Cesta do modrého

Cesta do modrého https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482016/bmid_cesta-do-modreho-KJc-482016.jpg 5 13 7

V říjnu roku 1941 je z Prahy postupně vypraveno pět transportů židovských občanů do polského židovského ghetta v Lodži. V druhém transportu odjíždí i 11letý František se svou rodinou. Co čeká rodinu v novém bydlišti ? Jak zvládnou těžké podmínky v ghettu? Příběh inspirováný autentickými vzpomínkami, dnes již 85letého Františka…... celý text

Přidat komentář

LéňaM
30.12.2022 3 z 5

Jelikož jsem na toto téma přečetla spoustu knih, tak z příběhu nejsem moc odvazana.
Je to spíš takové rychlé shrnutí.
Každopádně knihu jsem doporučila dceři, která ješte načteno nemá a toto téma ji láká.

Vrtule118
12.11.2022 5 z 5

Půvabná knížka, už samotným zpracováním. Příběh, který se rozeběhnul po jejích stránkách, se mi vryl do paměti a já budu navždy na pana Františka vzpomínat. Na jeho odvahu, čest a věrnost rodinné tradici. Moc děkuji :)


lilly1
31.01.2022 5 z 5

Měla jsem čest poznat Františka na besedě v Teplicích a slyšet osud jeho rodiny během 2.SV přímo od něj.Jsem velice ráda,že si jej nyní čtenáři mohou přečíst v knižní podobě.Osudy Františka a jeho rodiny jsou zlomkem osudů Židů za 2.SV. Poklidné dětství se rázem mění v něco nepředstavitelného-omezování,rasové zákony,pobyt v lodžském ghettu a poté v Osvětimi,kde je již František sám-bez rodičů a bez svého bratra...Kniha je velice čtivě napsána,čte se "jedním dechem".Při čtení si představuji Františka a jeho vyprávění,za což autorce Martině patří velké díky.Přeživších ubývá,ale jejich příběhy,na které nesmíme zapomenout,jsou naší součástí i právě díky takovým autorům,mezi něž patří Martina Brousilová.Děkuji

Eleyne512
31.01.2022 5 z 5

Tuto knížečku jsem četla před pár lety, když vyšla poprvé. Autorku znám a vím jak ji záleželo, aby se příběh milovaného Františka nezapomněl. Možná to má nějaké chybičky, ale těch jsem si já nevšimla. Důležité pro mě je, bylo a bude, že příběh Františka žije dál a že se Martinka odhodlala a sepsala jako laik jeho příběh. Františka jsem bohužel nezažila, ale z vyprávění vím jak úžasný a silný člověk byl a díky autorce žije dál. V našich srdcích. Marti piš dál!!!

SonaH
28.01.2022 4 z 5

Autorka, jak sama o sobě řekla, je obyčejná žena, která chtěla, aby Františkův příběh nebyl zapomenut. Obětovala tomu velké úsilí a za to si zaslouží i velký obdiv. Knih na toto téma čtu dnes již míň a míň, protože jako matku mě osudy dětí a rozervaných rodin ještě více nyní zasahují. František byl krásné usměvavé dítě a je mi těžko z toho, kolik bolesti si musel prožít. Útlá knížečka s krásným názvem, která se snadno přečte. Nesedí číslování k fotkám a poznámkám na konci knihy, pár zbloudilých chybiček… no a co, pan František žije dál, a to je hlavní.

luciekla
27.12.2021 4 z 5

Jsem moc rada, ze autorka zaznamenala pribeh pana Frantiska. Doufam, ze bude jeste i nejake dalsi vydani, ktere projde dalsi korekturou, protoze jsem zaznamenala celkem dost chyb a ruznych jinych problemu, ale jsem rada, ze jsem mela moznost si knihu precist.

Sirael23
30.11.2021 5 z 5

Děkuji paní autorce za zpracování příběhu pana Františka. Bylo to velmi zajímavé čtení, které bych doporučila širší veřejnosti.