Cesta k charakteru

Cesta k charakteru https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/281789/bmid_cesta-k-charakteru-Z8W-281789.jpeg 4 14 6

David Brooks již nějakou dobu přináší do našich každodenních životů poznání, překvapivé informace a originální pohled na svět, a to jak prostřednictvím svého sloupku v New York Times, tak i v podobě několika bestsellerů. V knize Společenský tvor se zabývá neuro-vědeckým pohledem na lidskou komunikaci a ukazuje, že společně toho dokážeme mnohem víc. Nyní se v knize Cesta k charakteru zaměřuje na hlubší hodnoty, které by měly být samotným základem našich životů. Reaguje na fenomén, který nazývá „kultura velkého já“ a který klade důraz na vnější úspěch. Vyzývá nás i sebe samotného k novému pokusu změnit rovnováhu mezi hodnotami spojenými s úspěchem, jako je bohatství, sláva a postavení, a hlubšími ctnostmi, mezi které patří laskavost, odvaha, pravdomluvnost nebo věrnost. Ty nejlépe poznáme, podíváme-li se kriticky na vztahy, které jsme vybudovali. Brooks čerpá z odkazu mnoha velkých myslitelů a inspirativních vůdčích osobností a ukazuje, že si tito velikáni díky vnitřnímu boji a tím, že znali hranice svých schopností, vybudovali silný vnitřní charakter. Frances Perkinsová, která se angažovala v hnutí pracujících, chápala, že aby mohla sloužit vyšším ideálům, musí potlačit část své osobnosti. Dwight Eisenhower řídil svůj život nikoliv na základě impulzivní touhy po sebevyjádření, ale s důrazem na uvědomělou sebekázeň. Dorothy Day, oddaná katolička a bojovnice za práva chudých, poznala jako mladá žena sílu prostoty a odevzdanosti. A. Philip Randolph a Bayard Rustin, průkopníci v oblasti občanských práv, si uvědomovali hodnotu zdrženlivosti a ukázněnosti, stejně jako potřeby pochybovat o sobě samém i v případě, že bojujeme za vznešenou věc. Cesta k charakteru v sobě mísí psychologii, politiku, spiritualitu a osobní zpověď. Dává nám příležitost přehodnotit své priority a usilovat o bohatší vnitřní život plný pokory a morálního bohatství. David Brooks píše: „Radost je vedlejší produkt, kterého se dostává lidem usilujícím o něco jiného. Přesto však přijde.“... celý text

Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Road to Character , 2015


více info...

Přidat komentář

adales
02.11.2021 1 z 5

Nedočteno. Po třetině knihy jsem neměl sílu ani chuť pokračovat dále. Asi mě úplně minul koncept knihy. Úvod byl poměrně rozumný, ale následující popisy příběhů různých historických postav mi vůbec nic neřekly a nebyl jsem z nich schopen pochopit, proč mi je autor vypráví. Navíc mi vůbec neseděl styl vyprávění, plný krátkých vět. Vše je podtrženo z mého pohledu ne příliš zdařilým překladem - občas jsem měl pocit, že to snad bylo přeloženo v Google překladači (stavby vět spíše odpovídají anglickému jazyku než českému).

Kampal
01.11.2021 2 z 5

Náročné čtení


tereza0684
16.03.2019 4 z 5

Zajímavé úvahy a názory

E_Lan
08.12.2018 5 z 5

Pro mě velmi těžké čtení, které mě ale svou hloubkou inspirativních příběhů velmi ovlivnilo. Závěr knihy, kde autor vše skládá do několika pouček byl pak ode mne přijat s chápajícím úsměvem, že to čtení stálo za to a dalo mi neskutečně hodně. Nezbývá než doporučit. Skvělé dílo!

petaSk
16.04.2017 5 z 5

Rozhodně inspirativní kniha. Ze začátku se mi zdála příliš přísná a moralistická, ale na konci autor vyložil kompromis. Cesta k charakteru je protipólem většiny knih, které se dnes v sekci osobního růstu vydávají.

jarmik
02.02.2017 5 z 5

Přes dílčí výhrady je pro mě hlavním důvodem, proč číst Cestu k charakteru, hlavně to, že p. Brooks píše o tématu, kterým se zabývám. A neméně je mi blízký i jeho způsob myšlení a podání problému. Když jsem knihu otevřel, cítil jsem se jedním rázem jako doma.

Kde dneska dostanete na každé stránce nálož sentencí jako třeba: --Život je v podstatě morální událost, nikoliv hédonistická. --

Autorovy další knížky

David Brooks
americká, 1961
2001  78%Bobos
2016  79%Cesta k charakteru
2017  78%Společenské zvíře: Skryté zdroje lásky, charakteru a úspěchu
2021  73%Druhá hora

Kniha Cesta k charakteru je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst32x
Chci si koupit11x