Cesta kolem světa

Cesta kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148313/bmid_cesta-kolem-sveta-DTw-148313.jpg 4 13 6

Francesco Carletti zemřel v roce 1636 a uplynula ještě hezká řádka let, než zpráva, kterou nejprve ústně podal velkovévodovi Ferdinandu Medicejskému a pak sám sepsal, byla vytištěna a vydána a stala se literaturou. Nebyl módní vzdělanec, humanista a spisovatel, zanechal nám však doklad mnohem cennější. Na cestu se nevydal proto, aby o ní vyprávěl; cestoval, aby obchodem nabyl jmění, a jeho text měl být spíše poučením a radou pro ty, kdož by ho chtěli následovat. Carletti byl bystrý pozorovatel a dovedl zajímavě vyprávět: strohým způsobem, v němž se vyhýbá jakémukoliv soudu či odsudku, popisuje průběh plavby, svá vyjednávání a obchody. Největší pozornost přitom samozřejmě věnuje zboží a jeho cenám, hodnotě a směně peněz, zvykům, jež souvisejí s obchodem a výrobou, i mravům domorodců. Jeho věcnost obchodníka se ve vyprávění stává realismem životního postoje i literárního stylu. Carlettiho vyprávění je bezprostřední a je spjato a jeho vlastním pohnutým osudem během obtížné cesty. Po čtrnáctiletém putování byla jeho loď zajata a zboží zabaveno a autor sám strávil několik let marnou pří o ztracený majetek, až nakonec se zklamán vrací do rodné Florencie.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Orbis
Originální název:

Ragionamenti del mio viaggio intorno al mondo , 1958


více info...

Přidat komentář

Jerry H
06.11.2022 5 z 5

Za mě vynikající čtení, psané bezprostředním stylem. Prostě a jednoduše, tak to bylo, tak to píše. Vůbec je zajímavé, jak to před 400 lety vůbec bylo, jiný kraj-jiný mrav. Celé cestování, přeprava materiálu, všechno na měsíce či roky s výsledkem prakticky neznámým. Zajímavé na přemýšlení...

dr.horrible
22.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Ťažká vec na hodnotenie, to moje preto chápte viac ako ocenenie obrovskej historickej hodnoty, ako hodnotenie prozaického literárneho diela, ktorým to v klasickom ponímaní nie je. Kniha popisuje cestu obchodníka, jeho otca a pár otrokov, okolo sveta, 150 rokov po Kolumbusovi a 100 rokov po Maghaleshovi. A je to na svoju dobu často prekvapivé. Či už vecami pokrokovými, ako je prepúšťanie otrokov, alebo nečakanými, ako je celá kapitola o stredovekom Japonsku, ktoré z pohľadu viny a trestu muselo byť najhorším miestom na Zemi a nepripravenému čitateľovi môže spôsobiť malú traumu. Sto rokov po prvom oboplávaní sveta Carletti spomína Maghaleshových obrov, toho času už údajne vyhynutých, skúša pre Európana neznáme suroviny, ako sú banány alebo kokain, porovnáva rozdielne kultúry a robí to s nadhľadom a často pochopením, a čitateľa to dokáže fascinovať rovnako, ako Carlettiho vtedy, pretože on bol jeden z prvých cestovateľov, ktorí sa kedy dostali na niektoré tie miesta a strávili tam čas, a poskytuje nám svoje zážitky takpovediac z prvej ruky. Ešte by som spomenul kapitolu o meste Goa, kde domáci vykupujú psov a mačky z Číny a okolia, aby im dali slobodu a nakladali s nimi s obdivom a rešpektom, ale keď muž zomrie, upália s ním zaživa aj všetky jeho manželky a hárem. Tá doba musela byť plná paradoxov.


elcapitano
24.07.2021 3 z 5

(SPOILER) Jedná se spíše než o literaturu o historický pramen. Zde podaný uvolněnou formou rozpravy, což je docela ku prospěchu čtivosti. Protože tento cestopis píše obchodník, je to dílo místy dost pragmatické (tady koupit kokosy a tamhle vyměnit za pepř nebo smaragdy.. stojí to tolik a tolik a vydělá se na tom tolik a tolik). Tento postoj, se zdá, přetrvává lety a současný obchodník by s FS jistě dobře porozuměl. Nabízí se srovnání např. s dílem Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic ze stejné doby, ale s úplně jiným vyzněním, motivy, náladou.
Nejvíce mne zaujaly popisy běžného života v - pro evropana - exotických lokalitách. Např. nadšení z vášnivosti a smyslnosti Indických žen.
Co jednoho zaskočí, je pohled na otrokářství - koupili jsme nějaké zboží a ono cestou pomřelo. To opravdu zamrazí.
Kniha nabízí i popisy, mimo jiné, poměrně dobrodružných zážitků, námořní bitvu, zajetí, atd.
Závěrečná část knihy, kdy se autor soudí o svůj majetek mne nebavila, pro někoho jiného by vhled do tehdejší soudní moci mohl být naopak velmi cenný.
Těžko hodnotit literární kvalitu díla, jako historický pramen a okno do minulosti je to výtečné.

ZaS
11.07.2021 3 z 5

Velmi zajímavý "cestopis" napsaný florentským obchodníkem, který sto let po objevení Ameriky obeplul svět. Je zajímavé číst, jak moc se za jedno století od Kolumba změnil svět a jak velký podíl na tom měl právě obchod.
Kniha má podle autora formu 'rozprav' s Medicim, ovšem v reále jde spíše o přednášku nebo úplně pragmaticky dnešní mluvou 'report nadřízenému'. :-)
Text, ačkoliv respektuje soudobý jazyk, je celkem čtivý, byť se autor občas vrací v ději a někdy příliš skáče z tématu na téma. To ale současně zvyšuje jeho autenticitu.

Alíša236
18.10.2020 5 z 5

Tato kniha se nedá hodnotit jako klasická beletrie. Ale je opravdu skvělá a k přečetění moc doporučuji.

cziss
08.10.2019 5 z 5

Tohle je klenot, nejenže je to zajímavé, místy je to i dost vtipné.

Štítky knihy

cesty kolem světa

Autorovy knížky

Francesco Carletti
italská, 1573 - 1636
1973  82%Cesta kolem světa

Kniha Cesta kolem světa je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce29x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x