Cesta černých ovcí

Cesta černých ovcí https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74786/cesta-cernych-ovci-74786.jpg 4 54 17

Profesionální zločinec Nygren je nevyléčitelně nemocný a zbývá mu pár týdnů života, proto se rozhodne zúčtovat se svým pestrým životem. Za společníka na tuto poslední cestu si coby řidiče a bodyguarda zvolí záhadného drsňáka Raida. Sledován helsinskou policií brázdí Nygren ve starém mercedesu Finskem od jihu k severu a s Raidovou pomocí splácí staré dluhy: likviduje ty, kteří mu ublížili, a nešetří penězi u těch, kterým ublížil on sám. „Spanilá jízda“ navýsost podezřelé dvojice přitom odhalí nejedno zasuté tajemství z minulosti… Harry Nykänen obdržel za tento titul – čtvrtý z veleúspěšné a zfilmované řady kriminálních případů s postavou Raida v hlavní roli – prestižní finskou žánrovou cenu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Raid ja mustempi lammas , 2010


více info...

Přidat komentář

MOu598
30.04.2019 3 z 5

Rychle se přečetlo. To je vše.
Čekala jsem, že něco bude, ale děj sice běžel, ale nic moc nepřišlo.
Takové nijaké.

alenkacermi
08.12.2017 5 z 5

Sama jsem byla překvapená, jak dobře se ta kniha četla. Odpočinek. A ano, mohla být klidně delší.


Etule
15.03.2017 4 z 5

Chci více Raida! :3 Nejlépe hned. Kniha se mi líbila právě díky němu. Závěr mě překvapil, nečekala jsem ho. :)
Doufám, že si autora všimnou a dočkáme se dalších dílů s Raidem.

Jane007
28.10.2016 5 z 5

Dobrá knížka. Skvěle se četla, jen o Nygrenovi bych se ráda dozvěděla víc.

trudoš
17.10.2016 3 z 5

Problém Cesty černých ovcí spočívá především v tom, že jde o román z několikadílné řady. Drsňák jménem Raid je ve Finsku takřka kultovní postavou, jenže u nás jej zná všehovšudy pět, možná pět a půl čtenářů. O čemž Harri Nykänen samozřejmě nemá ani páru, naopak předpokládá, že už o něm víte první poslední. Což znamená, že se tu často mluví v různých náznacích, které odkazují na události minulé. Aby toho nebylo málo, autor hrdinu ve čtvrtém díle cyklu obsadil do vedlejší role a tak trochu předpokládá, že jistě oceníte, o jak rafinovaný tah jde. A to byste jistě i ocenili, mít ponětí o koho jde a z jakého důvodu se před ním třese půlka vesmíru.
Chcete-li si užít dialogy v duchu moderní drsné školy, stejně jako přímočarou zápletku - umírající gangster vyřizující si účty před odchodem na věčnost -, není důvod se nezačíst. Má-li člověk navíc chuť na zdravou dávku skandinávské pouliční deprese, je Nykänen tím nejlepším recepisem. Žádný zázrak, ale jako atmosférická jednohubka rozhodně ano.

ELMA
24.09.2016 5 z 5

Příběh by mohl být delší.

Loubooker
18.04.2016 5 z 5

Vyyyyborna kniha. Skoda, ze jich v cestine neni vice, na zalozce psali, ze pribehu s Raidem vyslo v Evrope asi 20... Myslim, ze tam psali i neco TV serialu.
Tohle by mohl byt novy objev pro ceske nakladatele.

Pro mne to bylo daleko lepsi nez napr. Kristina Ohlsson {doufam, ze se to tak pise, tech ...sonu se ted vyrojilo nejak moc...], kterou jsem odlozil po 40 stranach a urcite se k ni uz nevratim a ostatni ruzni " kralove severske krimi" mne take nijak nezaujali {vsimli jste si, ze nyni u skoro kazde krimi ze Skandinavie pise, ze autor je nova hvezda severske krimi, nebo kral/ kralovna, pripadne kralove skandinavsek krimi, pripadne kralovna danske krimi nebo take kralovna svedske detektivky....].

Zkratka, Cesta cernych ovci byla pro mne vyborna.

milamarus
24.05.2015 5 z 5

Představte si finskou krajinu – je tu klid, v rozsáhlých jezerech se to hemží rybami a není tu nikdo, kdo by vás otravoval. Prostě úžasná scenérie, která dokáže osvobodit Vaši duši i od toho největšího trápení. Jediným problémem je čas, který můžete pohledem na ní strávit. Než Vám dojde vzduch, musíte se vrátit k realitě a opět utíkat z čelistí spravedlnosti. Ačkoliv jste to tak dělali celý život, teď víte, že to sami nezvládnete. Vezmete proto s sebou protentokrát auto a bodyguarda. Absolvujete několik krátkých (nejen slovních) přestřelek s poškozenými a těmi, kteří u Vás mají otevřený účet. Vysypete ze sebe co Vás tíží, a nebudete mít strach. Dnešní den je totiž na umírání stejně dobrej jako každej jinej…

Víc takových knížek!!!

ja.for
17.01.2015 5 z 5

Kniha se krásně četla. Mám ráda, když si celou dobu myslím něco a autor mě v koncích vyvede z omylu. Příběh byl doslova úžasný, protože postavy byly realističtější s každou stranou, kterou jsem otočila. Severské detektivky jsou zkrátka boží a mají ten správný rytmus. I když jsem měla knihu přečtenou za krátkou dobu, přemýšlela jsem o ní poměrně dlouho. ^^ Doporučuji.

veronika5879
12.08.2014 2 z 5

Taková nenáročná,oddychová kniha. Zázrak a mistrovské dílo nečekejte, ale čtivá kniha to je. Navíc s celkem netradičním tématem.

Radůz
02.10.2013 4 z 5

Než člověk umře, měl by si dát do pořádku všechny záležitosti. Tahle kniha je přesně o tom. Nenáročná oddechovka. Jen škoda, že má pár stránek a přečtete to jako nic.

evelinaevelina
15.07.2013 4 z 5

Líbila se mi, právě pro ten jiný způsob psaní a proto, že to je více "obyčejný" příběh s náznakem krimi zápletky.

Pawouk123
17.02.2013 5 z 5

Úžasná jednohubka, nijak náročné, velmi příjemné čtení. I pro mne se jednalo o první setkání s moderní severskou tvorbou a přestože nejsem žádný velký knihomol, stačili mi na ni necelá dvě odpoledne (pravda, 200 stran se dá zvládnout i dřív, jenže ne vždy je dostatek času). Těším se na další knihy od tohoto autora. Jen houšť!

Knišíl
24.06.2012 4 z 5

Moje první severské krimi a musím uznat, že mě kniha strašně bavila, ale na pět hvězdiček to pro mě není, přece jenom jsem četl lepší knihy, každopádně knihu doporučuji i za výbornou postavu Raida, který mi strašně připomínla Clinta Eastwooda v jeho drsňáckých rolích :-)

myskula
09.01.2012 5 z 5

Vynikající!!!!Tahle knížka mi bude ležet v hlavě ještě dlouho a kdykoliv ji uvidím okamžitě se mi vybaví její obsah.Takový příběh jsem dosud nečetla a můžu ji jen a jen doporučit.

Devil-Ivet
30.12.2011 2 z 5

No nevim.. Na Cestu černých ovcí jsem se těšila, ale ve výsledku mě docela zklamala. Je to takové lehké čtení, nemusí se u toho vůbec přemýšlet a chvílemi se to táhne. Podle mého, pokud si to nepřečtete, o nic nepřijdete..

Boboking
31.07.2011 4 z 5

Severské krimi thrillery jsou velmi v kurzu. Cesta černých ovcí je svým pojetím trochu odlišná. Není to vyšetřování bestiálních vražd šílených maniaků, ale příběh poslední cesty, zůčtování se životem, jednoho stárnoucího velkého zločince. Byl jsem velmi příjemně překvapen. Doporučuji.

Štítky knihy

finská literatura severská krimi finské detektivky

Autorovy knížky

Harri Nykänen
finská, 1953 - 2023
2011  74%Cesta černých ovcí

Kniha Cesta černých ovcí je v

Přečtených72x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených6x
Knihotéce41x
Chystám se číst19x
dalších seznamech2x