Cesta do Emauz

Cesta do Emauz https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84205/mid_cesta-do-emauz-Ygh-84205.png 5 2 1

Cesta do Emauz : velikonoční listování v díle Jana Čepa / [výběr, sestava a doslov Mojmír Trávníček]. "V celém Čepově díle existuje takřka nepřetržitá paměť na setkání emauzských učedníků s jejich Učitelem a Pánem, vzpomínka na to, jak se jim otevřely oči při lámání chleba, což jest pro spisovatele tvorba, proměna všedního slova v živoucí slovo poezie či prózy" (Mojmír Trávníček). Útlá knížka nabízí několik výňatků z autorova literárního díla, v nichž se zračí jeho duchovní putování do Emauz v průběhu celého života.... celý text

Přidat komentář

Matematicka
15.04.2022 5 z 5

V tomto krátkém výboru představuje Mojmír Trávníček spisovatele Jana Čepa jako poutníka a cituje jeho vlastní slova: „O každém velikonočním pondělí putuji – v duchu a v srdci – do Emauz s Kleofášem a tím druhým učedníkem, což byl – jsem o tom přesvědčen – sám svatý Lukáš.“ (Před koncilní liturgickou reformou se četl úryvek z Lukášova evangelia o cesta do Emauz při mši svaté velikonočního pondělí.)
Mojmír Trávníček vybral krátké úryvky z textů Jana Čepa, které se přímo vztahují k Velikonocům, a tím i k příběhu o cestě s Ježíšem do Emauz.
Myslím, že stojí za to vydat se s texty Jana Čepa „proti proudu času“ – nejlépe o Velikonocích. Umí totiž vyprávět vskutku mistrně a pod povrchem běžných životních událostí a vjemů objevovat to skryté, zahalené – to, co emauzští učedníci uviděli, když Ježíše poznali při lámání chleba.

Štítky knihy

víra hledání smyslu života duchovní život

Autoři knihy

Jan Čep
česká, 1902 - 1974
Mojmír Trávníček
česká, 1931 - 2011