Cesta za tajemstvím mozku (Hořící dům)

Cesta za tajemstvím mozku (Hořící dům) https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65981/cesta-za-tajemstvim--65981.peg 5 11 3

Nejnovější poznatky, teorie a zajímavosti z výzkumu složitého lidského orgánu - mozku.

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Oldag
Originální název:

The Burning House: Unlocking the Mysteries of the Brain , 1994


více info...

Přidat komentář

asakz
03.01.2024 5 z 5

Jelikož se jedná o knihu z roku 1994, dá se předpokládat, že tak dynamický obor jako je neurologie od té doby prodělal nezanedbatelný vývoj. Proto je dost možné, že některé teorie či hypotézy zde uváděné byly již překonány. Jelikož však těžiště knihy leží spíše v popisu zajímavých neurologických či psychologických jevů ať už v kontextu patlogickém (nejčastěji v důsledku mrtvice) nebo v rámci vědeckých experimentů, většina textu může být zajímavá a přínosná i pro současného čtenáře. Trochu legrační mi přišly kapitoly o snech, kde snaha interpretovat jejich smysl pomocí neurologických nástrojů té doby mi přijde jako snaha objevit smysl televizního pořadu pomocí ampérmetru a šroubováku. A dehonestace Freuda za naprostého ignorování Junga a dalších výzkumníků na poli hlubinné psychologie mi přijde jako faux pas. Ale jinak je to poutavá kniha a ve svém důsledku i trochu děsivá, jelikož jasně ukazuje, že věřit člověk nemůže ani sám sobě.

kamibe
19.01.2016 5 z 5

Probírám knihovnu a skoro nemohu uvěřit, že jsem tuhle knihu přečetla. Ale poznávám to podle svých jemných zátrhů. Je pro mne zajímavé číst ta místa a vidět, co mne tenkrát poutalo. Dokonce vidím, jak jsem tam opravovala nějaké tiskařské šotky. Je zde popsána řada všelijakých pokusů s lidmi, kterým mozek nějak onemocněl. Bylo to pro mne hodně zajímavé čtení. Připomíná mi to další pro mne velmi zajímavou knihu Muž, který si pletl manželku s kloboukem.


Ivaksa
28.05.2014 5 z 5

Kniha už je dvacet let stará, mezitím udělala věda velký pokrok. Jde ale o velice zajímavé čtení.

Štítky knihy

mozek

Autorovy další knížky

Jay Ingram
kanadská, 1945
1996  96%Cesta za tajemstvím mozku (Hořící dům)
2010  89%Divadlo mysli
2003  100%Věda pro všední den
2007  73%Rychlost medu a jiná věda každodenního života