.01.2024 4 z 5

Přečteno samotnou Chantal jako audiokniha. Zajímavé i poučné, rozhodně obdivuhodné. Jednoduše ryzí Chantal Poullain...


jaroiva
24.12.2023 5 z 5

Půjčila jsem si audioverzi a je úžasná. Ale pro případné prolistování budu asi nutně potřebovat ještě papírovou knihu, kterou budu moci založit do knihovničky...
Ch. Poullain jsem nikdy nijak nesledovala, neviděla jsem žádné představení, kde by hrála, ale přesto minimálně o Šaškovi a královně nemohu nevědět.
Bulvár nesleduji, tak ani informace, které se asi hodně propíraly, šly mimo mě. Ale už dávno ji vnímám jako samostatnou osobnost, která byla jen kdysi dáávno spojená s Bolkem Polívkou.
Touto knihou mě ale hodně zaujala. Její životní postoj je dost odlišný od mého nastavení, přesto mi však byl hodně blízký a inspirativní. Je toho hodně, co by se od ní dalo naučit. Je tak jiná a osvěžující svým specifickým pohledem cizinky, ale přesto Češky. Skoro bych tuto knihu zařadila do motivační literatury.
Velká osobnost s širokým srdcem a záběrem.

Alethea_k
19.12.2023 5 z 5

Jsem ráda, že jsem se rozhodla pro audioknižní verzi. Myšlenky Chantal vyznívají díky tomu opravdu upřímně, vycházejí z jejích vlastních úst. Oceňuji, že audioknihu opravdu namluvila ona. Vyzařuje z ní specifická "aura", dle mého názoru je to velice inspirativní osobnost, která toho může mnoho nabídnout. Cítíte její eleganci, vkus, osobitý styl i chování. Otevírá témata, přiměla mě nad spoustou z nich se zamyslet. Kdyby každý byl jako ona, nemuseli bychom mít obavy v souvislosti se stěhováním se z/do jiných zemí. Z celého textu vychází životní moudrost, síla i smířenost. Toto všechno dokreslují a uzavírají její chansony. Rozhodně doporučuji každému!

fénix56
10.06.2022 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a to byl další bonus navíc. Paní Chantal moc ráda s její roztomilou češtinou poslouchám, líbí se mi i její "nakřáplý" hlas. A že velmi výjimečně udělá v češtině drobnou chybu? Vůbec nevadí... Myslím si, že "umí čésky". A víc než spousta rodilých Čechů.
V knize vypráví o svém dětství, o svých příbuzných, o svých láskách, o Bolkovi a Vladimírovi. Oceňuji, že přestože se s Bolkem rozvedli, nehází na něho špínu, hledá svůj podíl viny i u sebe. A rovněž u svých francouzských příbuzných (otec, děda) respektuje jejich chování a miluje je. Prostě má úroveň.
A v neposlední řadě obdivuji, s jakou odvahou a nadhledem zvládla svou zákeřnou nemoc.

Marianna496
26.08.2021 5 z 5

Kniha má francúzsky šarm,vnáša do nášho všedného upracovaného života ľahkosť inakosti stredozemného morského pohľadu na život,lásku ,bolesť i smrť....ďakujem Chantal,že tu s nami si,že máš guráž ,umeleckého ducha a že si sa s nami o to všetko podelila.

Jirinamac
22.07.2021 5 z 5

Knížku jsem poslouchala v podání Chantal a byla úžasná. Smekám před její šťastnou a pozitivní povahou. Dokáže si život žít pozitivně i když není vždy veselo. Krásné vyprávění i s hudbou. Doporučuji audio, ale v knížce jsou zase krásné rodinné fotky.

Rihatama
17.06.2021 4 z 5

"Manželství nedělá ze dvou lidí jednoho, ale ze dvou dva. Dobré manželství, které má smysl, můžou vytvořit jen dva samostatní lidé. Jenom když dva lidi, kteří dokážou existovat sami o sobě, se rozhodnu být spolu, pak je to dobré manželství."

Chantal Poullain osobně neznám, viděla jsem kdysi vynikající představení Šašek a královna. Ale to je opravdu dávno. Nevím přesně, co se přihodilo mezi ní a Bolkem (Chantalina osamělost...?), ale na toho jsem osobně narazila a můžu říct, že ať to bylo cokoli, raději bych s Bolkem byla rozvedená, než vdaná. Chantal je bezesporu chytrá, energická a krásná žena. Ví, co v životě chce a kde má svůj kompas. Svůj životní příběh podává pozitivně, avšak také hluboce melancholicky, a to i když říká věci příjemné nebo dokonce úsměvné. Moudrosti podává lehce jako jiný vtipy, nebo hovoří o své odvaze/povaze pouštět se znovu a znovu do věcí neznámých. Zvláštní, když vezmu v potaz, že kniha vyšla před 9 lety, kdy jí tedy bylo "pouze" nějakých 56. Člověk pochopí i tu okázalou a bezmeznou lásku k jejímu jedinému synovi Vladimírovi.

Rozhodně stojí za to blíže se seznámit s duší a skrytými stránkami této energické a vždy kupředu hledící francouzské klaunky. Nemám obecně o Francouzích nejlepší mínění a ani chování jejího dědečka o otce mi mé přesvědčení zrovna nerozmluvilo. O tatínkovi eufemisticky Chantal hovoří jako o patriarchovi, já bych se ale v takové rodinné konstelaci nejspíš stala příznivkyní matriarchátu . V případě Francouzky Chantal ale musím udělat výjimku. Taky musím naznat, že Chantal to v Československu měla mnohem, mnohem těžší, než třeba Kundera ve Francii, kde jej Francouzi prakticky adoptovali. Ne tak my Chantal. A přece šla tehdá do mnohem horšího, než Kundera. A zůstala. Nemusím být její oddaná fanynka, má však můj veškerý respekt.

"Nejsi přece otrok života. Musíš žít s radostí."

ŠárkaT.
14.05.2021

Skvělá žena, skvělá kniha.

harena
29.03.2021 5 z 5

Moc krásný životní příběh. Chantal je obdivuhodný, moudrý člověk, kterému nechybí laskavost a optimistický přístup k životu. Viděla jsem ji v divadle, i osobně, když navšívila naši speciální školu. Říká se, že děti poznají dobrého člověka, od Chantal se nechtěly odtrhnout, tak se s jiným cizím člověkem nechovají. Proto jsem se tak těšila na vyprávění, které Chantal sepsala s M. Zindelovou. Jsem ráda, že jsem Chantal mohla ještě lépe poznat. Velice empaticky psáno. Díky za knihu a přeji v dalším životě hodně štěstí.

Kerberos
06.09.2020 5 z 5

Poslouchala jsem audioknihu namluvenou samotnou Chantal - skvělé.Její pozitivní pohled na život,rodinu,muže.Můžu jen doporučit.

Artep071
03.08.2020 5 z 5

Mě si tato kniha získala a Chantal jsem si díky ní velice oblíbila. Je to velice příjemná, inspirativní, chytrá a emancipovaná žena, která touží .. skvělé čtení .

ajasin
30.07.2020 5 z 5

Audio načtené kouzelnou češtinou samotné hlavní protagonistky a veskrze pozitivní kniha. Zároveň se nevyhýbá ani tomu negativnímu, co jí život přinesl, ale nepitvá se v tom. Zmíní se, vysvětlí, jaké si z té situace vzala ponaučení, případně vlastní postoj a rychle odtud pryč. Krásná vlastnost. Celá kniha je prodchnutá životním moudrem, láskou k rodině, k lidem a k životu vůbec. Mohu jen doporučit.

vercas945
23.06.2020 4 z 5

Moc příjemné čtení, ne vždycky veselé, ale hodně inspirující, povzbuzující.. Po přečtení se mi zdá i Bolek Polívka nějak bližší, za což si zaslouží Chantal Poullain velkou poklonu.

Chesterton
23.08.2018 4 z 5

Příjemná letní schůzka s excentrickou, ale i přemýšlivou a hlubokou ženou s krásně vyrovnaným vztahem k otci a mužům vůbec.
Obohacující pohled emigrantky. Laškovný tón hlasu, impulzivita, osobitá výslovnost a Čekoslovensko:) Poslouchala jsem audioknihu a nejvíc jsem ocenila lidskost, moudrost a vtip, které Chantal načerpala během nesnadného života a propojila s výchovou v rodné Francii.
Odkrývá i nesnadné záhyby své duše. Se vším nelze souznít, něčemu by prospělo zestručnit, ale laskavý a radostný dojem zůstává. Inspirativní žena.
* Poslouchejte svoje tělo a dělejte si radost.
* Když nebyly peníze, bylo potřeba zůstat pozitivní.
* Pár nikdy není hotová věc.

Lenka4
03.06.2018 4 z 5

Mile lidské vyprávění, vzpomínky, myšlenky a názory paní Chantal, které nezbývá jen přát, aby případné další životní překážky překonávala se stejnou silou a odhodláním, jako ty dosavadní. Kniha je dobře a citlivě napsaná, tematické uspořádání namísto chronologického bylo zvoleno nanejvýš vhodně.

Analady
08.02.2018 3 z 5

Občas si ráda přečtu něčí životopis. Částečně ze zvědavosti, částečně pro inspiraci. Bylo to zajímavé a milé čtení. Paní Chantal zde odkrývá nejedno citlivé a bolestivé místo, což pro ni určitě nebylo vůbec lehké. Píše o radostech i starostech. O životě, který se s ní moc nemazlil. Každý z nás se v životě s něčím potýká, střídají se hezké chvilky s těmi méně hezkými. Obojí patří k životu. A když to tak přijmeme, bude se nám žít mnohem lépe.

alka1609
20.01.2018 4 z 5

Zajímavé čtení o sympatické paní....

Jessica007
27.07.2017 5 z 5

Nádherná kniha, obdivuhodná žena. To bylo Něco.. Kdyby šlo dát víc než pět hvězdiček, tak je dám, ale to není o hvězdičkách, to je o životě, citech, pocitech, názorech, moudrosti a laskavosti... Prostě koncert...

deshalb
20.04.2017 4 z 5

Po prečítaní tejto knihy som úplne zmenila názor na pani Chantal. Vždy som ju vnímala hlavne cez bulvár, ktorý evidentne o nej podáva nepravdivé informácie alebo len polopravdy. Je to výnimočná, silná, pozitívna a obdivuhodná žena. Kniha je plná lásky k životu a ľudom, ktorá zo Chantal doslova srší. Myslím si, že by si bola zasúžila lepšieho životného partnera ako bol Bolek Polívka, pretože obetovala veľmi veľa. To je však len môj osobný názor. Napriek všetkému sa o svojom bývalom manželovi v knihe vyjadruje s veľkou láskou a úctou. Kniha je pretkaná krásnymi myšlienkami a fotografiami zo života Chantal. Jediné, čo by som vytkla vydavateľovi, je formát knihy, ktorá je trošku väčšia ako sme zvyknutí pri väčšine kníh podobného charakteru. Veľmi pekným gestom je aj to, že pokial si túto knihu zakúpite prispejete na dobrú vec a podporíte projekty Nadácie Archa Chantal, cez ktoré sa realizuje pomoc nemocniciam v Českej republike.