Červený bedrník I. - II.

Červený bedrník I. - II. https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192475/cerveny-bedrnik-i-ii-1Jb-192475.jpg 4 29 10

Jak může malý nevinný kvítek děsit francouzské revolucionáře? Snadno, když si ho za přezdívku zvolil anglický špion, dobrodruh a hrdina, který stojí v čele tajné organizace pomáhající obětem Velké francouzské revoluce. Identita Červeného bedrníka je pro Francouze, ale i většinu Angličanů velká neznámá. Červený bedrník je ve skutečnosti Sir Percy Blakeney. Jako sir Percy je vystupuje na veřejnosti jako znuděný, zhýčkaný a užvaněný šlechtic. Jako Červený bedrník unáší francouzské šlechtice do Anglie před nosem Výboru obecné bezpečnosti. Riskuje při tom svůj život, zažívá zradu, úskoky a útrapy, aby vždy bravurně unikla a zmatený nepřátelům zanechal list se symbolem Červeného bedrníka a básničkou. "On není zde on není tam, Toť pro Francouze hlavolam. Snese se z nebe či v peklo vnik? Ten zatrolený Bedrník!"... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Olympia
Originální název:

Scarlet Pimpernel


více info...

Přidat komentář

Ira13
27.10.2022 3 z 5

Potřebovala jsem si odpočinout od thrilerů a jinych náročných knih. Očekávala jsem trochu vic romantiky, napětí, dobrodružství.. Knihu jsem přečetla, ale spíš jsem se do ní musela nutit.

iatros
06.10.2021 3 z 5

Červený Bedrník je moje slabost a mám velice ráda filmové zpracování s vynikajícím Richardem E. Grantem. Kniha se filmové sérii nepodobá téměř v ničem, jede si po své vlastní ose a má své vlastní příběhy a rozuzlení. Někdy nádherně vynalézavé a vtipně troufalé, někdy tak překombinované až je to opravdu těžko uvěřitelné i v rámci tohoto žánru. Někdy byl styl psaní lehký a čtivý, někdy mi přišel jako slohová práce nepříliš nadaného žáka 2. stupně základní školy. Ale přes všechny výhrady, je to přeci jen taková romanticko-dobrodružná oddechová četba, takže nad podobnými malichernostmi můžeme přivřít oči a nechat se vtáhnout do nebezpečných uliček revoluční Francie, v nichž se potuluje i charismatický a nepolapitelný Červený Bedrník.


Night
10.06.2018 3 z 5

Četl jsem to v angličtině a popisné části byly trochu složitější, ale jinak se to dalo. Klasický vcelku předvídatelný příběh, nenašel jsem zde žádné silné sympatie. Když už jsem konečně myslel, že i žena předvede nějaké hrdinské činy, tak se nic z toho nenaplnilo.

Petass
01.05.2018 5 z 5

Přečetla jsem všechny díly na gymnáziu a od té doby se je marně snažím získat... Nikde jsem na ně dosud nenarazila. Filmové zpracování je také zdařilé. Doufám, že ho ještě někdy přečtu. Napínavé dobrodružné historické romány. Něco mezi černým tulipánem, mušketýry a Hrabětem Monte Christo :) Jestli na něj narazíte, neváhejte! Stojí za přečtení.

Květinka008
13.02.2018 5 z 5

Seriál https://www.csfd.cz/film/70733-cerveny-bedrnik/prehled/ mám v oblibě dlouho a čas od času si ho pustím znovu. Je to dobrý výchozí bod před čtením této knížky, protože ač Margaret / Markéta je v jednom tmavovláska a ve druhém blondýna, hned se hrdinové i lůza, nemluvě o věznicích a dalších podmínkách útěků, lépe představují. Ze začátku je příběh ve filmech/knížce shodný, zhruba od poloviny se děje výrazně liší a na filmech lze poznat autorství jiné osoby a snahu, aby se divák nenudil, proto Margaret nahradí jiná žena... V knížce ne :-)

LahoferRose
13.04.2016 5 z 5

Neměla jsem co číst, tak jsem rezignovaně sáhla po Červeném Bedrníkovi s pocitem, že to jsem na tom už opravdu bídě. A ono mě to vážně hned ze začátku zaujalo! Zromantizované? Jistě. Nepravděpodobné? Určitě. Napínavé? Rozhodně! Párkrát jsem už o něj skutečně bála a nechtěla číst dál, co kdyby.... a Chavelier, úlisný Chavelier mne děsil a přála jsem si , aby se už nikdy nevrátil. Srovnání s Macgyverem chápu, ale není přesné. On vyráběl bomby ze žvýkačky, ale Červený Bedrník byl vychytralý, důmyslný a šarmantní záchrance. Je to borec.

Zafiro
10.08.2015 4 z 5

"On není zde a není tam
Pro Francouze je hlavolam
Snese se z nebe či v peklo vnik
ten zatracený Bedrník"

Tak nějak by se dal charakterizovat onen slavný romantický hrdina z konce 18. století. Svými neuvěřitelnými příhodami a úskoky se dá přirovnat snad jen k francouzskému Arsénu Lupinovi či novodobému McGyverovi a Jamesi Bondovi. Jeho vynalézavost, ego a nepostradatelný smysl pro humor z něj činí opravdu pozoruhodného soka, jenž dokáže svými schopnostmi a pověstí uzemnit i svého úhlavního nepřítele Chauvelina. Ve srovnání s filmovou (seriálovou) verzí se nemůžu ubránit sympatičtějšímu a charizmatičtějšímu ztvárnění Martina Shawa, který se své role mazaného bídáka ve službách francouzské revoluce zhostil na výbornou. Prakticky dodal psané verzi šmrnc. Stejně tak filmová tvář Percyho v podání Richarda E. Granta má své osobité kouzlo. Tím však nechci nijak zatracovat nebo ubírat na přitažlivosti samotné knize. Právě naopak, je zajímavé srovnat tyto dvě verze, které stojí obě za pozornost.
Co říct víc, jediné, co může odrazovat je tloušťka knihy. Vlastně je celá rozložena na několik dílů, které dohromady dávají mozaiku života Bedrníka a jeho přátel. Nechybí zápletky, napětí ani humor. Nutno dodat, že hrdinova neuvěřitelná schopnost uprchnout "po anglicku" z každé nebezpečné situace je přinejmenším obdivuhodná, ale taky patřičně zromantizovaná.

12kája34
26.12.2014

Knihu jsem nečetl, viděl jsem film., který se mně líbil.Francouzská revoluce jako všechny revoluce skončila krveprolitím

Venezia
22.06.2013

Aj aristokracia potrebuje svojho MacGyvera.
Hodnotiť knihu nemôžem, videla som len filmy (tie boli fajn).

ondrusek.m.j.f
10.07.2012

Červený Bedrník, není zas tak špatná knížka, ale po třetím dílu jsem ho musel odložit, protože nebylo možné co vše hl.hrdina bez moderního vybavení dokázal.