Nejsem tu moc často?

Nejsem tu moc často? https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61294/bmid_nejsem-tu-moc-casto-Fun-61294.jpg 4 35 7

Další sada Rollinsových poznámek, postřehů a deníkových zápisů, které navazují na úspěšnou knihu Blues černýho kafe. Kromě již pro Rollinse typických sžíravých komentářů na téma vztahů (muž x žena, kapela x fanoušci, života x smrt) kniha obsahuje i velmi trefné charakteristiky mnoha osobností ze světa popu a šoubyznysu vůbec – např. Isaaca Hayese, Davida Lee Rotha či Johna Lee Hookera.... celý text

Literatura světová Povídky Umění
Vydáno: , Maťa
Originální název:

Do I Come Here Often? Black Coffee Blues Pt. 2 , 1997


více info...

Přidat komentář

ebbe_voe
23.01.2024 4 z 5

Henry Rollins je jinde, člověk který vás spíš štve a je mu to jedno. Z mnoha důvodů chápu, ale sympatický mi to není. Každopádně kniha zajímavá je, protože do takové duše nakouknout stojí za to. K tomu všemu dobrá muzika a žádné výstřelky ani drogy ani dámy, v něčem opravdu fascinující, číst si vnitřní pochody týpka který nesnáší volné dny a relaxovat chodí do posilovny ( a to je to řekněme rockový zpěvák).

Disease
15.06.2022 4 z 5

Bavily mě spíš články pro časopisy, rozhovor s JLL je parádní. Zato deníkové a "niterné" zápisky vyvolávají otázku, jestli je Rollins jen "divnej pavouk" nebo spíš "tak trochu kokot".


Jackjelly
03.01.2020 5 z 5

Další, pro mě osobně zajímavá, kniha jedné z legend hardcorové scény. Rollins se běžnému prototypu zběsilého punkera poněkud vymyká, ale o to zajímavější osobnost to je. Tato kniha není až tak agresivně depresivní jako obě předchozí, vydané u nás, přesto je to pořád typický nekompromisní Rollins.
Zajímavé jsou postřehy z turné Lollapalooza 1991, pro milovníka tehdejší alternativní rockové scény a kapel, jako třeba Butthole Surfers, NIN a nebo Jane's Addiction, představují zajímavý vhled do subjektivního vnímání zákulisí "nekomerčního hudebního byznysu" té doby ( a takový Trent Reznor asi nebyl úplně nadšen).
Líbily se mi také rozhovory s legendami Jerry Lee Lewisem a Johny Lee Hookerem, zmínky o důsledcích setrvalého rasismu v US a celkově mě pojetí této knihy bavilo.
Jistě to není kniha pro každého, alespoň zběžný přehled v alternativní hudební scéně, jakož i jejich kořenů (pro mne třeba zajímavá informace o skladbě "Going up the Country" kapely Canned Heat coby nepřiznanému plagiátu skladby ¨"Bull-Doze Blues" od Henry Thomase, texaského bluesmana počátku 20 století) je základním předpokladem k tomu, aby si člověk tuto knihu opravdu užil.
A citace na závěr? Adekvátní scéně :
"...jediná správná věc je mít kuráž jít si za tím, co chcete dělat s časem, který máte. A to není zrovna bezvýznamné. Jít si vlastní cestou vyžaduje hodně síly a vůle. Hodně lidí si myslí, že dělají právě to, ale není to pravda. Kráčejí ve stopách tradice, která v první řadě není zrovna nejúžasnější."

Václaf
05.02.2018 4 z 5

Za mě (paradoxně) lepší než Blues Černýho Kafe i Solipsista. Možná proto, že mě HC scéna hodně zajímá a dozvěděl jsem se hodně ze zákulisí, a taky proto, že je v této knize oproti zmíněným knihám více optimismu.

RomanTilcer
02.08.2017 3 z 5

Zatímco Rollinsova první česky vydaná kniha, vynikající Blues černýho kafe, obsahovala především ukrutně depresivní či nasraný minipříběhy a básně a k tomu pár deníkovejch zápisů z turné, tenhle počin je docela jinej. Nejsem tu moc často? nabízí množství deníkovejch záznamů, pár článků pro různý časopisy a několik rozhovorů s významnýma americkýma hudebníkama (který u nás, žel, moc lidí nezná). Rollins je sice pořád Rollins, těžko zvládá soužití s lidma a někdy i sám se sebou a prezentuje tu svoje vyhraněný názory, už je ale starší a zklidnil se, takže to není tak nemilosrdná nálož jako dřív. Sám k tomu poznamenává něco jako: „Jsem trapnej – nikomu to neříkejte“. Pokud jste od něj ještě nic nečetli, tímhle nezačínejte, a pokud už víte, že je to váš člověk, počítejte s tím, že tentokrát vás nečeká ultračerný kafe, ale spíš slabší kafíčko. Pořád platí, že Rollins je obdivuhodná nebo přinejmenším pozoruhodná osoba, ale tohle je kniha pro skalní fanoušky.

LordSnape
30.04.2016 4 z 5

Typický Rollins. Oproti prvnímu Blues poněkud pozitivnější, jelikož se dočkáme i toho, že by takový člověk mohl někoho milovat. Prakticky se kniha motá kolem turné, jeho přednášek, trávení volného času, budoucnosti lidstva a muziky. Je dnes vlastně už vtipné, jak tehdy ještě mladý člověk, pohybující se v undergroundu nahlížel na novou vlnu jako The Offspring. Jak by to hodnotil asi dnes? Za nezajímavé považuji některé rozhovory s pro mě neznámými lidmi, ale jinak knihu jako celek beru v pohodě. Je vlastně úsměvné, jak se člověk může živit i tím, že kydá hnůj na lidskou společnost. Jeho muzika mě nezajímá, ale v některých názorech jsem opět rozhodně soucítil a souhlasně pokyvoval hlavou.

smilly
09.09.2014 5 z 5

Punková děvčátka a chlapci, nebojte tady Henry určitě není příbuzensky spjat s provinčně diskotékovou pěnící Darinkou Rolins, nejspíš by ani nezašel na její koncert, ale v posilovně by se potkat mohli. Tím jsem chtěla říct, že H. je drsný drsňák a na nějakej ten popík ho neužije. Sám hrál v hardcorové skupině Black Flag a později si založil Rollins Band, s nímž jezdil na turné po celejch Jůesej. A vlastně o tom je i tahle kniha, neb je převážně sestavena z poznámek, které si Henry udělal během koncertní šňůry. No, upřímně asi bych si k němu pro podpis z čisté fanouškovské lásky nešla, protože fakt nevíte v jaké náladě ho zastihnete, někdy prostě nemá rád lidi a jindy je nemá rád jen o trochu míň, až tedy na čestné výjimky. Opravdu mě trochu děsí, jak moc mu rozumím. Největší srandu na tůr si jako vždy užijeme v autobuse, hlavně, když si budem spolu s H. dělat srandu z Nine Inch Nails. Fakt pevně doufám, že Trentík tuhle knihu nečet, jinak by si musel kejtru omlátit o hlavu, ale bacha, opatrně, aby šla pak zase pěkně spravit, jako bejt rebel je parádní, ale má to svoje meze, že. Vy ostatní si čtení pěkně užijte a nalaďte se na vlny Van Halen nebo třeba Jane's Addiction, hlavně žádný slaďárny, sim vás.

Autorovy další knížky

Henry Rollins
americká, 1961
1998  86%Blues černýho kafe
2002  81%Solipsista
2005  84%Nejsem tu moc často?